Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кула се проведе среща, свързана с Африканската чума по свинете

Огнище на Африканска чума във видинския квартал "Нов път"
Снимка: Радио ВИДИН

В Община Кула се проведе среща с гражданите на общината на представители на Областна дирекция по безопасност на храните Видин, която е една от планираните срещи в област Видин на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво, ангажирани с контрола, превенцията и предотвратяването на разпространението на болестта Африканска чума по свинете в България и област Видин. Заболяването Африканска чума по свинете обхвана през 2019 година цялата територия на страната, имаше огнища и в област Видин, което доведе до унищожаването на хиляди животни и затварянето на големи животновъдни обекти. За постигането на ефективен резултат в борбата с болестта от голямо значение е навременното уведомяване и разяснение на предприетите от компетентните органи мерки, дейности и проблеми при прилагането им и контрол върху тяхното изпълнение. Мерките са насочени не само като свинете, а и към всички отглеждани животни в обекти тип "заден двор".

На срещата присъства директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. Той обясни на аудиторията от местни животновъди, че заболяването африканска чума по свинете е нанесло тежък удар по отрасъла свиневъдство, все още заплахата не е отшумяла и ще се борим със заболяването още дълго време. В тази връзка се е наложило да се промени и законодателството в тази сфера, наложен е ограничен режим на личните стопанства и строга процедура за регистрация на животновъдните обекти, която трябва да се спазва. Според нея собственикът на животновъден обект трябва да подаде заявление в кметството на съответното населено място, което се препраща в ОДБХ, откъдето назначават комисия, която трябва да регистрира обекта, ако отговаря на съответните критерии. Заявлението е придружено от декларация, която собственикът подписва и в която се съгласява с тези критерии. Например, че обектът е негова собственост, ограден, водоснабден, притежава място за съхраняване на фуражи, защитен от достъп на диви животни, да позволява цялостна дезинфекция и други подобни. Всички животни в обекта трябва да са идентифицирани. Те се маркират на мястото на раждането в определени за различните категории животни срокове. За ветеринарно-медицинското им обслужване стопанинът трябва да има договор с ветеринарен лекар. При неизпълнение на тези изисквания, собственикът носи административна отговорност по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Присъстващите собственици на животни  резонно попитаха от къде ще се снабдяват с домашни свине, след като отглеждането на свине майки е забранено. Беше им разяснено, че прасета могат да се купуват от регистрираните развъдници и фамилни свинеферми, каквито има в град Дунавци и село Медовница. Основният въпрос, който тревожеше стопаните бе: какво ще се случи с животните, които те в момента отглеждат и които в същност са неидентифицирани. Възможностите, които им бяха разяснени, за съжаление, не ги удовлетвориха – съгласно сегашното законодателство, собствениците на неидентифицирани животни подлежат на глоба, трябва да заплатят пробите на животните си и при липса на заболявания, те ще бъдат маркирани и обектът – регистриран. Другата възможност е животните да се евтанизират. Присъстващите животновъди споделиха мнението, че при тези условия ще се унищожи отглеждането на  домашни животни  заради непосилните услови, въпреки, че тези законови изисквания са още от 2002 година и времето е било достатъчно за регистрация на животновъдните обекти по законовия ред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00