Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Снимка: ОА- Монтана

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в Република България. Основен акцент в дневния ред на събитието беше запознаване с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превантивните действия, свързани с коронавирус инфекцията.


Директорът на РЗИ в Монтана д-р Елена Борисова запозна присъстващите с Алгоритъма за действие, отнасящ се за всички пристигащи от Китай и Италия. Препоръките и указанията за действие при COVID-19 могат да бъдат намерени на интернет страниците на Министерство на здравеопазването, Национален център по заразни и паразитни болести и Регионалните здравни инспекции. Мерките са превантивни и препоръките към гражданите са да спазват лична хигиена и дисциплина. 

Инспекцията има безконтактен термометър, посочи д-р Борисова.  

Лицата, които са пребивавали в рисковите държави, трябва да информират личния си лекар, а здравно неосигурените лица следва да се обръщат към РЗИ на тел. 096 39 17 33.

Към момента няма данни жител от региона да е със съмнение за коронавирус. Инфекциозните отделения на болниците в Лом и Монтана разполагат с общо 45 легла. Шест легла допълнително са осигурени за спецални случаи в инфекциозно отделение на монтанското лечебно заведение, съобщи д-р Илияна Събчева.


В аптечната мрежа липсват предпазни маски и няма яснота от къде обикновените хора могат да си закупят, каза д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващия лекар от Монтана. Спешният център в Монтана разполага с предпазни средства, увери директорът д-р Серьожа Ценков. 


Спрени са пътувания на групи от Финансово стопанската и математическата гимназии в Монтана и гимназията в Берковица. Учениците е трябвало да заминат  за Италия, Германия и Испания, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана.


"Няма нужда да се всява паника сред населението, а да се спазват определените за това правила", каза комисар Денис Хилмиев, началник сектор "Охранителна полиция". Разполагаме с достатъчно дезинфектанти, увери областният управител на Монтана Росен Белчев.


В съвета участваха представители на включените в състава ведомствени териториални структури на изпълнителната власт– Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Областна дирекция на МВР, Зонално жандармерийско управление, Териториална дирекция "Национална сигурност", областните болници – МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"– Монтана, МБАЛ "Св. Николай Чудотворец"– Лом, Сити Клиник – "Свети Георги"– Монтана, "СБР-НК" ЕООД, филиал "Свети Мина"– Вършец, ЦСПМ– Монтана, заедно с представители на общините и районните колегии на съсловните организации на медицинските служители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30