Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Харчим повече, отколкото получаваме

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от Националния статистически институт /НСИ/, според които общият среден доход на едно лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г. е бил 1770 лв., или с 13.7% повече в сравнение със същия период на 2018 г. При сравнение с данните отпреди пет години пък се вижда, че ръстът му до днес е с общо 30.7%. На каква база са направени тези заключения разказва Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания"- Видин:


"Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 година е 1 770 лева и нараства с 13.75% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял са доходите от работна заплата /56.2%/, следван от доходите от пенсии /27.3%/ и от самостоятелна заетост /6.4%/. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1.1 процентни пункта, а доходите от самостоятелна заетост и от пенсии намаляват с по 0.4 процентни пункта... По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Видин към края на декември 2019 година намаляват с 2.9% спрямо края на септември 2019 година, като достигат 15.9 хиляди... В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Видин е на предпоследно място по показателя средна работна заплата. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София/столица/- 1 782 лв., Враца- 1 273 лв. и Варна- 1 236 лв. Средната работна заплата във Видин е 852 лeва..."


Темата коментира и журналистът Цветан Петров от сайта Еconomic.bg:


"Наскоро КНСБ публикува редовното си тримесечно изследване, според което за "нормален живот" са необходими поне 2 517 лв. месечно за едно домакинство /двама възрастни и две деца/. В методологията на изследването се посочва, че става въпрос за парите, нужни за покриване на разходи за храна, поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка. С над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства, мисля, че това са пари, които се разменят вътре в семейството..."- коментира Цветан Петров.


Според икономиста Радослав Георгиев повишението на доходите е факт, но то се дължи и на парите от чужбина: 

"Това, че доходите на българите са нараснали, е логично и се случва...Правителството има практиката да вдига заплатите в определен период от време...Днес българите получават 243% повече доход от собственост. Голямо повишение има и по перо "регулярни трансфери от други домакинствата", което вероятно се дължи преди всичко на увеличения брой българи в чужбина, които изпращат пари на близките си, останали в страната..."


Анкета сред видинчани отчете, че покачването на доходите не се усеща заради увеличението на цените.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.   


Вижте още

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57