Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кула се проведе среща, свързана с Африканската чума по свинете

Огнище на Африканска чума във видинския квартал "Нов път"
Снимка: Радио ВИДИН

В Община Кула се проведе среща с гражданите на общината на представители на Областна дирекция по безопасност на храните Видин, която е една от планираните срещи в област Видин на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво, ангажирани с контрола, превенцията и предотвратяването на разпространението на болестта Африканска чума по свинете в България и област Видин. Заболяването Африканска чума по свинете обхвана през 2019 година цялата територия на страната, имаше огнища и в област Видин, което доведе до унищожаването на хиляди животни и затварянето на големи животновъдни обекти. За постигането на ефективен резултат в борбата с болестта от голямо значение е навременното уведомяване и разяснение на предприетите от компетентните органи мерки, дейности и проблеми при прилагането им и контрол върху тяхното изпълнение. Мерките са насочени не само като свинете, а и към всички отглеждани животни в обекти тип "заден двор".

На срещата присъства директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. Той обясни на аудиторията от местни животновъди, че заболяването африканска чума по свинете е нанесло тежък удар по отрасъла свиневъдство, все още заплахата не е отшумяла и ще се борим със заболяването още дълго време. В тази връзка се е наложило да се промени и законодателството в тази сфера, наложен е ограничен режим на личните стопанства и строга процедура за регистрация на животновъдните обекти, която трябва да се спазва. Според нея собственикът на животновъден обект трябва да подаде заявление в кметството на съответното населено място, което се препраща в ОДБХ, откъдето назначават комисия, която трябва да регистрира обекта, ако отговаря на съответните критерии. Заявлението е придружено от декларация, която собственикът подписва и в която се съгласява с тези критерии. Например, че обектът е негова собственост, ограден, водоснабден, притежава място за съхраняване на фуражи, защитен от достъп на диви животни, да позволява цялостна дезинфекция и други подобни. Всички животни в обекта трябва да са идентифицирани. Те се маркират на мястото на раждането в определени за различните категории животни срокове. За ветеринарно-медицинското им обслужване стопанинът трябва да има договор с ветеринарен лекар. При неизпълнение на тези изисквания, собственикът носи административна отговорност по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Присъстващите собственици на животни  резонно попитаха от къде ще се снабдяват с домашни свине, след като отглеждането на свине майки е забранено. Беше им разяснено, че прасета могат да се купуват от регистрираните развъдници и фамилни свинеферми, каквито има в град Дунавци и село Медовница. Основният въпрос, който тревожеше стопаните бе: какво ще се случи с животните, които те в момента отглеждат и които в същност са неидентифицирани. Възможностите, които им бяха разяснени, за съжаление, не ги удовлетвориха – съгласно сегашното законодателство, собствениците на неидентифицирани животни подлежат на глоба, трябва да заплатят пробите на животните си и при липса на заболявания, те ще бъдат маркирани и обектът – регистриран. Другата възможност е животните да се евтанизират. Присъстващите животновъди споделиха мнението, че при тези условия ще се унищожи отглеждането на  домашни животни  заради непосилните услови, въпреки, че тези законови изисквания са още от 2002 година и времето е било достатъчно за регистрация на животновъдните обекти по законовия ред.


Вижте още

Снимката на 8 април 2020 година

От днес видинският общински пазар отново работи, след като бе затворен преди три седмици със заповед на кмета Цветан Ценков, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Кооперативният пазар във Враца ще функционира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от общинската администрация. От утре, 9 април, отварят..

публикувано на 08.04.20 в 17:50

Във Видин започна косене на тревните площи

Косенето стартира паралелно в Крайдунавския парк, булевард „Панония“ и в района на бившия Химкомбинат. По-късно ще продължи в кварталите, парковете, на детските площадки, както по главните улици  и пешеходните зони на града.   Успоредно с това в Южна промишлена зона работници от Общината отстраняват израстналите храсти и..

публикувано на 08.04.20 в 17:47

Пациентът с коронавирус от Дунавци чака отрицателна проба

Най-вероятно в края на работната седмица се очаква  от видинската болница  да бъде изписан Иван Евгениев от Дунавци, който е дигностициран с Ковид-19. Очаква се това да е първият официално излекуван от вируса жител на област Видин. Както вчера ви съобщихме, мъжът от дни няма никакви оплаквания, но се налага да е на стационарно лечение в бившето..

публикувано на 08.04.20 в 17:40

Мъж от Видин почина от коронавирус в Испания

Видинчанин, който от години живее със семейството си в Испания, е починал от COVID-19. Мъжът е на 48 години. Починал е в понеделник в болницата в град Вилахойоса, провинция Аликанте, област Валенсия. По данни на семейството му, не е страдал от други заболявания. Близките му споделили в социалната мрежа, че той е бил консултиран от личния му лекар по..

публикувано на 08.04.20 в 16:27

Само четири сватби в община Видин през март

Четири пъти са намалели сватбите във Видин за последния месец, от влизането в сила на извънредното положение,  в сравнение с миналата година. Ако през март 2019 година сватбите са били 16, сега са се състояли 4 - каза за Радио Видин Станимира Манджукова, младши експерт "Актосъставяне" в община Видин: "В община Видин са проведени 4 сватби от 9..

публикувано на 08.04.20 в 16:12

Местят видинско училище в друга сграда?

Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии" ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание, на 10 април. В училището има свободни етажи, а сградата, в която се помещава сега професионалната гимназия, ще се ползва изцяло от филиала на Русенския университет в..

публикувано на 08.04.20 в 16:00

Дядо Вълослав от Добролево дарява пенсията си на видинската болница

Един от най-ревностните ни слушатели, 81 -годишният Вълослав Стратев  от село Добролево, иска да дари пенсията си от 219 лв  на видинската болница. Дарението е скромно и от сърце, обясни за Радио Видин дядо Вълослав:   "Ще ви кажа направо - аз съм от време оно дарител. Преди време, две години и половина дарявах една трета от заплатата си на..

публикувано на 08.04.20 в 14:35