Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на бавните обороти

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

Снимка: Светослав Цветанов

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото". Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието. По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот", което призовава към умерен начин на живот.

За видинчани бързането е неизменна част от ежедневието. Най-често бързат за работа, а там- да си свършат работата. След това бързат да се приберат вкъщи и бързо да свършат задачите, които набързо са си нахвърляли:

"Да, винаги бързам - за работа, да взема детето от училище, за всичко...Понякога успявам да си почина, пълноценната почивка е може би точно да не бързам, някъде на разходка, на почивка, на... Вкъщи - не, вкъщи винаги има задачи...
Обикновено бързам за доктори...
Изпускам рейса, не рейса - при Белева часа...
Не, не ми се налага да бързам. Сутрин слизам на "Куклите" и до тук ходя пуша. Постигам го с добра организираност и най-вече спортуване, спортът е здраве. Изминавам пеша по 3-4 км...
Да, доста често ми се налага да бързам. В случая бързам за работа...
Да, когато ходя на работа бързам. Иначе - не. Когато има много хора, има трафик. Това най-често се случва, когато вали и тогава всички бързат. Днес изглежда, че ще бъде спокоен ден..."

Животът на бързи обороти ни лишава от нормалното човешко общуване. Постоянното бързане може да се отрази и на здравето на човека, обясни психологът от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин Велислава Цанкова:

"Факт е, че от ден на ден ние се учим да бъдем в крак с тази динамика и с това време и реално не винаги се справяме с това. Понякога това пренатоварване ни кара да се чувстваме отпаднали, уморени, да имаме проблем с общуването, да пренасяме проблемите, които ни налага работата вкъщи, върху близките си, върху хората, които обичаме. Научихме се да се храним набързо, да обичаме набързо, да си почиваме дори набързо и общо взето нашият живот е съсредоточен върху това какво работим, имаме ли работа, справяме ли се всичко, което се стовари върху нас, и как може да изкарваме средствата, които са необходими за поддръжка на едно нормално домакинство... Когато нямаме достатъчно сигурност, съответно ние се стремим да компенсираме с все повече материални задоволявания, а всъщност това ни лишава от елементарно човешко общуване..."

За да успеем да забавим темпото и да постигнем умерен начин на живот, е необходимо да се научим да си поставяме граници, обясни психологът:

"Едно от важните неща е умението да казване "не", защото ние все повече се товарим с ангажимент и задачи и предоставяме възможност на хората, които са по-високо от нас в йерархията да ни притискат и вменяват задачи, които са все по-тежки за нас, дори такива, с които не можем да се правим...Това пренатоварване не може да продължава вечно, то неминуемо се отразява на нашето тяло, ако не не нашата психика. И понякога животът сам ни поставя ограничения чрез различни заболявания например. Тогава се случва, че самото тяло ни казва: "Време е да спреш, време е да забавиш оборотите..."

Любимо хоби, спорт или музика могат да помогнат за пълноценно разтоварване от забързаното ежедневие.

"Най-доброто, което мога да препоръчам, е всеки човек да намери своето слабо място, своето хоби, своето занимание, което му доставя удоволствие, без да го натоварва. Освен това различните видове спорт също са много полезни. При тях въпреки че натоварваме тялото, изпразваме ума. Спортът ни зарежда с достатъчно адреналин, за да се събудим и да бъдем отново дейни... Разбира се, разходките в природата, ходенето пеша. Музиката и всички видове изкуства. Да слушаме радио с качествена музика, винаги ще ни помогне. И повече положителни новини, зареждащи и мотивиращи хората", добави Велислава Цанкова.


Вижте още

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55
мед

Търсенето на мед във Враца се увеличава

Ръст на продажбите от мед отчитат пчелари от Враца. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. В условията на епидемия на коронавирус медът е сред продуктите, към които има увеличение на потребителски интерес. Хората предпочитат да си купят продукта директно от производителите, това каза Даниел Ганчев..

публикувано на 26.03.20 в 12:59