Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученик от Ружинци под карантина след екскурзия в Италия

Снимка: Областна администрация Видин

Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу  новия коронавирус:


"Поставено е под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем превантивна мярка. Няма да ходи 14 дни на училище, такъв е периодът. Няма причина никаква за притеснение за това дете. Регионалното управление на образованието е запознато, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ е запозната със случая, кметът на Ружинци е сезирал също РЗИ. Взети са необходимите мерки."


Досега няма установен преносител на коронавирус. Пристигащите от Италия пътници попълват анкетни карти и декларации за 14-дневна карантина, обясни Станков:


"Анкетните карти съдържат личните данни на пътника, адреса, личен лекар. Подписват декларации, че 14 дни ще бъдат карантинни. Личните лекари следят за това нещо, а тези, които нямат лични лекари, съответните служители на РЗИ извършват този контрол. Ако те не са територията на област Видин, РЗИ веднага уведомява например София за конкретното лице с адрес и всички други данни."


Около 20 души от Италия са влезли за седмица през граничните пунктове във Видинско. 10 са товарните автомобили, влезли миналата нощ през ГКПП Връшка чука и преминали транзит през територията на областта. Служителите на граничните пунктове разполагат с предпазни маски. Предстои да бъдат поставени термокамери. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница, каза още Момчил Станков:


"Осигурени са отделения, ако се наложи да бъдат поставени под карантина лица, до извозването им в инфекциозни болници. Определени са болниците, за Видин е болница в София - ВМА. Знаете, че ние за огромно съжаление нямаме инфекциозно отделение, но има сгради в Старта болница, както се казва, които са в готовност да бъдат настанени при необходимост хора под карантина, и след това, ако се докаже, че са вирусоносители да бъдат транспортирани в съответните болници."


Щабът за провеждане на превантивни мерки срещу новия коронавирус е обсъдил и мерки за предстоящия туристически сезон във Видин. Над 150 000 туристи ще пристигнат с круизни кораби, каза областният управител:


"Видин, община Видин и област Видин разчитат на туризма и вярвам, че нашият град няма да бъде затворен за туристи. Това са над 150 000 туристи, които са заявили. Знаем, че има круизни кораби, които не заявяват предварително престой. Смея да твърдя, че ще бъдат над 200 000 туристи, което е много добро посещение, и се надявам да влезе не лош финансов поток във Видин. Засега нямаме основание да мислим, че градът ще бъда затворен за туристи."


Новият туристически сезон започва на 19 март, когато на видинското пристанище се очаква да акостира първият круизен кораб.

Вижте още

Снимката на 6 април 2020 година

В задоволително общо състояние са двамата пациенти , настанени във видинската болница с установено заразяване с COVID-19, каза прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова: "Първият пациент е пневмония, лекува се, лечението върви благоприятно. Пациентът от Дунавци няма регистрирана пневмония, само вирусна инфекция с COVID-19. Той е добре,..

публикувано на 06.04.20 в 18:17

Здравният министър вдига забраната за работа на фермерските пазари

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерските пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производството на фуражи.  Според з аповедта в сяка община трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се..

публикувано на 06.04.20 в 18:00
Врачанската болница

Ново дарение за врачанската болница

Нов респиратор и 100 защитни облекла  за многократна употреба, ще получат медиците от   врачанската МБАЛ "Христо Ботев". Дарението ще бъде направено от д епутата от ДПС Делян Пеевски.   Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев, с когото са се свързали представители на движението. Защитните облекла могат да..

публикувано на 06.04.20 в 17:40

Вършец спазва мерките, наложени заради извънредното положение

Нови четирима човека са поставени под карантина в община Вършец през днешния ден .  Така общата бройка на пазещите изолация става 38. Те са се се прибрали от държави, в които има случаи на коронавирус.  Контролът по спазването на мярката се извършва ежедневно от  органите на полицията в град Вършец. В  общината се изпълняват всички..

публикувано на 06.04.20 в 17:20

БСП Видин иска извънредна сесия заради болницата

Да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет Видин, да има ясни позиции и спешни и ефективни действия в помощ на видинската болница, настояват от ръководството на БСП. Предложенията бяха представени от председателя на групата на социалистите Димитър Велков, на онлайн брифинг на страницата на БСП Видин във Фейсбук: "Тази глобална..

публикувано на 06.04.20 в 17:19

Медицинските специалисти в училищата и детските градини във Враца ще получат по 200 лева

По 200 лв. допълнително към трудовото си възнаграждение   ще получат всички медицински специалисти от Детско и училищно здравеопазване и персонала на детските ясли във Враца, съобщават от общинската администрация.  Средствата се отпускат от  Община Враца  по повод Великден и  Световния ден на здравето – 7-ми април, който е и професионален празник на..

публикувано на 06.04.20 в 17:00

Владимир Тошев: "Търсим вариант да спасим белоградчишката болница"

Търси се вариант държавата да помогне на болницата в Белоградчик за да не затвори, каза депутатът от ПП ГЕРБ, Владимир Тошев. Той уточни, че предстои през седмицата с помощта на Общината, държавата и видинската болница да се намери решение на този казус. Разговаряно е с  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и се търси вариант държавата да..

публикувано на 06.04.20 в 16:30