Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

4
Снимка: Радио Видин

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София. 


Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие пр. Хр до края на XIV век от н.е., обясни археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:


"Видинска област и Видинският музей участват с една изключително богата колекция, защото миналогодишният археологически сезон беше много плодотворен. Две витрини са с експонати от нашия край. Тъй като говорим за видинска област, въпреки че е на територията на Исторически музей Белоградчик, ще спомена и пещерата "Козарника". На практика най-ранните находки и най-късните - до XIV век, произхождат от нашата област. Така че покриваме всички епохи...Освен пещерата "Козарника", това е некрополът от късната бронзова епоха до село Балей. Той изненадва всеки сезон с нови впечатляващи находки и поради тази причина присъства всяка година в националната изложба. Освен съдовете, там има една много хубава и голяма антропоморфна фигура. Представен е и един обект от землището на Грамада, който обхваща един дълъг исторически период от VI-тото хилядолeтие преди н.е. до XIV век. Повече от 30 находки от този обект са включени в изложбата. Има много интересни антропоморфни фигури, съдове от римската епоха, накити от късното Средновековие. И последният обект, с който сме включени, това е един обект, от землището на Коста Перчово. Представени са накити и монети, които са намери през миналия археологически сезон." 


Снимка: Радио Видин
Експонатите ще останат в София до 26 април, а след това ще се върнат във Видин и ще бъдат включени в голяма изложба, посветена на Международния ден на музеите - 18 май, и 110 години от основаването на Видинския музей.

Сред най-впечатляващите експонати в националната изложба е златна фалера от античната крепост Алмус в Лом. На същото място са открити и интересни бронзови апликации, разказа археологът от местния музей Валери Стоичков.
Снимка:Радио Видин
"През тази година за първи път получихме възможност да навлезем в доста ранни периоди, във втората половина на I век датираме една казармена постройка, която даде особено интересни материали, с които ние се включихме в изложбата. Освен един от акцентите, който е златната фалера, там открихме интересни бронзови апликации, едната от тях с посребряване, с една специфична изработка от това време и една висулка от конска амуниция. Тези материали, освен с високата си художествена стойност, дават една много важна информация за присъствието на военни части тук през втората половина на I век..."


Още един интересен археологически обект е представен в националната изложба. Той се намира в района на град Вълчедръм и е проучен под ръководството на доц. Методи Даскалов от НАИМ при БАН. Находки от него са подредени в три витрини в експозицията.Галерия

Вижте още

Задържаха мъж от Враца с кокаин и трева

26-годишен мъж от Враца е хванат с кокаин и канабис в него, съобщават от полицията. Той е бил претърсен п ри полицейска акция, с цел противодействие на престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества. В мъжа са н амерени 2 пликчета съдържащи кокаин и канабис. По-късно при претърсване в жилището му е открит плик с канабис...

публикувано на 13.05.21 в 09:30

Цветан Цветанов във Видин: ГЕРБ предаде каузата и ценностите, които ни обединяваха

ПП "Републиканци за България" се готви за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това обяви във Видин председателят на партията Цветан Цветанов : "Нещата, които ние говорихме през цялата кампания, в общи линии виждаме, че са приоритет на сегашното служебно правителство. Никой от другите политически сили не говореше за газифициране на видинска..

публикувано на 13.05.21 в 08:46

Увеличение на катастрофите отчете полицията във Враца

Рязко увеличение на катастрофите и пътния травматизъм отчетоха от полицията във Враца. През април в областта са регистрирани 74 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки, съобщават от МВР. При катастрофите е убит един и са били ранени 16 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 39 повече, нямало е..

публикувано на 13.05.21 в 07:36

Намаляват случаите на заразени с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи с коронавирус у нас са 657. Положителни са близо 6 на сто от направените малко над 11 100 теста. Това показват данните в Единния информационен портал. В болници остават 5250 пациенти с коронавирус, от тях 526 са в интензивни отделения. 38 са новите случаи в Северозападна България- 17 в област Монтана, 13 във Видин и 8 във Враца. С новите 36..

публикувано на 13.05.21 в 07:32

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05