Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

4
Снимка: Личен архив на Румяна Нейкова

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба:

"Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла, когато я отворих, вътре имаше прекрасни неща. Майка ми каза, че тези неща не са от нея, а са от нейната майка, и разбрах, че са уникални. И оттук започнах, където ходя из България, все нещо си харесвам...Така постепенно, без умисъл, че ще правя колекция, но то стана толкова много, че мислех да си правя витрина вкъщи и да си ги гледам. После си казах: Какво ще ги гледам, по-добре да ги покажа на хората...Неусетно го направих, аз дори не знам за колко време, за по-малко от 10 години. Имам костюми от 19 век, много интересни. От турското робство имам цели истории на носии, които са ми предадени само и само да се съхранят, защото хората вече не са тук. Имам един вълненик от Стара Загора от Руско-турската война, за който има много интересна история..."

Колекционерката е силно впечатлена от видинските престилки. Последния модел купува от хора в Хасково:

"Единствено видинските са с черни дантели, други такива никъде в България няма. Те са червени и видинската шевица е много специфична, много нежна, много цветна, много весела и никой не ги бърка. Хората от Южна България познават като герба видинските носии и на картинка, това много ме учуди. Една жена от Хасково ми каза: Откакто слушам Радио Видин, съм сложила на телевизора една видиниска престилка, слушаме само Радио Видин и това ми е достатъчно. Но казвам ви, видинските носии са уникални..."

Над 50 автентични престилки, ризи и костюми от личната колекция на Румяна Нейкова са подредени в Дома на енергетика в Козлодуй. Експозицията ще остане там до 6 март, след това се очаква да гостува в други градове.
Галерия

Вижте още

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15
д-р Емил Миленков

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени , разкри   доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца.  "Не се..

публикувано на 02.04.20 в 14:00