Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Снимка: БТА

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване. 


Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със ситуацията и не е проблем заразени хора да бъдат транспортирани в други болници поради липса на Инфекциозно отделение във видинската болница:

"Следим ситуацията, но засега няма място за притеснение...Подготвени сме и можем да реагираме...Това е грипна епидемия, която ще отмине, както отминаха и другите. Обикновеният грип е  „не по- малко опасен...Хората трябва да реагират навреме...Няма проблем, ако се наложи пациент да бъде приет в друга болница в която има Инфекциозно отделение. Имаме такива договорки..."- коментира д-р Емил Мушанов.


Д-р Станислав Поломски директор на ЦСМП- Видин заяви, че екипите са в готовност за извозване на пациенти и очакват специлна екипировка за лекарите:


"В готовност сме. Имаме маски и чакаме и специални костюми...Всеки ден получаваме инструкции от РЗИ...Няма повишен наплив от пациенти..."


На сайта на РЗИ-Видин има публикувани инструкции за граждани за предпазване от коронавирус. От ръководството на Дунав мост - 2 при Видин- Калафат увериха, че изпълняват всички разпоредби за сигурност и инструкции на РЗИ.


Цън Цон е китайски гражданин с бизнус у нас, и следи отблизо ситуацията с коронавируса. Според него медицината ще се справи с вируса:

"Тежко е положението в Китай. Икономиката не работи. Това е много сериозно. Сигурен съм, че ще се справят...Трябва да се информират хората, за да знаят как да се предпазят. Добър пример за това е Тайван. Там всеки ден има по няколко брифинга и хората са информирани. Те се справиха, а Япония и Южна Корея- не...В България също се прави всичко. Следя новините..."

Същевременно общинските съветници от БСП във Видин настояват за извънредно заседание на Общинския съвет заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането бе внесено вчера в деловодството. В искането си съветниците от БСП настояват на извънредното заседание да присъстват и прокуристът на видинската болница, областният управител, народни представители, както и ръководители на институции, ангажирани с проблема.

От Националната пациентска организация изпратиха Отворено писмо с искания за по-подробни инструкции към хората относно коронавируса. Писмото коментира  д-р Станимир Хасърджиев председател на организацията:

"Изпатихме това писмо до всички институции, защото ние се сещаме за проблемите, когато дойдат. Трябва предварително да има готови планове за такива неща...Обучението за здраве трябва да започне от най- ранна детска възраст. Трябва да бъдат обучавани хората как да реагират. Та децата не знаят как да кихнат...Не очакваме отговор. По- скоро искахме да ги накараме да действат, а не да се чудят какво става, като се случи..."

Видинчани са притеснени от коронавируса, но са информирани как и какво се случва.

От Министерството на здравеопазването обявиха и горещ телефон - 02 807 87 57, който е на разположение при всякакви въпроси и колебания. 
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на Александровска болница Костадин Ангелов посъветваха да не се поддаваме на паниката, защото:

"Термокамерите на Летище София работят от разстояние и са насочени към гишетата за документи, където пристигащите се събират на едно място. Това че преминаваш, без да те спират, не означава, че не влизаш в обсега на устройствата; 

 Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;

 Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;

 Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на България;

 Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени;

 Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;

 България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;

 Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора.

 Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА."

Световната здравна организация от своя страна посочва и няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус. Сред тях са често миене на ръцете, избягване докосването на устата и носа; избягване на хора със симптоми на грип; търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми; избягване консумация на сурово/живо месо.
"Информирайте вашия лекар за вашите пътувания", съветват още от Световната здравна организация. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37