Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мездра и Цариброд възобновяват сътрудничеството си

Снимка: Петко Котларски

Община Мездра и Община Цариброд, Република Сърбия ще възстановят ползотворното сътрудничество помежду си. За това се договориха председателят на Общинския съвет Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), кметът на Община Цариброд Владица Димитров и председателят на тамошната Скупщина (Общински съвет) Зоран Гюров.

Като първа стъпка в тази насока официална делегация от сръбската община, която е населена предимно с етнически българи, ще бъде поканена да гостува у нас по време на традиционните Празници на културата „Мездра - май“. Приятелските контакти между двете общини от съседните балкански държави датират от началото на XXI век, но - по една или друга причина - бяха прекъснати през последните години. 

По покана на организаторите на 19 февруари Яна Нинова и Делян Дамяновски почетоха паметта на Васил Левски в Цариброд. Те поднесоха венец от името на Община Мездра пред бюст-паметника на Апостола на свободата, въздигнат през 2014 г.

Вижте още

Втори потвърден случай на COVID-19 във Видин, пациентът е от Дунавци

Потвърден е втори случай на заразен с COVID-19 в област Видин. Това обяви д-р Богдан Томов , зам. директор на МБАЛ "Света Петка" Видин. Положителната проба е на мъж от Дунавци, около 60-годишен.  Не е бил в чужбина. Тепърва ще се проследяват контактните лица. Предстои да бъде приет във видинската болница. Той е в добро състояние, няма бронхопневмония,..

публикувано на 03.04.20 в 12:00

Община Мездра сътрудничи на НАП за обслужване на здравнонеосигурени

Във връзка с въведеното извънредно положение, включително ограниченията, свързани с придвижване между отделни населени места, Национална агенция за приходите (НАП) отправи молба до Община Мездра да осигури възможност на лица с прекъснати здравноосигурителни права да подават Декларация образец №7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на..

публикувано на 03.04.20 в 11:35

Врачанин стрелял с пистолет до КПП в Монтана

Около 16,15 ч. снощи в Монтана, в близост до КПП Лом, обособен във връзка с извънредното положение, 62-годишен врачански жител преминал през КПП-то и движейки се пеша към Монтана, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред- с регистрирания си газ-сигнален пистолет "Екол Волга" произвел изстрел, като в същия момент в близост преминал..

публикувано на 03.04.20 в 10:51

Иван Аспарухов призова за плащане на местните данъци

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов отправи призив към своите съграждани, които са на бюджетна издръжка, да внесат данъците си , за да подкрепят общинския бюджет. Средствата са необходими за дейностите, свързани с борбата с новия коронавирус.  Ето и призивът на кмета на Мездра: Уважаеми съграждани, В условията на извънредно..

обновено на 03.04.20 в 10:48

Полицаи хванаха нарушители на карантина в Лом и Вършец

Служители на Районното управление във Вършец извършили проверка на адреса на 28-годишен жител в курортния град, който е без налични симптоми на коронавирус, но с наложена домашна карантина за срок от 14 дни. При извършената проверка 28-годишният не е установен. С него е проведен телефонен разговор, в който е заявил, че се намира в София. За случая е..

публикувано на 03.04.20 в 10:46

До 28 градуса през април

Динамично ще бъде времето в област Монтана да края на месец април. Очакват се още валежи от дъжд, които ще бъдат и малко над нормата, съобщи Леночка Ангелов а, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Към 12, 13 април може да се очакват нови превалявания: "Температурите през това време ще бъдат близки до обичайните за месец април,..

публикувано на 03.04.20 в 10:10

Съпругата на пациента с COVID-19 от Дреновец е в 14-дневна карантина

Двуседмична каратина е наложена на съпругата на 66-годишния мъж от Дреновец, който е първият пациент с коронанирус в област Видин, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински . Очакват се резултати от пробата на жената. "Няма промяна от ситуацията вчера- един положителен случай на мъж от село Дреновец, който е настанен..

публикувано на 03.04.20 в 09:59