Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

3
Снимка: Радио ВИДИН

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за първоначална проверка. Ако този срок е изтекъл и това е станало след 2014 година, собствениците подлежат на глоба. Някои от чакащите в КАТ Видин за регистрация  вече са глобени, други все още не, а трети са разбрали от медиите, че трябва да подменят талона на автомобила си: 


"Преди малко ме спряха  и ми направиха глоба 20 лв, защо, заварено положение, автомобилът ми е на бензин, тя е вписана в техническия талон, но не в големия талон, никакъв срок не ми дадоха, почнаха веднага с глобите, миналата година я сложих... сега ще подменя големия и малкия талон, ще плащам, сега съм на работа, нямам време... мисля, че на момента става, същия ден, 24 лв. струва, моята газова е от 2005 година, разбрах от телевизията, не съм глобен..."


Потърсихме за разяснение и коментар по темата главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Видин. Той разясни какви са стъпките на поставянето на една газова уредба -  първо поставяне на газова уредба, второ - сертифициран сервиз за проверка на изправността на монтажа, трето - регистрация в КАТ:


"Монтажникът издава протокол, декларация, документ на лицето, то трябва да се яви в пункт, който е лицензиран по Наредба 32, тук съответните органи трябва да направят първоначален преглед на тази газова уредба, след като се издаде удостоверение за първоначална проверка, оттук отиваме на Наредба 1 -45, в нея се регистрират автомобилите, от МВР. Тази Наредба изисква всяка една промяна в автомобила да се  впише в базата данни и ние трябва да го впишем. Когато 2014 година влезе в сила това, отново настана суматоха. Тогава се прие, че хората все още не са готови и се написа, че промяната трябва да съобщи собственикът и той трябва да дойде тук, на място... По отношение на контрола на пътя ние контролираме дали е вписано в свидетелството за регистрация, дали собственикът притежава тези документи /удостоверение за първоначална проверка и др/ и тогава взимаме отношение... Хората са излишно притеснени, хората имат три години срок и не е необходимо да дойдат веднага и нека да се възползват от 3-годишния срок. Всяка една промяна в данните на талона трябва да се впише отново в талона."

 

По правило прегледът на газова уредба е част от годишния технически преглед на превозното средство. Вписването ѝ само в документите за годишен технически преглед не е достатъчно.  Когато си купите уредба и ви я монтират се издава протокол в два екземпляра - за сервиза и за купувача. След това се минава през сертифициран сервиз за проверка на изправността на монтажа. Оттам се издава удостоверение за първоначална проверка. Тригодишният срок, който е даден в наредбата за регистрация на уредбата, започва да тече именно от тази първоначална проверка. 


"Всеки един собственик, който трябва да попълни в талона си, че колата му върви на газ, трябва да носи: двата талона - част 1 и част 2, личната карта, двете свидетелства за регистрация, застраховка "Гражданска отговорност" и удостоверение, че системата е минала на първоначален преглед. Срокът от издаването на това удостоверение за първоначална проверка е 3 години", допълни главен инспектор Владимир Герасимов
 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30