Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

3
Снимка: личен архив

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година. 

В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на евродепутати за един ден те дискутираха заедно по актуални аспекти на европейската интеграция. Учениците бяха напълно самостоятелни и независими от своите учители, които бяха само наблюдатели на това, което правят техните възпитаници - каза  старши посланик  Йоана Константинова, преподавател по английски език, която заедно с Данаил Димитров, преподавател по история и цивилизация, са придружавали мездренските ученици.
 
Единадесетокласникът Мирослав Лилов е направил едноминутна презентация за България, Мездра и своето училище - СУ „Иван Вазов“:

"Аз бях втори подред, първо имаше говорители от Белгия. Моята работа беше да кажа откъде идвам, да кажа нещо за града, за училището си... Емоцията беше голяма, с такава огромна публика...беше голяма отговорност и тръпка. Имахме събиране с младежите от другите държави, всеки един от нас искаше да се  запознаем, откъде идваш, какво е мисленето ти.... Работих по въпроса какво е бъдещето на Европа, бяха ни зададени въпроси по темата... Избрахме говорител и докладчик. Аз бях предложил идеята - всяка една държава да има сметищни станции, където да се изгаря боклука, а не да се изхвърлят боклуците в Източна Европа и в България и да ни съсипват природата, но идеята ми не беше приета..."

 Учениците са дебатирали и по други актуални теми като "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Сигурност и права на човека", "Младите хора и зависимостта", "Бъдещето на Европа", "Миграция и интеграция" и "Младежка заетост". Сред въпросите, които младежите са разисквали и обменяли мнения, са "Как да допринесем за устойчивото развитие?", "Може ли да се ограничават правата на човека, ако съществува заплаха за сигурността?", "Може ли да се избегне употребата на водещи до пристрастяване вещества?", "Какво е бъдещето на Европа?", "Каква да бъде ролята на Европа между миграциите и интеграцията" и "Заетостта на младите хора - европейско предизвикателство?".

За гордост на Мездра и България, десетокласничката Цветосвята Петрова е била излъчена да бъде един от говорителите на шестте работни групи. От президиума на Европарламента тя сподели своя личен опит за това какво е да си мигрант и защо е важно да се подкрепяме и да уважаваме културните, религиозните и езиковите различия помежду си:


"Представях темата миграция и интеграцията в Европа, моята роля беше да прочета доклада от дебата, който бяхме водили, одобрихме някои идеи. Идеите ни бяха - как мигрантите трябва да навлязат в обществото, тъй като знаем, че те са затворени в лагери и са изолирани от обществото. Нашата главна идея беше да създадем панаири, тържества и да ги приобщим към нашата култура... Всички имахме много идеи, исках да покажа, че трябва да се уважаваме и да се чуе за България..."Галерия

Вижте още

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08