Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Ружинци под карантина след екскурзия в Италия

Снимка: Областна администрация Видин

Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу  новия коронавирус:


"Поставено е под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем превантивна мярка. Няма да ходи 14 дни на училище, такъв е периодът. Няма причина никаква за притеснение за това дете. Регионалното управление на образованието е запознато, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ е запозната със случая, кметът на Ружинци е сезирал също РЗИ. Взети са необходимите мерки."


Досега няма установен преносител на коронавирус. Пристигащите от Италия пътници попълват анкетни карти и декларации за 14-дневна карантина, обясни Станков:


"Анкетните карти съдържат личните данни на пътника, адреса, личен лекар. Подписват декларации, че 14 дни ще бъдат карантинни. Личните лекари следят за това нещо, а тези, които нямат лични лекари, съответните служители на РЗИ извършват този контрол. Ако те не са територията на област Видин, РЗИ веднага уведомява например София за конкретното лице с адрес и всички други данни."


Около 20 души от Италия са влезли за седмица през граничните пунктове във Видинско. 10 са товарните автомобили, влезли миналата нощ през ГКПП Връшка чука и преминали транзит през територията на областта. Служителите на граничните пунктове разполагат с предпазни маски. Предстои да бъдат поставени термокамери. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница, каза още Момчил Станков:


"Осигурени са отделения, ако се наложи да бъдат поставени под карантина лица, до извозването им в инфекциозни болници. Определени са болниците, за Видин е болница в София - ВМА. Знаете, че ние за огромно съжаление нямаме инфекциозно отделение, но има сгради в Старта болница, както се казва, които са в готовност да бъдат настанени при необходимост хора под карантина, и след това, ако се докаже, че са вирусоносители да бъдат транспортирани в съответните болници."


Щабът за провеждане на превантивни мерки срещу новия коронавирус е обсъдил и мерки за предстоящия туристически сезон във Видин. Над 150 000 туристи ще пристигнат с круизни кораби, каза областният управител:


"Видин, община Видин и област Видин разчитат на туризма и вярвам, че нашият град няма да бъде затворен за туристи. Това са над 150 000 туристи, които са заявили. Знаем, че има круизни кораби, които не заявяват предварително престой. Смея да твърдя, че ще бъдат над 200 000 туристи, което е много добро посещение, и се надявам да влезе не лош финансов поток във Видин. Засега нямаме основание да мислим, че градът ще бъда затворен за туристи."


Новият туристически сезон започва на 19 март, когато на видинското пристанище се очаква да акостира първият круизен кораб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00