Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

142 години свободен Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Преди 142 години на днешния ден Белоградчик се освобождава от 5 – вековния поробител. След падането на Плевен на 10.12.1877г. се сформира корпус под командването на ген. Хараламб. Към Белоградчик настъпват румънски войски, които в началото на януари 1878г. превземат Ружинци и Османие и заедно с войските на полк. Кантили сключват от юг обсаден пръстен около града. 

На командващия турския гарнизона Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна съпротива на по – добре въоръжените румънски части, но той отказва да предаде крепостта, без нареждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. Обсадата на Белоградчишката крепост продължава след сключването на Одринското примирие на 31.01.1878г. На 23.02. пристига заповед от султана. На следващия ден воюващите страни излъчват представители, които започват преговори за предаване на Видинската и Белоградчишката крепости. На 25.02.1878г. ключовете на крепостта символично са предадени от Сюлейман ефенди на кап. Димитри Вукович Караджич. Турският гарнизон мълчаливо започва да се изтегля към Ниш. С цветя и гръмко „ура” гражданите посрещат руските и румънските войски. 

Днес в памет на освободителите и жертвите в борбата с поробителя много от улиците на града носят техните имена. 

Вижте още

Спира ли работа болницата в Белоградчик?

Затварят болницата в Белоградчик, сигнализира в писмо до министър-председателя, Народното събрание и медиите бившият общински съветник Радослав Живков. По думите му, лекарите са подали молби за напускане и няма яснота къде ще бъдат лекувани пациентите: "Та при една заповед на министъра да има доктори в отделенията за коронавирус се оказва, че няма..

публикувано на 04.04.20 в 11:50

Раздават храни на нуждаещи се хора във Врачанско

1 924 души ще бъдат подпомогнати с храни от първа необходимост в област Враца. Продуктите са от остатъчните количества по хранителната програма за 2018 година и ще се раздават на три целеви групи, обясни директорът на БЧК Враца Гергана  Михалчева: "На ползватели на услугата "Топъл обяд", на програмата "Патронажна грижа" и на отделни лица над..

публикувано на 04.04.20 в 10:27

Мъж от врачанския квартал "Бистрец" е заразеният с коронавирус

Мъж на средна възраст от врачанския квартал "Бистрец" е дал положителна проба за коронавирус и е първият доказано инфектиран пациент с Covid-19. Информацията била съобщена вчера на личния лекар на човека, който е на 57 години. Той е дал положителен резултат и на първото изследване с т. нар. "бързи тестове“, направени в Нов медицински център във..

публикувано на 04.04.20 в 08:21
Ген. Венцислав Мутафчийски

Първи случай на COVID-19 във Враца

Първи случай на COVID-19 е потвърден във Враца, съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Касае се за мъж на 57 години, с лека симптоматика, не е приет в болница. Това е единственият доказан случай досега във Врачанско. От Щаба потвърдиха и за заразен 66-годишен..

публикувано на 04.04.20 в 08:15

Кампания събира ненужни компютри за бедни ученици и стари хора

Благотворителна кампания за събиране на употребявана електронна техника започна в страната по инициатива на сдружение "Фабрика за идеи". Целта е да бъдат подпомогнати ученици от социално слаби семейства и самотноживеещи възрастни хора от малките населени места, обясни Милица Джанджова от организацията: "Общувайки с хората от селата, установихме..

публикувано на 04.04.20 в 08:05

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03