Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природно земеделие- здрави хора

Снимка: Иван Попов



Как се постига чисто земеделие и в каква степен земеделието вреди на околната среда? За това говорим в "Земята, която ни храни". 

"Здрави хора и жива земя"- под това мото преди дни в Пловдив, в рамките на международната селскостопанска изложба "Агра" за пети път се проведе и националната конференция "Природното земеделие". Модератор и участник в конференцията тази година бе агрономът Иван Попов от Видин, според него форумът набира популярност и се радва на все по-голям успех. 

"Освен интересът на участниците, има все повече известни авторитети, които са наши лектори. Природното земеделие включва всички методи, които най-често са забравени стари методи на земеделие и работа с растенията, които нашите предци са знаели... Ние тепърва трябва да ги преоткриваме, ако искаме да живеем нормално- здрави..."

Според Иван Попов земеделието в известна степен замърсява околната среда. 

"В момента земята се използва хищнически...Това масово и брутално внасяне на торове, пестициди, за да постигнем невероятно големи добиви, които са без качество. И друг път съм казвал, че земеделието, превърне ли се в печелившо занятие, то вече не произвежда храна. Някога се е произвеждало за изхранване на населението, сега вече не е така. Преди земеделието е било изкуство дори, а храната е била одухотворена...  Ще платим скъпо със здравето и живота си, ако не променим начина на земеделие и производство на храна..."

Според Иван Попов, все повече хората започват да обръщат внимание на храната си. Самият той се стреми да произвежда чиста храна и знае, че с минимум усилия може това да се постигне, и не е необходимо винаги да прибягваме до тежката артилерия- химията. Преди всичко обаче, трябват познания: 

"Все още страхът владее- всеки, който иска да има градинка, се втурва към агро аптеката, но трябва грамотност... Често аптекарите предлагат препарати за превантивна употреба, с указания, но не винаги хората ги спазват. Но всичко това се натрупва в организма, с дни, месеци, години. Години наред работим срещу нашето здраве... Може и без толкова химия, но се иска познание..."

Иван Попов е от хората, които постоянно се учат. Не само това, а и се стремят да предадат познанията си- на тези, които искат. Така преди няколко години решава да направи нагледна демонстрация по резитба и калемене на овошки, демонстрация имаше и преди седмица, а с годините интересът расте. 

Кредото, което следва агрономът е: "Да бъдем грижливи стопани, да помагаме на растенията да са здрави, за да сме здрави и ние!" 

В звуковия файл чуйте повече за конференцията за природно земеделие, за пролетните грижи за овошките, както и за това какви дейности се финансират и на какви условия трябва да отговарят кандидатите; кои са основните промени, залегнали в Закона за ветеринарно медицинската дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00