Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Снимка: Община Враца

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. На събитието присъстваха още областният управител Малина Николова, председателите на Общинските съвети на Враца и Мездра Нели Стоянова и Яна Нинова, общински съветници.

Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година" е на стойност 5 845 347,29 лева. Договорът за изграждането беше подписан на 5 ноември 2018 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662,69 лева, а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра - 1 444 684,60 лева.

"През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени в подобряване на качеството на питейната вода чрез реализирането на Водния цикъл, както и в модернизацията на обществения транспорт и ефективното управление на отпадъците. Именно заради това, Враца е пример за добро управление на ключови проекти за цялата общност. Днес поставяме началото на изграждането на инсталация за преработка на разделно събрани зелени отпадъци- съоръжение, което не просто ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще допринесе за превръщането на общините Враца и Мездра в чисти градове. Двата града са пример за едно ползотворно сътрудничество, в името на живущите, защото грижата за хората не е пожелателна, а задължителна" каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров преди символичната първа копка на компостиращата инсталация.

Снимка: Община ВрацаКметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци, Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт:

"Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и различни инициативи, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град."


Представителят на фирмата-изпълнител "Компонере" ДЗЗД – инж. Стоян Кисьов гарантира качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности по инсталацията:

"Предстои изграждането на едно иновативно съоръжение, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени отпадъци. Очаква се дневно да се третират над 50 куб. биоразградими отпадъци, които ще се превръщат суровина, използвана при озеленяването и в земеделието."

Снимка: Община ВрацаВ рамките на посещението си във Враца, министър Емил Димитров се запозна с технологията на полагане на новите чугунени тръби на Довеждащия водопровод от яз. "Среченска бара" до Враца. Кметът Калин Каменов, управителят на ВиК- Враца Ангел Престойски и представители на фирмата-изпълнител на обекта показаха трасето, по което ще преминава 33-километровият водопровод.

Вижте още

Отменя се фестивалът "Лачени обувки" в Берковица

Тазгодишният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" няма да се проведе. Решението бе взето от Община Берковица.   За отмяната на фестивала има две причини- недовършените ремонтни дейности и невъзможността да се оборудва големия читалищен салон, както и карантинната ситуация. Фестивалът е един от най-старите детски..

публикувано на 02.04.20 в 12:31

Измамиха видинчанка с 2400 лева

Полицаи задържаха измамник от село Дреновец , съобщават от Областната дирекция на полицията във Видин.  На 25 март,   криминално проявеният мъж,  заговорил 76-годишна жена от Видин,  в близост до автобусна спирка на ул."Цар Симеон Велики" в областния град. Представил за служител на НОИ и я заблудил, че може да обмени левовите ѝ спестявания в..

публикувано на 02.04.20 в 12:23

Приета е Общинската програма за закрила на детето в Белоградчик

Многостранни са приоритетите в  Общинската програма за закрила на детето за настоящата година. Тя бе приета на последното заседание на Общинския съвет.  Осигуряване равенство на шансовете за развитие на всички деца, осигуряване правото на детето на достъп до здравеопазване и здравни грижи и здравословен начин на живот, намаляване на детската..

публикувано на 02.04.20 в 11:28

Майка и син под карантина се разхождат и ходят на гости

Поставени под карантина майка и син от ломското село Расово, не спазват задължителната изолация. Това е установила проверка на полицейски служители от участъка в Медковец. 46-годишната  местна жителка и 28-годишния ѝ син, които на 22.03.2020 г. се завърнали от чужбина и са поставени под карантина за срок от 14 дни, считано от същата дата не са..

публикувано на 02.04.20 в 11:17

Отменят туристическия поход "От Козлодуй до Околчица"

Безпрецедентно решение за отмяна на националния туристически поход "От Козлодуй до Околчица" взеха от областната администрация във Враца, която е организатор на събитието. Походът, който се провежда всяка година от 1947 г. насам, се отменя заради "въведените противоепидемични мерки за неразпространение на COVID-19 и приетия Закон за мерките и..

публикувано на 02.04.20 в 11:10

Започва националната кампания „Купи 1 книга“

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“. Инициативата под надслов „За да я има книгата“ започва в Деня..

публикувано на 02.04.20 в 10:35

Първият болен с COVID-19 във Видинско е от село Дреновец

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин , съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. В момента болният е във видинската болница. Мъжът с COVID-19 е от ружинското село Дреновец.  В момента Регионалната здравна инспекция и Областният кризисен щаб обсъждат дали да се предприемат по-строги..

публикувано на 02.04.20 в 09:42