Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Снимка: ОА- Монтана

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в Република България. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.


Директорът на РЗИ в Монтана д-р Елена Борисова запозна присъстващите с Алгоритъма за действие, отнасящ се за всички пристигащи от Китай и Италия. Препоръките и указанията за действие при COVID-19 могат да бъдат намерени на интернет страниците на Министерство на здравеопазването, Национален център по заразни и паразитни болести и Регионалните здравни инспекции. Мерките са превантивни и препоръките към гражданите са да спазват лична хигиена и дисциплина. 

Инспекцията има безконтактен термометър, посочи д-р Борисова.  

Лицата, които са пребивавали в рисковите държави, трябва да информират личния си лекар, а здравно неосигурените лица следва да се обръщат към РЗИ на тел. 096 39 17 33.

Към момента няма данни жител от региона да е със съмнение за коронавирус. Инфекциозните отделения на болниците в Лом и Монтана разполагат с общо 45 легла. Шест легла допълнително са осигурени за спецални случаи в инфекциозно отделение на монтанското лечебно заведение, съобщи д-р Илияна Събчева.


В аптечната мрежа липсват предпазни маски и няма яснота от къде обикновените хора могат да си закупят, каза д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващия лекар от Монтана. Спешният център в Монтана разполага с предпазни средства, увери директорът д-р Серьожа Ценков. 


Спрени са пътувания на групи от Финансово стопанската и математическата гимназии в Монтана и гимназията в Берковица. Учениците е трябвало да заминат  за Италия, Германия и Испания, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана.


"Няма нужда да се всява паника сред населението, а да се спазват определените за това правила", каза комисар Денис Хилмиев, началник сектор "Охранителна полиция". Разполагаме с достатъчно дезинфектанти, увери областният управител на Монтана Росен Белчев.


В съвета участваха представители на включените в състава ведомствени териториални структури на изпълнителната власт– Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Областна дирекция на МВР, Зонално жандармерийско управление, Териториална дирекция "Национална сигурност", областните болници – МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"– Монтана, МБАЛ "Св. Николай Чудотворец"– Лом, Сити Клиник – "Свети Георги"– Монтана, "СБР-НК" ЕООД, филиал "Свети Мина"– Вършец, ЦСПМ– Монтана, заедно с представители на общините и районните колегии на съсловните организации на медицинските служители.


Вижте още

Учителка от Лом е заразена с COVID-19

Начална учителка от Лом е с коронавирус. Заедно с класа си са поставени под домашна карантина, съобщиха от РЗИ Монтана. Всички са със симптоми, но в добро здравословно състояние. 60-годишна жена от Берковица е постъпила на лечение в болницата в Монтана. 39-годишна жена от Монтана е третия случай с COVID-19 за 27 септември. Тя под домашна карантина,..

публикувано на 27.09.20 в 12:55

Отбелязваме Световния ден на туризма

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. През 1970 година на този ден е приет уставът на Световната туристическа организация.  9 години по-късно, през 1979 година в испанския град Торемолинос (първият курорт на Коста дел Сол, в близост до Малага), Генералната асамблея на Световната туристическа организация решава 27 септември да се..

публикувано на 27.09.20 в 12:13

Историческият музей в Лом бе домакин на научна конференция

Еднодневен дискусионен колоквиум "Dacia Ripensis: нови изследвания и открития" събра в Лом научни работници, археолози и историци, изследващи късната античност на Балканите. Част от докладите, които бяха представени по време на дискусията, дадоха сведения за най-новите открития в късноримските крепости "Алмус" и " Рациария". Освен това на..

публикувано на 27.09.20 в 10:02

Млад мъж от Видин загина при катастрофа край Краводер

38-годишен мъж, пътуващ в лек автомобил, загина на място при зловеща катастрофа на международен път Е-79, съобщават от полицията.  Пътно-транспортното произшествие е станало край разклона за криводолското село Краводер снощи, към 18.10 часа. Лек автомобил, който пътувал от Враца към Монтана, управляван от 39-годишен водач от Видин е излязъл от..

публикувано на 27.09.20 в 09:53

Извънредни кметски избори в белослатинското село Соколаре

Извънредни избори за кмет се провеждат днес в белослатинското село Соколаре. Трима са кандидатите за овакантения стол – досегашният секретар на кметството Йошка Петкова е номинирана от партия ГЕРБ, Митко Петров е издигнат от БСП, а Йорданка Груева е кандидатът на ДПС.  До предсрочните избори за кмет на Соколаре се стигна, след като през януари..

публикувано на 27.09.20 в 08:31
Тест за Covid-19

Пет са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

Три нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти са регистрирани в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В областите Видин и Враца има по 1 случай на новозаразени. 169 са новите случаи за страната, при направени 2 710 PCR теста. Общо 19 997 са случаите, потвърдени към момента. Няма починали пациенти..

публикувано на 27.09.20 в 08:13

Община Берковица организира поход до местността "Ашиклар"

Походът до местността "Ашиклар" ще се проведе на 27 септември. Това е последното мероприятие, с което Община Берковица взима участие в националния конкурс за активен начин на живот. Сборният пункт ще бъде при долния вход на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" (до спортното игрище на училището) в 10.30 часа. Общината всички жители да..

публикувано на 26.09.20 в 17:00