Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Албена Георгиева: Институциите работят ускорено за модернизация на пътя Видин – Ботевград

Снимка: Радио Видин

Доскорошният областен управител на Видин Албена Георгиева потърси Радио Видин и поиска право на отговор във връзка с изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев за вероятните причини за освобождаването ѝ от заеманата длъжност. Публикуваме писмото без  редакторска намеса:

"На 19 февруари, с Решение на Министерски съвет бях освободена от длъжността "областен управител" на област Видин. Това е решение, в което няма никаква сензация или драма. В редица медии обаче, бе цитирано изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев, който коментира какви са според него причините за това решение:

За Радио Видин областният председател на ГЕРБ Владимир Тошев коментира причините за рокадата:

"Най-вероятно е за несправянето с работата и за създаване на напрежение в институцията. Доколкото аз съм информиран, доста време вече там напускат хора. Обстановката е много неработеща, много неприятна. Мисля, че има връзка и с магистралата, която трябва да почнем да строим, защото една голяма част от документацията, която трябва да бъде, основно по отчуждителните процедури на имотите, не се придвижва достатъчно енергично от областна управа. Аз лично съм чувал премиера, който пред мен го е казвал: "Ускорете там нещата, защото ще дръпна багерите!", което за мен е крайно недопустимо и мисля, че това е една от причините".

Нямаше изобщо да коментирам тази "оценка", но в случая се внушава сред хората несигурност за реализиране на проекта за магистралния път– толкова важен за област Видин проект. Считам това за политически безотговорно, още повече, когато се говори от името на премиера.

Правителството, разбира се, няма да оттегли подкрепата си за модернизацията на пътя Видин – Ботевград. През месец октомври 2019 г. именно Министерски съвет прие постановление, с което даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи в размер на 796 749 500 лв. за модернизацията на пътя Видин – Ботевград.

До момента, а вярвам, че и занапред, Областна администрация – Видин ще координира дейностите за своевременна подготовка на документите по Проект: „Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, участък от км 3+757 до км 61+750 (километраж по съществуващ  път I-1)≡58+128.47 (километраж по проект) за модернизацията на трасето. Вследствие и на добрата координация между всички институции, ускорено са проведени процедурите по съгласуване и издаване на разрешителни за проект на ПУП – ПП и през месец септември 2019 г., със заповеди на заместник -министъра на регионалното развитие и благоустройството е одобрен проектът на Подробен устройствен план за обект„Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, участък от км 3+757 до км 61+750.

Подготовката на отчуждителните процедури се провежда от Агенция „Пътна инфраструктура“, като необходимите документи -  удостоверения за наследници и др. се издават от общинските администрации в кратки срокове. Реалното строителство на първия участък от пътя между Видин и Ружинци стартира през месец октомври 2019 г., когато министърът на регионалното развитие и благоустройството направи инспекция на място.

Не мога да не засегна и твърдението за „много неприятна и много неработеща обстановка и напрежение в институцията“, която ръководих - последните близо 3 години в администрацията постъпиха на работа млади хора, които заедно с опитните експерти изграждат един колектив от професионалисти, с които трябва да се гордеем.Във Видин, където демографската ситуация е тревожна, ние изградихме екип от млади професионалисти, желаещи да се развиват в родния си град. Подобно изказване от човек с политически опит е необяснимо. Използвам възможността чрез медиите да благодаря на колегите си от Областна администрация за съвместната ни работа.

Доброто взаимодействие между Правителството, Областна администрация, местните власти и гражданското общество на област Видин е от изключително значение за развитието на региона. През времето, в което изпълнявах длъжността „областен управител“ във всичките си решения и действия съм се ръководила от закона и от това свое разбиране.

Желая на моя колега – новия областен управител Момчил Станков ползотворна работа."

https://www.mrrb.bg/bg/ministur-avramova-proveri-stroitelstvoto-v-uchastuci-ot-putya-vidin-botevgrad/ 

https://www.mrrb.bg/bg/zapochva-modernizaciyata-na-nad-54-km-ot-putya-vidin-botevgrad/

https://www.mrrb.bg/bg/publichen-registur-po-chl-3-al-4-ot-zut-na-izdadenite-aktove-za-odobryavane-na-ustrojstveni-planove-i-na-tehnite-izmeneniya-prez-2019-g/

http://www.api.bg/index.php/bg/obyavi/api-uvedomyava-231219


Вижте още

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева

Разпределят 12 100 лева между двете болници в Монтана и хора над 65 години. Средствата са събрани от дарения. Общинските съветници в Монтана отделиха по 300 лева. В инициативата се включиха още кметът, неговите заместници и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова с 500 лева. Какво ще е разпределението, обяви кметът Златко Живков : "За държавната..

публикувано на 03.04.20 в 16:03

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19

Бърз тест, направен във Враца, е отчел положителен резултат за коронавирус. Поради тази причина детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ е поставено под карантина. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев потвърди новината. Той каза, че отделението остава под карантина до неделя-понеделник, когато се очаква да бъде готов резултата от..

публикувано на 03.04.20 в 15:55

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков :  "Много се гордеем, че в следващите три години, се..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

Хулигани от Бяла Слатина остават в ареста

Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления - хулиганство и повреда на чужди движими вещи . През нощта на 27 март в Бяла Слатина са спукани гуми на 16 автомобила. Причинените на собствениците им имуществени вреди възлизат на около 2600 лева. По..

публикувано на 03.04.20 в 15:27