Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Снимка: Община Враца

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. На събитието присъстваха още областният управител Малина Николова, председателите на Общинските съвети на Враца и Мездра Нели Стоянова и Яна Нинова, общински съветници.

Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година" е на стойност 5 845 347,29 лева. Договорът за изграждането беше подписан на 5 ноември 2018 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662,69 лева, а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра - 1 444 684,60 лева.

"През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени в подобряване на качеството на питейната вода чрез реализирането на Водния цикъл, както и в модернизацията на обществения транспорт и ефективното управление на отпадъците. Именно заради това, Враца е пример за добро управление на ключови проекти за цялата общност. Днес поставяме началото на изграждането на инсталация за преработка на разделно събрани зелени отпадъци- съоръжение, което не просто ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще допринесе за превръщането на общините Враца и Мездра в чисти градове. Двата града са пример за едно ползотворно сътрудничество, в името на живущите, защото грижата за хората не е пожелателна, а задължителна" каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров преди символичната първа копка на компостиращата инсталация.

Снимка: Община ВрацаКметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци, Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт:

"Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и различни инициативи, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град."


Представителят на фирмата-изпълнител "Компонере" ДЗЗД – инж. Стоян Кисьов гарантира качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности по инсталацията:

"Предстои изграждането на едно иновативно съоръжение, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени отпадъци. Очаква се дневно да се третират над 50 куб. биоразградими отпадъци, които ще се превръщат суровина, използвана при озеленяването и в земеделието."

Снимка: Община ВрацаВ рамките на посещението си във Враца, министър Емил Димитров се запозна с технологията на полагане на новите чугунени тръби на Довеждащия водопровод от яз. "Среченска бара" до Враца. Кметът Калин Каменов, управителят на ВиК- Враца Ангел Престойски и представители на фирмата-изпълнител на обекта показаха трасето, по което ще преминава 33-километровият водопровод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00