Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина.


Роден е преди 90 години в началото на м. февруари в Ново село, Видинско. Умира ненавършил 70 години, но с много ученици от цяла Европа. Затова храмът на културата в малката община Ново село- НЧ "Земеделец-1874" посвещава на тази годишнина много дати и празници. Сигурно място ще намери тук и сестрата на проф. Максим Младенов – Лили Младенова, която всяко лято пребивава в селото. 


На 3 февруари – деня на неговото рождение, читалищната библиотека подреди изложба. В нея бяха включени двете издания на "Говорът на Ново село, Видинско" – едното на БАН, а другото – фототипно издание от читалището, което все още може да се намери в Ново село. Тук бяха и книгите за Ново село – история, песни и обичаи  от неговата ученичка Сашка Бизеранова. Не можеше да се отминат книгата и статиите на проф. Стефан Брезински – запленен, удивен и живял сред новоселяни и чудноватия им диалект.  Място намериха и двете издания "Ми смо си ми" на хумористични случки от новоселския живот, събрани на новоселски диалект от художника Петър Бърчев. В процес на издаването им се роди крилатата фраза "Моля те намери друг редактор, защото за мен новоселският е бащин, а не майчин език.“


На годишнината са посветени още инициативи през цялата година. В Маратона на четенето през м. април ще бъде отделен ден за запознаване с живота и книгата на Максим Младенов "Говорът на Ново село, Видинско". Пред децата ще бъдат прочетени приказки и легенди от тази книга. Защото преди 40 години децата говореха новоселски диалект, но се сблъскваха с изискването в училище да се говори на чист български език. 


Днес почти няма дете, което може да прочете нещо от книгата на М.Младенов без да се запъва или да сложи ударението на неправилно място. Затова и детското шоу "На гости при баба", създадено, за да пази традициите на селото и необикновения му диалект, ще бъде посветено на говора на Ново село. Баба Минка Сурдолова, е добра и търпелива учителка и режисьорка, когато става въпрос за Ново сълó, а Читалищното настоятелство ще подкрепи идеята.


Презентация за живота на проф. Максим Младенов ще бъде излъчена на 1 ноември – Деня на българските будители. Защото, какво по-силно от неговото дело – да обогати българския език и  да сформира колектив, за изработване речник на местните говори /самият той е проучвал не само новоселския, но и ихтиманския, както и българските диалекти в Румъния/. И днес, в интелигентни хора, прекарали живота си в други краища на страната и завърнали се към корените си в Ново село, гори искрицата да намерят думи и изрази на новоселски, допълващи речника на проф. Младенов. Идеята се заражда на обикновено събиране на приятели, родени през 60-години на миналия век, през лятото на 2019 г. Досега Кирил Мускичев е събрал в своя смартфон, който повече използва като джобен компютър, над 100 думи от ежедневието, човешкото тяло и рибарлъка – другия основен поминък на новоселяни в миналото, позабравени в Ново село. Дано предаде това богатство на внуците си, живеещи в далечни краища.


Вижте още

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08