Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да дариш книга на дете

Снимка: Фондация "Подарете книга"


Почти 10 години вече Фондация "Подарете книга" развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време

Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с децата, да са техни ментори и приятели. Доброволците на фондацията посещават над 20 дома в цялата страна към момента. Сред техните спирки са Лом, Враца, Мездра и Берковица
Много от децата, напускащи институциите, не са добре подготвени за живота извън дома, споделя София Иванова от фондацията. Детето има нужда от компания и от ментор, не само от книга.

"През лятото ще празнуваме 10-годишен юбилей. През това време се занимаваме пряко с деца, лишени от родителски грижи в цялата страна. Започнахме по познат начин: организирахме се приятели около идеята да подаряваме книги на деца. Оказа се, че книгите не са най-важното, защото преди тях е приятелството и отношението. Тези деца се нуждаят от това да разберат защо трябва да четат книгите, които им връчваме. Нашата кауза е да срещаме доброволци с деца, за да направим приятелство. Целим да дадем шанс на децата да намерят своя ментор - такъв, който не е свързан със самата институция или Дома. Сблъсквали сме се с недоверието, но пък вече 10 години сме извоювали името си. Липсващата семейна среда не може да бъде пълноценно заменена от държавната грижа. Всяко дете се нуждае от позитивен пример, идващ от родителите. Пътуваме до много дестинации, в някои градове посещаваме повече от един Дом. В Лом посещаваме два центъра за настаняване от семеен тип".

Освен да събират доброволци, които подаряват частица от своето време на децата в институциите, сред основните приоритети на неправителствената организация е и реализацията. Вярваме, че честите срещи с децата им помагат, за да могат един ден, когато попаднат в реалния живот, да бъдат подготвени, продължи Иванова. Чрез образование и обучение от фондацията целят да намират местни учители за извънкласни занимания. 

"Започнахме от далечни дестинации, но пък всичко се разви натурално. Деца се изместиха в други домове, а ние ги последвахме. На новите места намерихме още приятели. До съвсем скоро и този проект за обучението беше активен. Дълго време преподаватели помагаха на малките извънкласно. Успехи през годините има, но се подразбира, че самото определение за успех е различно за всяко дете. С момиче от Лом, с която работим от доста години, имаше слаб период в училище. Умно дете, но беше изоставила ученето. С доброволка осъществиха комуникация, а година по-късно момичето беше наградена за ученик на годината от кмета на града. Но това не е задължително да е най-големият успех. Учим деца да могат да четат". 

Около 500 са доброволците във фондацията. Винаги сме отворени към нови, допълни София Иванова. За момента не се очаква доброволческите акции или даренията да стигнат и до Видин. 

"Значението на това да подариш книга на дете означава да бъдеш до него, сядайки да почетете. Ако ли не, говорим за подарък, който е просто предмет. Да дариш книга означава да имаш лично отношение. Всяка майка чете на своето дете". 

Не събираме книги, а хора, които искат да дарят книги на деца, които живеят в институции, защото хората и книгите са важни и заедно те създават чудеса, казват доброволците от организацията. 

Да бъдем приятели на децата е занимание, осмислящо времето. Вярваме, че всеки доброволец има на какво да научи едно дете - под това мото ще продължат неспирните и неуморни инициативи на фондацията, променящи детските светове.

През 2017 година Фондацията стана носител на приза за цялостна политика на първите у нас награди посветени на доброволчеството. 

Вижте още

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08