Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли орязани болничните

Снимка: БГНЕС

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може да ни изпрати при доверен лекар или в болница, ако се осъмни, че болничният ни е нереален. Бизнесът ще има достъп до електронния регистър на НОИ и ще трябва да участва активно в контрола на болничните. Какво казва бизнесът в Северозапада? Потърсихме за коментар Диана Върганова, управител на българо-холандско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца:

"Задължително смятам, че трябва да се затегне контрола, защото в момента няма никакъв контрол. Дори, когато обжалваме болничен лист по причини, абсолютно верни, че този човек въобще не е болен, тъй като в същото време си публикува снимки, че е някъде на плаж, след обжалване те си му връщат болничния и си плащат предварително на лекарска комисия да потвърди болничния ... Тук е едно велико източване, тъй че колкото повече се затяга контрола, ние сме "за"."- каза Диана Върганова.

Според готвените промени личният лекар ще може да издава до 20 вместо сегашните 40 дни болнични годишно. Наведнъж той ще има право да предписва до 7 вместо 14 дни, както е в момента. Според общопрактикуващи лекари ще стане тежко за пациентите и особено за майките с деца, защото ще трябва да търсят педиатрични комисии за удължаване на болничните. Регионалните съвети към здравните инспекции пък ще следят спазват ли се режимът предписан в болничния, а за нарушителите ще има и финансова санкция. Попитахме видинчани как коментират готвените промени:

"Болничните зависят от лекаря- той преценява дали човекът е болен и дали да даде или да не даде. Работодателят не е човекът, който да преценява това ... В цяла Европа е така- работодателят не разрешава, след всеки седми ден оттук нататък отиваш на комисия."- коментираха видинчани.

В крайна сметка ще бъдат ли орязани болничните на работещите- това попитахме Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа".

"Не, поне това е, което сме се разбрали. Да се приложат мерките само, по които има консенсус и всички социални партньори са съгласни. Синдикатите изразиха категорично несъгласие с орязването на възможните дни, които личния лекар има право да дава ... Не може с такива псевдо мерки да се борят, подчертавам несъществуващи проблеми."- обясни Ваня Григорова.

Развоят по казуса предстои, а според още една от готвените промени Националният осигурителен институт вече ще може да следи дали хора напускат страната, докато са в болнични.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15