Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болницата в Бяла Слатина има готовност да приема болни от коронавирус

Областният медицински съвет във Враца заседава днес
Снимка: ОА Враца

Областният медицински съвет във Враца заседава днес. На заседанието стана ясно, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус.


Областният управител Малина Николова съобщи, че в страната ни още не е установен и доказан случай на заразен и болен от вируса COVID-19, като в същото време увери, че властите работят по превенцията.


По данни от Центъра за спешна медицинска помощ в момента във Враца има втора вълна от грип, който поваля предимно деца и се характеризира с висока температура и повръщане. Към момента на територията на страната няма потвърден случай на заболеваемост от Коронавирус, което не налага забрана за провеждане на масови мероприятия.


Болницата в Бяла Слатина ще приема болни от т.нар. "китайска чума", ако капацитетът на столичните здравни заведения се изчерпа, увери директорът на РЗИ д-р Кети Ценова. В инфекциозното отделение на местната болница има 10 легла, в готовност са и още 5.


В Козлодуй от вчера пък са ограничени всички масови прояви, като програмата в Дома на енергетика е спряна до второ нареждане. Слухът, че това се прави заради заболял от коронавирус в крайдунавския град не беше потвърдена от властите.


Всяко болнично отделение в областта има изолатор, а хората, които се почувстват зле и имат симптомите за COVID-19 ще бъдат преглеждани от спешните екипи в домашни условия. При диагноза, показваща риск от заразяване с коронавируса, те ще бъдат извеждани със специални носилки и ще се карат в определените болници, където да им бъде оказана адекватна медицинска помощ.


На кметовете на общини в областта са предоставени за разпространение листовки с мерките за предпазване от заразяване с Коронавирус и най-обща информация за заболяването. Издадени са заповеди на Директора на РЗИ относно предприемане на превантивни и противоепидемични мерки за недопускане и ограничаване разпространението на Коронавирус в детските и учебни заведения и в  заведенията за  медико-социални  и социални грижи за деца и възрастни хора в област Враца. Създадена е денонощна линия за въпроси във връзка с Коронавирус 2019-nCoV.

На електронната страница на РЗИ – Враца е достъпна информация с алгоритъм на поведение при лица, пристигащи от Китай  и други страни, където заболяването е регистрирано. На ЦСМП – Враца са предоставени 10 комплекта специално предпазно облекло. 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести се наблюдава увеличено епидемично разпространение на заболели от сезонен грип. Препоръчва се спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с болни хора, носене на маски или шал, избягване на посещения на оживените места и масовите събития. 


На телефон 0879 14 48 30 може да се звъни денонощно с въпроси, свързани със заболяването.


Областният съвет за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи е сформиран със заповед на директора на РЗИ – Враца. B cъвeтa влизaт вcичĸи диpeĸтopи нa бoлнични зaвeдeния в oблacттa, пpeдcтaвитeли нa PЗИ, МВР, ГД "Гранична полиция", ДАНС, ЦСМП, РЗОК, представители на общините и областната администрация.
Вижте още

Снимката на 6 април 2020 година

В задоволително общо състояние са двамата пациенти , настанени във видинската болница с установено заразяване с COVID-19, каза прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова: "Първият пациент е пневмония, лекува се, лечението върви благоприятно. Пациентът от Дунавци няма регистрирана пневмония, само вирусна инфекция с COVID-19. Той е добре,..

публикувано на 06.04.20 в 18:17

Здравният министър вдига забраната за работа на фермерските пазари

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерските пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производството на фуражи.  Според з аповедта в сяка община трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се..

публикувано на 06.04.20 в 18:00
Врачанската болница

Ново дарение за врачанската болница

Нов респиратор и 100 защитни облекла  за многократна употреба, ще получат медиците от   врачанската МБАЛ "Христо Ботев". Дарението ще бъде направено от д епутата от ДПС Делян Пеевски.   Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев, с когото са се свързали представители на движението. Защитните облекла могат да..

публикувано на 06.04.20 в 17:40

Вършец спазва мерките, наложени заради извънредното положение

Нови четирима човека са поставени под карантина в община Вършец през днешния ден .  Така общата бройка на пазещите изолация става 38. Те са се се прибрали от държави, в които има случаи на коронавирус.  Контролът по спазването на мярката се извършва ежедневно от  органите на полицията в град Вършец. В  общината се изпълняват всички..

публикувано на 06.04.20 в 17:20

БСП Видин иска извънредна сесия заради болницата

Да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет Видин, да има ясни позиции и спешни и ефективни действия в помощ на видинската болница, настояват от ръководството на БСП. Предложенията бяха представени от председателя на групата на социалистите Димитър Велков, на онлайн брифинг на страницата на БСП Видин във Фейсбук: "Тази глобална..

публикувано на 06.04.20 в 17:19

Медицинските специалисти в училищата и детските градини във Враца ще получат по 200 лева

По 200 лв. допълнително към трудовото си възнаграждение   ще получат всички медицински специалисти от Детско и училищно здравеопазване и персонала на детските ясли във Враца, съобщават от общинската администрация.  Средствата се отпускат от  Община Враца  по повод Великден и  Световния ден на здравето – 7-ми април, който е и професионален празник на..

публикувано на 06.04.20 в 17:00

Владимир Тошев: "Търсим вариант да спасим белоградчишката болница"

Търси се вариант държавата да помогне на болницата в Белоградчик за да не затвори, каза депутатът от ПП ГЕРБ, Владимир Тошев. Той уточни, че предстои през седмицата с помощта на Общината, държавата и видинската болница да се намери решение на този казус. Разговаряно е с  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и се търси вариант държавата да..

публикувано на 06.04.20 в 16:30