Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

4
Снимка: Радио Видин

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София. 


Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие пр. Хр до края на XIV век от н.е., обясни археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:


"Видинска област и Видинският музей участват с една изключително богата колекция, защото миналогодишният археологически сезон беше много плодотворен. Две витрини са с експонати от нашия край. Тъй като говорим за видинска област, въпреки че е на територията на Исторически музей Белоградчик, ще спомена и пещерата "Козарника". На практика най-ранните находки и най-късните - до XIV век, произхождат от нашата област. Така че покриваме всички епохи...Освен пещерата "Козарника", това е некрополът от късната бронзова епоха до село Балей. Той изненадва всеки сезон с нови впечатляващи находки и поради тази причина присъства всяка година в националната изложба. Освен съдовете, там има една много хубава и голяма антропоморфна фигура. Представен е и един обект от землището на Грамада, който обхваща един дълъг исторически период от VI-тото хилядолeтие преди н.е. до XIV век. Повече от 30 находки от този обект са включени в изложбата. Има много интересни антропоморфни фигури, съдове от римската епоха, накити от късното Средновековие. И последният обект, с който сме включени, това е един обект, от землището на Коста Перчово. Представени са накити и монети, които са намери през миналия археологически сезон." 


Снимка: Радио Видин
Експонатите ще останат в София до 26 април, а след това ще се върнат във Видин и ще бъдат включени в голяма изложба, посветена на Международния ден на музеите - 18 май, и 110 години от основаването на Видинския музей.

Сред най-впечатляващите експонати в националната изложба е златна фалера от античната крепост Алмус в Лом. На същото място са открити и интересни бронзови апликации, разказа археологът от местния музей Валери Стоичков.
Снимка:Радио Видин
"През тази година за първи път получихме възможност да навлезем в доста ранни периоди, във втората половина на I век датираме една казармена постройка, която даде особено интересни материали, с които ние се включихме в изложбата. Освен един от акцентите, който е златната фалера, там открихме интересни бронзови апликации, едната от тях с посребряване, с една специфична изработка от това време и една висулка от конска амуниция. Тези материали, освен с високата си художествена стойност, дават една много важна информация за присъствието на военни части тук през втората половина на I век..."


Още един интересен археологически обект е представен в националната изложба. Той се намира в района на град Вълчедръм и е проучен под ръководството на доц. Методи Даскалов от НАИМ при БАН. Находки от него са подредени в три витрини в експозицията.Галерия

Вижте още

Снимката на 31 март 2020 година

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки. Отменя се заповедта за задължителното носене на маски на открити и..

публикувано на 31.03.20 в 18:06

В Кула насърчават образованите родители

Променят размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3 годишна възраст в Кулско.  Решението е взето на заседание на Общински съвет Кула по предложение на групата на ВМРО-БНД.  Вместо досегашните 150 лв. за всяко дете, в общината вече ще има диференциация според степента на образование на родителите.  За майка с основно..

публикувано на 31.03.20 в 17:38

Бързо се изчерпват маските във видинските аптеки

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки. "След наредбите се получи малка паника сред населението. Вчера..

публикувано на 31.03.20 в 17:24

Заводът за автомобилни компоненти в Мездра няма да работи до 12 арпил

Удължава се с една седмица временното преустановяване на работа на заводите за производство на автомобилни компоненти в Мездра и Карнобат , информират от ръководството на "СЕ Борднетце - България" ЕООД. Така вместо до 5 април, двете локации ще останат затворени до 12 април 2020 г. (включително). Решението е взето, предвид епидемиологичната..

публикувано на 31.03.20 в 17:19

Още 18 под карантина във Враца

Още 18 жители на област Враца са поставени под карантина за последните 24 часа , като все още се чакат пробите за коронавирус от националната реферетнта лаборатория  на седем души. Пробите са взети на двама врачани в МБАЛ "Христо Ботев", на човек под домашно наблюдение и на един човек от болницата в Козлодуй. 14 души пък са били в..

публикувано на 31.03.20 в 16:59

Косят тревните площи в Монтана, скоро пускат и фонтаните

В Монтана започна косенето на тревните площи. Това ще е един от основните ангажименти през следващите шест месеца.  Към 600 декара зелена тревна площ има града,  съобщи кметът Златко Живков: "Първите дни на април започва шестмесечният период за косенето, на територията на цялата  община. Изключително важно действие. Голяма част от..

публикувано на 31.03.20 в 16:23

Преустановяват отпускането на бързи кредити

Голяма част от фирмите за бързи кредити спряха отпускането на заеми, преустановени са и заемите от банки. Към момента разсрочване на вноските на длъжници не се прави. Това каза Моника Пламенова- офис мениджър на една от големите фирми за бързи кредити: " Към днешна дата не отпускаме бързи кредити. Не се отпускат, защото бързите кредити работят в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10