Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Снимка: БТА

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване. 


Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със ситуацията и не е проблем заразени хора да бъдат транспортирани в други болници поради липса на Инфекциозно отделение във видинската болница:

"Следим ситуацията, но засега няма място за притеснение...Подготвени сме и можем да реагираме...Това е грипна епидемия, която ще отмине, както отминаха и другите. Обикновеният грип е  „не по- малко опасен...Хората трябва да реагират навреме...Няма проблем, ако се наложи пациент да бъде приет в друга болница в която има Инфекциозно отделение. Имаме такива договорки..."- коментира д-р Емил Мушанов.


Д-р Станислав Поломски директор на ЦСМП- Видин заяви, че екипите са в готовност за извозване на пациенти и очакват специлна екипировка за лекарите:


"В готовност сме. Имаме маски и чакаме и специални костюми...Всеки ден получаваме инструкции от РЗИ...Няма повишен наплив от пациенти..."


На сайта на РЗИ-Видин има публикувани инструкции за граждани за предпазване от коронавирус. От ръководството на Дунав мост - 2 при Видин- Калафат увериха, че изпълняват всички разпоредби за сигурност и инструкции на РЗИ.


Цън Цон е китайски гражданин с бизнус у нас, и следи отблизо ситуацията с коронавируса. Според него медицината ще се справи с вируса:

"Тежко е положението в Китай. Икономиката не работи. Това е много сериозно. Сигурен съм, че ще се справят...Трябва да се информират хората, за да знаят как да се предпазят. Добър пример за това е Тайван. Там всеки ден има по няколко брифинга и хората са информирани. Те се справиха, а Япония и Южна Корея- не...В България също се прави всичко. Следя новините..."

Същевременно общинските съветници от БСП във Видин настояват за извънредно заседание на Общинския съвет заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането бе внесено вчера в деловодството. В искането си съветниците от БСП настояват на извънредното заседание да присъстват и прокуристът на видинската болница, областният управител, народни представители, както и ръководители на институции, ангажирани с проблема.

От Националната пациентска организация изпратиха Отворено писмо с искания за по-подробни инструкции към хората относно коронавируса. Писмото коментира  д-р Станимир Хасърджиев председател на организацията:

"Изпатихме това писмо до всички институции, защото ние се сещаме за проблемите, когато дойдат. Трябва предварително да има готови планове за такива неща...Обучението за здраве трябва да започне от най- ранна детска възраст. Трябва да бъдат обучавани хората как да реагират. Та децата не знаят как да кихнат...Не очакваме отговор. По- скоро искахме да ги накараме да действат, а не да се чудят какво става, като се случи..."

Видинчани са притеснени от коронавируса, но са информирани как и какво се случва.

От Министерството на здравеопазването обявиха и горещ телефон - 02 807 87 57, който е на разположение при всякакви въпроси и колебания. 
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на Александровска болница Костадин Ангелов посъветваха да не се поддаваме на паниката, защото:

"Термокамерите на Летище София работят от разстояние и са насочени към гишетата за документи, където пристигащите се събират на едно място. Това че преминаваш, без да те спират, не означава, че не влизаш в обсега на устройствата; 

 Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;

 Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;

 Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на България;

 Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени;

 Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;

 България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;

 Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора.

 Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА."

Световната здравна организация от своя страна посочва и няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус. Сред тях са често миене на ръцете, избягване докосването на устата и носа; избягване на хора със симптоми на грип; търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми; избягване консумация на сурово/живо месо.
"Информирайте вашия лекар за вашите пътувания", съветват още от Световната здравна организация. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57