Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митрополит Даннил търси начин да запази църквата в село Живовци

Снимка: Любо Андреев

Видинският митрополит Даннил посети църквата в монтанското село Живовци. Храм "Свето Възнесение" изплува от водите на язовир "Огоста", след като нивото му спадна драстично. Храмът е построен през 1858 година. Повече от половин век църквата не се използва, след като селото е отчуждено, заради строителството на "Огоста".


"Всеки един православен храм... това е светиня. Място, където веднъж се служи света литургия, това е свято място. Въпреки че толкова време е изоставен храма, Господ има грижата за него. Това, което е непреходно- запазената сграда свидетелства, че храма е строен да бъде и да служи вовек века както се чете в молитвите при освещаването на храм. И през цялото това време виждаме, че Господ има грижата, но сме длъжни и ние нещо да направим. Затова- слава богу мога да кажа за инициативата - местни хора- Димитър Церовски и групата, която заедно с него разчисти, така че може да се дойде на място, да се влезе в храма и оттук нататък да се търси начин какво може да се направи, за да се възстанови и да се запази. Това е уникален храм. Просто такива декорации по самата сграда, олтарната абсида- да, този начин на зъберния корниз, който в нашата страна аз не съм виждал на друго място. В Охрид има, това е арменски тип, трябва да се запази тази светиня... "


Краеведът от Монтана Димитър Церовски е един от инициаторите, който заедно със съмишленици почистиха около църквата:


"Запазена е камбаната, царските двери и владишкия трон. Останалите неща, които би трябвало да са останали в манастира липсват и не се знае каква им е съдбата и къде са изобщо. Самите икони са пренесени във видинската митрополия 1975 година, надявам се да се съхраняват все още там..." 


Корените на Димитър Церовски са от село Живовци и той ревностно настоява за запазването на църквата "Свето Възнесение".


Вижте още

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева

Разпределят 12 100 лева между двете болници в Монтана и хора над 65 години. Средствата са събрани от дарения. Общинските съветници в Монтана отделиха по 300 лева. В инициативата се включиха още кметът, неговите заместници и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова с 500 лева. Какво ще е разпределението, обяви кметът Златко Живков : "За държавната..

публикувано на 03.04.20 в 16:03

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19

Бърз тест, направен във Враца, е отчел положителен резултат за коронавирус. Поради тази причина детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ е поставено под карантина. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев потвърди новината. Той каза, че отделението остава под карантина до неделя-понеделник, когато се очаква да бъде готов резултата от..

публикувано на 03.04.20 в 15:55

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков :  "Много се гордеем, че в следващите три години, се..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

Хулигани от Бяла Слатина остават в ареста

Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления - хулиганство и повреда на чужди движими вещи . През нощта на 27 март в Бяла Слатина са спукани гуми на 16 автомобила. Причинените на собствениците им имуществени вреди възлизат на около 2600 лева. По..

публикувано на 03.04.20 в 15:27