Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина.


Роден е преди 90 години в началото на м. февруари в Ново село, Видинско. Умира ненавършил 70 години, но с много ученици от цяла Европа. Затова храмът на културата в малката община Ново село- НЧ "Земеделец-1874" посвещава на тази годишнина много дати и празници. Сигурно място ще намери тук и сестрата на проф. Максим Младенов – Лили Младенова, която всяко лято пребивава в селото. 


На 3 февруари – деня на неговото рождение, читалищната библиотека подреди изложба. В нея бяха включени двете издания на "Говорът на Ново село, Видинско" – едното на БАН, а другото – фототипно издание от читалището, което все още може да се намери в Ново село. Тук бяха и книгите за Ново село – история, песни и обичаи  от неговата ученичка Сашка Бизеранова. Не можеше да се отминат книгата и статиите на проф. Стефан Брезински – запленен, удивен и живял сред новоселяни и чудноватия им диалект.  Място намериха и двете издания "Ми смо си ми" на хумористични случки от новоселския живот, събрани на новоселски диалект от художника Петър Бърчев. В процес на издаването им се роди крилатата фраза "Моля те намери друг редактор, защото за мен новоселският е бащин, а не майчин език.“


На годишнината са посветени още инициативи през цялата година. В Маратона на четенето през м. април ще бъде отделен ден за запознаване с живота и книгата на Максим Младенов "Говорът на Ново село, Видинско". Пред децата ще бъдат прочетени приказки и легенди от тази книга. Защото преди 40 години децата говореха новоселски диалект, но се сблъскваха с изискването в училище да се говори на чист български език. 


Днес почти няма дете, което може да прочете нещо от книгата на М.Младенов без да се запъва или да сложи ударението на неправилно място. Затова и детското шоу "На гости при баба", създадено, за да пази традициите на селото и необикновения му диалект, ще бъде посветено на говора на Ново село. Баба Минка Сурдолова, е добра и търпелива учителка и режисьорка, когато става въпрос за Ново сълó, а Читалищното настоятелство ще подкрепи идеята.


Презентация за живота на проф. Максим Младенов ще бъде излъчена на 1 ноември – Деня на българските будители. Защото, какво по-силно от неговото дело – да обогати българския език и  да сформира колектив, за изработване речник на местните говори /самият той е проучвал не само новоселския, но и ихтиманския, както и българските диалекти в Румъния/. И днес, в интелигентни хора, прекарали живота си в други краища на страната и завърнали се към корените си в Ново село, гори искрицата да намерят думи и изрази на новоселски, допълващи речника на проф. Младенов. Идеята се заражда на обикновено събиране на приятели, родени през 60-години на миналия век, през лятото на 2019 г. Досега Кирил Мускичев е събрал в своя смартфон, който повече използва като джобен компютър, над 100 думи от ежедневието, човешкото тяло и рибарлъка – другия основен поминък на новоселяни в миналото, позабравени в Ново село. Дано предаде това богатство на внуците си, живеещи в далечни краища.


Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24