Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученик от Ружинци под карантина след екскурзия в Италия

Снимка: Областна администрация Видин

Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу  новия коронавирус:


"Поставено е под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем превантивна мярка. Няма да ходи 14 дни на училище, такъв е периодът. Няма причина никаква за притеснение за това дете. Регионалното управление на образованието е запознато, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ е запозната със случая, кметът на Ружинци е сезирал също РЗИ. Взети са необходимите мерки."


Досега няма установен преносител на коронавирус. Пристигащите от Италия пътници попълват анкетни карти и декларации за 14-дневна карантина, обясни Станков:


"Анкетните карти съдържат личните данни на пътника, адреса, личен лекар. Подписват декларации, че 14 дни ще бъдат карантинни. Личните лекари следят за това нещо, а тези, които нямат лични лекари, съответните служители на РЗИ извършват този контрол. Ако те не са територията на област Видин, РЗИ веднага уведомява например София за конкретното лице с адрес и всички други данни."


Около 20 души от Италия са влезли за седмица през граничните пунктове във Видинско. 10 са товарните автомобили, влезли миналата нощ през ГКПП Връшка чука и преминали транзит през територията на областта. Служителите на граничните пунктове разполагат с предпазни маски. Предстои да бъдат поставени термокамери. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница, каза още Момчил Станков:


"Осигурени са отделения, ако се наложи да бъдат поставени под карантина лица, до извозването им в инфекциозни болници. Определени са болниците, за Видин е болница в София - ВМА. Знаете, че ние за огромно съжаление нямаме инфекциозно отделение, но има сгради в Старта болница, както се казва, които са в готовност да бъдат настанени при необходимост хора под карантина, и след това, ако се докаже, че са вирусоносители да бъдат транспортирани в съответните болници."


Щабът за провеждане на превантивни мерки срещу новия коронавирус е обсъдил и мерки за предстоящия туристически сезон във Видин. Над 150 000 туристи ще пристигнат с круизни кораби, каза областният управител:


"Видин, община Видин и област Видин разчитат на туризма и вярвам, че нашият град няма да бъде затворен за туристи. Това са над 150 000 туристи, които са заявили. Знаем, че има круизни кораби, които не заявяват предварително престой. Смея да твърдя, че ще бъдат над 200 000 туристи, което е много добро посещение, и се надявам да влезе не лош финансов поток във Видин. Засега нямаме основание да мислим, че градът ще бъда затворен за туристи."


Новият туристически сезон започва на 19 март, когато на видинското пристанище се очаква да акостира първият круизен кораб.

Вижте още

Снимката на 25 ноември 2020 година

Областният управител на Видин Момчил Станков и членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска отправиха апел за набиране на доброволци за видинската болница. Причината е усложнената обстановка около коронавирус инфекцията на територията на област Видин и изключително натоварената работа на персонала на МБАЛ "Света Петка". Часове след..

публикувано на 25.11.20 в 17:55

Полицаи и граждани в помощ на видинската болница

Часове след като от видинската болница днес отправиха апел за доброволци, са се записали 6 човека. Други вече помагат на лечебното заведение. "За радост, отзоваха се хора, като преди нашия апел има започнали 4 човека. Първият е отпреди две седмици. 12-13 дни идва вече всяка вечер и прави дезинфекция. Също така, има още двама мъже и една жена,..

публикувано на 25.11.20 в 17:27

Произведения на едни от известните композитори в Източна Европа ще представи Симфониета- Видин утре

Александрина Миленова ще е солист на цигулка на концерта на Симфониета-Видин утре. В програмата са включени произведения на Чайковски - сюита из балета "Лешникотрошачката", руски танц из балета "Лебедово езеро", Глинка- увертюра из "Руслан и Людмила", Хачатурян- валс от "Маскарад", Виенявски - "Легенда". Диригент ще е Свилен Симеонов...

публикувано на 25.11.20 в 17:00

През декември можем да сменим личния лекар

Всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса в периода от 01.12.2020 г. до 31.12.2020 г., напомнят от РЗОК Монтана. Гражданите, които искат да сменят своето джипи, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът за смяна може да се разпечата от..

публикувано на 25.11.20 в 16:51

Ясни са средищните и защитените учебни заведения в община Мездра

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни, училището в Зверино запазва и статута си на защитено.  Правителството актуализира Списък на средищните детски градини и училища в Република България за учебната 2020/2021 г. Решението беше взето на днешното заседание на Министерския съвет. В списъка са включени 957-те..

публикувано на 25.11.20 в 16:25

Работниците с компенсации при неплатен отпуск

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в..

публикувано на 25.11.20 в 16:00

148 са хоспитализираните с COVID-19 от област Монтана

За 24 ноември на територията на област Монтана има установени 49 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция, поставени под 14-дневна домашна изолация.  Починалите лица с COVID-19 инфекция за 24 ноември са 8. Към 25 ноември общо 829 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана. 148 са хоспитализираните лица- 30 лица в МБАЛ "Св. Николай..

публикувано на 25.11.20 в 15:38