Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Снимка: ОА- Монтана

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в Република България. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.


Директорът на РЗИ в Монтана д-р Елена Борисова запозна присъстващите с Алгоритъма за действие, отнасящ се за всички пристигащи от Китай и Италия. Препоръките и указанията за действие при COVID-19 могат да бъдат намерени на интернет страниците на Министерство на здравеопазването, Национален център по заразни и паразитни болести и Регионалните здравни инспекции. Мерките са превантивни и препоръките към гражданите са да спазват лична хигиена и дисциплина. 

Инспекцията има безконтактен термометър, посочи д-р Борисова.  

Лицата, които са пребивавали в рисковите държави, трябва да информират личния си лекар, а здравно неосигурените лица следва да се обръщат към РЗИ на тел. 096 39 17 33.

Към момента няма данни жител от региона да е със съмнение за коронавирус. Инфекциозните отделения на болниците в Лом и Монтана разполагат с общо 45 легла. Шест легла допълнително са осигурени за спецални случаи в инфекциозно отделение на монтанското лечебно заведение, съобщи д-р Илияна Събчева.


В аптечната мрежа липсват предпазни маски и няма яснота от къде обикновените хора могат да си закупят, каза д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващия лекар от Монтана. Спешният център в Монтана разполага с предпазни средства, увери директорът д-р Серьожа Ценков. 


Спрени са пътувания на групи от Финансово стопанската и математическата гимназии в Монтана и гимназията в Берковица. Учениците е трябвало да заминат  за Италия, Германия и Испания, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана.


"Няма нужда да се всява паника сред населението, а да се спазват определените за това правила", каза комисар Денис Хилмиев, началник сектор "Охранителна полиция". Разполагаме с достатъчно дезинфектанти, увери областният управител на Монтана Росен Белчев.


В съвета участваха представители на включените в състава ведомствени териториални структури на изпълнителната власт– Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Областна дирекция на МВР, Зонално жандармерийско управление, Териториална дирекция "Национална сигурност", областните болници – МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"– Монтана, МБАЛ "Св. Николай Чудотворец"– Лом, Сити Клиник – "Свети Георги"– Монтана, "СБР-НК" ЕООД, филиал "Свети Мина"– Вършец, ЦСПМ– Монтана, заедно с представители на общините и районните колегии на съсловните организации на медицинските служители.


Вижте още

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева

Разпределят 12 100 лева между двете болници в Монтана и хора над 65 години. Средствата са събрани от дарения. Общинските съветници в Монтана отделиха по 300 лева. В инициативата се включиха още кметът, неговите заместници и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова с 500 лева. Какво ще е разпределението, обяви кметът Златко Живков : "За държавната..

публикувано на 03.04.20 в 16:03

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19

Бърз тест, направен във Враца, е отчел положителен резултат за коронавирус. Поради тази причина детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ е поставено под карантина. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев потвърди новината. Той каза, че отделението остава под карантина до неделя-понеделник, когато се очаква да бъде готов резултата от..

публикувано на 03.04.20 в 15:55

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков :  "Много се гордеем, че в следващите три години, се..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

Хулигани от Бяла Слатина остават в ареста

Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления - хулиганство и повреда на чужди движими вещи . През нощта на 27 март в Бяла Слатина са спукани гуми на 16 автомобила. Причинените на собствениците им имуществени вреди възлизат на около 2600 лева. По..

публикувано на 03.04.20 в 15:27