Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще бъдат ли орязани болничните

Снимка: БГНЕС

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може да ни изпрати при доверен лекар или в болница, ако се осъмни, че болничният ни е нереален. Бизнесът ще има достъп до електронния регистър на НОИ и ще трябва да участва активно в контрола на болничните. Какво казва бизнесът в Северозапада? Потърсихме за коментар Диана Върганова, управител на българо-холандско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца:

"Задължително смятам, че трябва да се затегне контрола, защото в момента няма никакъв контрол. Дори, когато обжалваме болничен лист по причини, абсолютно верни, че този човек въобще не е болен, тъй като в същото време си публикува снимки, че е някъде на плаж, след обжалване те си му връщат болничния и си плащат предварително на лекарска комисия да потвърди болничния ... Тук е едно велико източване, тъй че колкото повече се затяга контрола, ние сме "за"."- каза Диана Върганова.

Според готвените промени личният лекар ще може да издава до 20 вместо сегашните 40 дни болнични годишно. Наведнъж той ще има право да предписва до 7 вместо 14 дни, както е в момента. Според общопрактикуващи лекари ще стане тежко за пациентите и особено за майките с деца, защото ще трябва да търсят педиатрични комисии за удължаване на болничните. Регионалните съвети към здравните инспекции пък ще следят спазват ли се режимът предписан в болничния, а за нарушителите ще има и финансова санкция. Попитахме видинчани как коментират готвените промени:

"Болничните зависят от лекаря- той преценява дали човекът е болен и дали да даде или да не даде. Работодателят не е човекът, който да преценява това ... В цяла Европа е така- работодателят не разрешава, след всеки седми ден оттук нататък отиваш на комисия."- коментираха видинчани.

В крайна сметка ще бъдат ли орязани болничните на работещите- това попитахме Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа".

"Не, поне това е, което сме се разбрали. Да се приложат мерките само, по които има консенсус и всички социални партньори са съгласни. Синдикатите изразиха категорично несъгласие с орязването на възможните дни, които личния лекар има право да дава ... Не може с такива псевдо мерки да се борят, подчертавам несъществуващи проблеми."- обясни Ваня Григорова.

Развоят по казуса предстои, а според още една от готвените промени Националният осигурителен институт вече ще може да следи дали хора напускат страната, докато са в болнични.

Вижте още

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55