Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Харчим повече, отколкото получаваме

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от Националния статистически институт /НСИ/, според които общият среден доход на едно лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г. е бил 1770 лв., или с 13.7% повече в сравнение със същия период на 2018 г. При сравнение с данните отпреди пет години пък се вижда, че ръстът му до днес е с общо 30.7%. На каква база са направени тези заключения разказва Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания"- Видин:


"Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 година е 1 770 лева и нараства с 13.75% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял са доходите от работна заплата /56.2%/, следван от доходите от пенсии /27.3%/ и от самостоятелна заетост /6.4%/. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1.1 процентни пункта, а доходите от самостоятелна заетост и от пенсии намаляват с по 0.4 процентни пункта... По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Видин към края на декември 2019 година намаляват с 2.9% спрямо края на септември 2019 година, като достигат 15.9 хиляди... В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Видин е на предпоследно място по показателя средна работна заплата. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София/столица/- 1 782 лв., Враца- 1 273 лв. и Варна- 1 236 лв. Средната работна заплата във Видин е 852 лeва..."


Темата коментира и журналистът Цветан Петров от сайта Еconomic.bg:


"Наскоро КНСБ публикува редовното си тримесечно изследване, според което за "нормален живот" са необходими поне 2 517 лв. месечно за едно домакинство /двама възрастни и две деца/. В методологията на изследването се посочва, че става въпрос за парите, нужни за покриване на разходи за храна, поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка. С над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства, мисля, че това са пари, които се разменят вътре в семейството..."- коментира Цветан Петров.


Според икономиста Радослав Георгиев повишението на доходите е факт, но то се дължи и на парите от чужбина: 

"Това, че доходите на българите са нараснали, е логично и се случва...Правителството има практиката да вдига заплатите в определен период от време...Днес българите получават 243% повече доход от собственост. Голямо повишение има и по перо "регулярни трансфери от други домакинствата", което вероятно се дължи преди всичко на увеличения брой българи в чужбина, които изпращат пари на близките си, останали в страната..."


Анкета сред видинчани отчете, че покачването на доходите не се усеща заради увеличението на цените.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.   


Вижте още

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37