Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природно земеделие- здрави хора

Снимка: Иван ПоповКак се постига чисто земеделие и в каква степен земеделието вреди на околната среда? За това говорим в "Земята, която ни храни". 

"Здрави хора и жива земя"- под това мото преди дни в Пловдив, в рамките на международната селскостопанска изложба "Агра" за пети път се проведе и националната конференция "Природното земеделие". Модератор и участник в конференцията тази година бе агрономът Иван Попов от Видин, според него форумът набира популярност и се радва на все по-голям успех. 

"Освен интересът на участниците, има все повече известни авторитети, които са наши лектори. Природното земеделие включва всички методи, които най-често са забравени стари методи на земеделие и работа с растенията, които нашите предци са знаели... Ние тепърва трябва да ги преоткриваме, ако искаме да живеем нормално- здрави..."

Според Иван Попов земеделието в известна степен замърсява околната среда. 

"В момента земята се използва хищнически...Това масово и брутално внасяне на торове, пестициди, за да постигнем невероятно големи добиви, които са без качество. И друг път съм казвал, че земеделието, превърне ли се в печелившо занятие, то вече не произвежда храна. Някога се е произвеждало за изхранване на населението, сега вече не е така. Преди земеделието е било изкуство дори, а храната е била одухотворена...  Ще платим скъпо със здравето и живота си, ако не променим начина на земеделие и производство на храна..."

Според Иван Попов, все повече хората започват да обръщат внимание на храната си. Самият той се стреми да произвежда чиста храна и знае, че с минимум усилия може това да се постигне, и не е необходимо винаги да прибягваме до тежката артилерия- химията. Преди всичко обаче, трябват познания: 

"Все още страхът владее- всеки, който иска да има градинка, се втурва към агро аптеката, но трябва грамотност... Често аптекарите предлагат препарати за превантивна употреба, с указания, но не винаги хората ги спазват. Но всичко това се натрупва в организма, с дни, месеци, години. Години наред работим срещу нашето здраве... Може и без толкова химия, но се иска познание..."

Иван Попов е от хората, които постоянно се учат. Не само това, а и се стремят да предадат познанията си- на тези, които искат. Така преди няколко години решава да направи нагледна демонстрация по резитба и калемене на овошки, демонстрация имаше и преди седмица, а с годините интересът расте. 

Кредото, което следва агрономът е: "Да бъдем грижливи стопани, да помагаме на растенията да са здрави, за да сме здрави и ние!" 

В звуковия файл чуйте повече за конференцията за природно земеделие, за пролетните грижи за овошките, както и за това какви дейности се финансират и на какви условия трябва да отговарят кандидатите; кои са основните промени, залегнали в Закона за ветеринарно медицинската дейност.


Вижте още

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Детството - преди и сега

Когато си малък, бързаш да пораснеш. В момента, в който престъпиш детството и те погълне животът с пълна пара, моментално започваш да искаш да се върне времето назад и отново да си дете.  Според възрастните, на днешните деца и младежи най-много им липсват игрите навън:  "Днешните деца не умеят да играят на воля. Непрестанно..

публикувано на 01.06.20 в 13:11

Ботевите чествания в историята

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край.  Летописът на..

публикувано на 01.06.20 в 12:34

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38