Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

4
Снимка: Радио Видин

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София. 


Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие пр. Хр до края на XIV век от н.е., обясни археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:


"Видинска област и Видинският музей участват с една изключително богата колекция, защото миналогодишният археологически сезон беше много плодотворен. Две витрини са с експонати от нашия край. Тъй като говорим за видинска област, въпреки че е на територията на Исторически музей Белоградчик, ще спомена и пещерата "Козарника". На практика най-ранните находки и най-късните - до XIV век, произхождат от нашата област. Така че покриваме всички епохи...Освен пещерата "Козарника", това е некрополът от късната бронзова епоха до село Балей. Той изненадва всеки сезон с нови впечатляващи находки и поради тази причина присъства всяка година в националната изложба. Освен съдовете, там има една много хубава и голяма антропоморфна фигура. Представен е и един обект от землището на Грамада, който обхваща един дълъг исторически период от VI-тото хилядолeтие преди н.е. до XIV век. Повече от 30 находки от този обект са включени в изложбата. Има много интересни антропоморфни фигури, съдове от римската епоха, накити от късното Средновековие. И последният обект, с който сме включени, това е един обект, от землището на Коста Перчово. Представени са накити и монети, които са намери през миналия археологически сезон." 


Снимка: Радио Видин
Експонатите ще останат в София до 26 април, а след това ще се върнат във Видин и ще бъдат включени в голяма изложба, посветена на Международния ден на музеите - 18 май, и 110 години от основаването на Видинския музей.

Сред най-впечатляващите експонати в националната изложба е златна фалера от античната крепост Алмус в Лом. На същото място са открити и интересни бронзови апликации, разказа археологът от местния музей Валери Стоичков.
Снимка:Радио Видин
"През тази година за първи път получихме възможност да навлезем в доста ранни периоди, във втората половина на I век датираме една казармена постройка, която даде особено интересни материали, с които ние се включихме в изложбата. Освен един от акцентите, който е златната фалера, там открихме интересни бронзови апликации, едната от тях с посребряване, с една специфична изработка от това време и една висулка от конска амуниция. Тези материали, освен с високата си художествена стойност, дават една много важна информация за присъствието на военни части тук през втората половина на I век..."


Още един интересен археологически обект е представен в националната изложба. Той се намира в района на град Вълчедръм и е проучен под ръководството на доц. Методи Даскалов от НАИМ при БАН. Находки от него са подредени в три витрини в експозицията.Галерия

Вижте още

Литературен салон за Димитровден във Видин

Празничен литературен салон, посветен на духовния празник на Видин , организираха днес читалище "Цвят" и Дружеството на видинските писатели. "Днешното, 80-о, издание на салона е посветено на Димитровден- празника на Видин, и минава под знака на 150 годишнината на читалище "Цвят". За нас- организаторите и участниците в салона, празникът е двоен,..

публикувано на 21.10.20 в 18:25

Снимката на 21 октомври 2020 година

Музикантите от  Градския духов оркестър  на Видин  изпълниха п опулярна музика от 20-ти век.  Концертът "Музиката на века" е част от събитията, посветени на празника на града.  Център "Домашни грижи" откриха в Монтана. Той е седмият в Северозапада. 26 000 лева са вложени от Общината за обновяване на сградата. 2 нови случая на..

публикувано на 21.10.20 в 18:10

220 кг. от декар слънчоглед са прибрали в Мездренско

Прибирането на пролетниците в община Мездра приключва - съобщават от  Общинска служба "Земеделие" - Мездра.  7013 декара от засетите със слънчоглед площи са ожънати, като средният добив от декар е 220 килограма.  При царевицата са засети са общо 23 943, ожънати са наполовина- 10 079 декара.  Средният добив за сега от декар царевица е 710..

публикувано на 21.10.20 в 17:15

В Монтана протестират срещу инсинератор за изгаряне на опасни отпадъци

Жители на Монтана организират протест срещу изграждането на  инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на града.  За утре е насрочено общественото обсъждане на Инвестиционното предложение. Събираме се преди обсъждането,  каза за Радио Видин един от инициаторите- Светлин Балкански: "Ще се съберем преди..

публикувано на 21.10.20 в 17:05

Ремонтирани са 8 улици в Чупрене и Горни Лом

Завършиха ремонтните дейности по уличната мрежа в селата Чупрене и Горни Лом . Рехабилитацията е извършена с 600 000 лева , отпуснати с постановление на Министерския съвет, каза зам.-кметът на общината Мария Тодорова . "Реконструкция и рехабилитация на 8 улици в селата Чупрене и Горни Лом. Общата дължина на асфатираните улици е 1 740..

публикувано на 21.10.20 в 17:03
център

Център "Домашни грижи" откриха в Монтана

Центърът в Монтана е седмият на територията на областите Враца, Монтана и Видин. Вчера подобни социални центрове бяха открити във Видин и Белоградчик.  26 000 лева вложи общината, за да обнови сградата на улица "22 септември №44", каза кметът на Монтана Златко Живков и добави: "Този проект има няколко важни неща, за които..

публикувано на 21.10.20 в 16:42

В село Пудрия отново ще избират кмет

Отново ще има избори за кмет на криводолското село Пудрия, реши Централната избирателна комисия. На 15 октомври са прекратени предсрочно пълномощията на Найден Димов като кмет селото. Той е подал оставка два дни по-рано. Датата на частичните местни избори трябва да бъде насрочена от президента Румен Радев.

публикувано на 21.10.20 в 16:20