Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

4
Снимка: Радио Видин

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София. 


Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие пр. Хр до края на XIV век от н.е., обясни археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:


"Видинска област и Видинският музей участват с една изключително богата колекция, защото миналогодишният археологически сезон беше много плодотворен. Две витрини са с експонати от нашия край. Тъй като говорим за видинска област, въпреки че е на територията на Исторически музей Белоградчик, ще спомена и пещерата "Козарника". На практика най-ранните находки и най-късните - до XIV век, произхождат от нашата област. Така че покриваме всички епохи...Освен пещерата "Козарника", това е некрополът от късната бронзова епоха до село Балей. Той изненадва всеки сезон с нови впечатляващи находки и поради тази причина присъства всяка година в националната изложба. Освен съдовете, там има една много хубава и голяма антропоморфна фигура. Представен е и един обект от землището на Грамада, който обхваща един дълъг исторически период от VI-тото хилядолeтие преди н.е. до XIV век. Повече от 30 находки от този обект са включени в изложбата. Има много интересни антропоморфни фигури, съдове от римската епоха, накити от късното Средновековие. И последният обект, с който сме включени, това е един обект, от землището на Коста Перчово. Представени са накити и монети, които са намери през миналия археологически сезон." 


Снимка: Радио Видин
Експонатите ще останат в София до 26 април, а след това ще се върнат във Видин и ще бъдат включени в голяма изложба, посветена на Международния ден на музеите - 18 май, и 110 години от основаването на Видинския музей.

Сред най-впечатляващите експонати в националната изложба е златна фалера от античната крепост Алмус в Лом. На същото място са открити и интересни бронзови апликации, разказа археологът от местния музей Валери Стоичков.
Снимка:Радио Видин
"През тази година за първи път получихме възможност да навлезем в доста ранни периоди, във втората половина на I век датираме една казармена постройка, която даде особено интересни материали, с които ние се включихме в изложбата. Освен един от акцентите, който е златната фалера, там открихме интересни бронзови апликации, едната от тях с посребряване, с една специфична изработка от това време и една висулка от конска амуниция. Тези материали, освен с високата си художествена стойност, дават една много важна информация за присъствието на военни части тук през втората половина на I век..."


Още един интересен археологически обект е представен в националната изложба. Той се намира в района на град Вълчедръм и е проучен под ръководството на доц. Методи Даскалов от НАИМ при БАН. Находки от него са подредени в три витрини в експозицията.Галерия

Вижте още

Започна извозването на падналите листа във Видин

Започна извозването на падналите листа във Видин, съобщиха от община Видин. Работата стартира рано сутринта с вдиганe на купчините шума по ул."Акад. Стефан Младенов". По график през днешния ден работниците от общинското звено "Чистота" обходиха значителна част от града, включително целия "Крайдунавски парк". В момента дейността се..

публикувано на 31.10.20 в 14:49

Съботният пазар във Видин работи при спазване на противоепидемичните мерки

Ежеседмичният пазар пред градския стадион във Видин е отворен, като беше направена необходимата организация в условията на епидемичната обстановка, съобщиха от община Видин. Както и на централния общински пазар, и тук бе въведено еднопосочно движение. Изискванията към посетителите са да бъдат със защитни маски и да спазват дистанция, а към..

публикувано на 31.10.20 в 11:58

Писатели се срещат с деца и ученици в Монтана, Видин и Лом

"Разказвачът на приказки" среща възпитаници на монтански детски градини и основни училища с български писатели . Инициативата стартира от 1 ноември в цялата страна и на територията на общините Монтана, Лом и Видин. Живите срещи на авторите с децата ще се състоят при спазване на всички предписания и протоколи за безопасност при работа..

публикувано на 31.10.20 в 09:15

Читалището в село Долни Вадин помага по време на дистанционното обучение

Народно читалище "Съзнание-1927" в село Долни Вадин предлага помощ по време на дистанционното обучение за нуждаещите се ученици и студенти намиращи се в селата Долни и Горни Вадин с материали от фонда на библиотеката и с компютри. "Читалището отново предлага помощ на нуждаещите се по време на дистанционното обучение. Предлагаме на ученици и студенти,..

публикувано на 31.10.20 в 08:41

114 нови с COVID-19 в Северозапада

2 891, са новите случаи на коронавирус у нас при направени 12 634 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 22,9 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. Починали са 29 души. Оздравелите са 182. В болница остават 2447 души, от които 165 в интензивни отделения. В област Видин има 13 случая, във Враца 63,..

публикувано на 31.10.20 в 08:16

Община Мездра връчи плакети на културни дейци

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Община Мездра връчи възпоменателни плакети за принос в развитието на читалищната дейност в общината на четирима дългогодишни читалищни работници.  Това са библиотекарите Милка Пухалска от НЧ „Просвета 1897“ - село Долна Кремена, Мариана Димитрова от НЧ „Наука 1919“ - село Лик,..

публикувано на 30.10.20 в 18:06

Снимката на 30 октомври 2020 година

Обновената сграда на видинския драматичен театър участва в националния конкурс "Сграда на годината" . В област Враца са регистрирани  нови 56 случая на болни от COVID-19 за последното денононщие. Всички те са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение. 12 заразени с коронавирус са регистрирани в област Видин за последното..

публикувано на 30.10.20 в 18:05