Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

Снимка: Катя БорисоваНа 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще. Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат децата на риск, анализират експерти.

Анкетата сред видинчани показва разнопосочни мнения по темата:

"В други времена ситуацията беше различна. Не сме имали проблеми с каквото и да е. При обезспокоителен случай винаги ни подаваха ръка. Ситуацията е комплексна, но ролята на правителството е изключително отговорна... Децата и в България имат подходяща обстановка, но не е достатъчно развита. Трябва да се развие отношението към младите - да се набляга на грижата. Здравословното отглеждане зависи както от родители, така и от здравната система. Трябва да се осигурят безплатни профилактични прегледи. Истината е, че ако нещо не се рекламира, то не може да се купува. Икономиката определя света. Но е и вярно, че едно дете може да види всичко в магазина, може да наблюдава пример у дома... Видин е спокоен, но не е чист. Проблемът с мръсния въздух е водещият екологичен проблем. Хората трябва да бъдем внимателни и отговори, защото бъдещето зависи от нас".

Докладът на СЗО, Детския фонд на ООН и комисията Лансет нарежда 180 държави според възможностите им дете да "благоденства" с фокус върху здраве и факторите за благополучие, сред които образование, изхранване и детска смъртност. На челните места са Норвегия, Южна Корея, Холандия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, а десета е Великобритания. Експертите по детско здраве предупреждават в доклада, че са нужни радикални реформи от правителствата по света.

Преди да търсим проблема в правителствата, трябва всеки индивид да поеме отговорност за своите действия, коментираме темата с психолога в Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин Боряна Ангелова:

"Тенденциите са негативни. Когато една държава има проблем, не бива да се изключва и собствената отговорност на хората, техния избор. Самите родители често прибягват до "модерни" възпитателни мерки и методи - ползване на таблети и смартфони още от детската градина. Бащи и майки са ни питали как да се ограничи това влияние на днешните устройства. Нашият съвет е да се налагат строги правила. Възпитанието минава през правила и здравословни навици, които семейната среда определя. Не бива да виним институциите за всичко. Първите възприятия на детето за света идват именно от семейството".

Можем да се съгласим, че всеки родител се стреми да даде най-доброто от себе си във възпитанието на децата. Търсенето на отговори, наблюдаването и е корекцията на допуснатите грешки е основен момент при всеки родител. Да погледнем тибетците, които смятат, че ако нещо във възпитанието им се пропусне, децата израстват несигурни, плахи, без особен интерес към живота, с редица зависимости. Този народ смята, че съществуват четири етапа на възпитание. Първият  е до 5-годишна възраст и с детето трябва да се отнасяме като с крал. В следващия, до 10-годишна възраст, с детето в Тибет се отнасят като с роб. До 15-та годишна възраст, в третия етап, с детето се отнасят като с равен, за да завършат с последния, за който е характерно детето да се радва на уважение.

Докладът подчертава още заплахата за децата от вредния маркетинг. Посочва се, че децата са изложени на поне 30 000 тв реклами годишно, включително на алкохол, нездравословни храни и безалкохолни напитки с големи количества захар. 

"Предлагането зависи от търсенето. Социални експерименти доказват, че човек може да се храни здравословно. Бързите храни не са толкова евтини, колкото се предполага. Детето попива от домашната среда обаче - ако вкъщи наблюдава даден модел, нормално е и така да живее. Важно е да се контролира избора, хората да са запознати с вариантите. Промени, разбира се, са нужни. Има закон за намаляване на вафли и шоколади, за всички сладки в училища. Проблемът е, че икономиката и политиката не могат да бъдат контролирани. Затова отново стигаме до избор и до правила. Детето се нуждае от тласък. Нека спортуват повече. Но не всеки път децата са запознати с алтернативи. Вредно е влиянието на рекламите, особено за подрастващите. Но не става въпрос само за сладки продукти. Рекламират се и енергийни напитки, както и всякакъв алкохол".

"Нашата отговорност е да интерпретираме събитията и да избираме правилния отговор" са думи на Марк Менсън, но според Робърт Джеймс Уолър "на нас лежи проклятието на отговорността".

"Средата е важна. Но обръщайки се към родителите, аз съветвам за обучение, за коректна информация, за правилен избор. Българинът е свикнал да чака нещо да се оправи, да се промени. Не можем да контролираме политиката, кяото осигурява не просто бъдещето, но и настоящето, но нашите действия имат водеща сила. Нашите деца са нашето огледало".

Експертите предупреждават, че увеличение на глобалните температури с 4 градуса по Целзий до 2100 г. в съответствие с настоящите прогнози ще доведе до "опустошителни здравни последствия" за бъдещите поколения - повишаване на нивата на океаните, горещи вълни, недохранване и ръст на инфекциозните болести като малария.

Дали тогава пак ще слушат "Бийтълс" и вечните поети ще четат, попита в емблематичната "Богатство" през 1982 година Чочо Владовски. Днес вече се говори за опустишителни последствия. 

В крайна сметка благоденствието на всяко дете зависи първо от онези, които са го създали.

Вижте още

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08