Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природно земеделие- здрави хора

Снимка: Иван ПоповКак се постига чисто земеделие и в каква степен земеделието вреди на околната среда? За това говорим в "Земята, която ни храни". 

"Здрави хора и жива земя"- под това мото преди дни в Пловдив, в рамките на международната селскостопанска изложба "Агра" за пети път се проведе и националната конференция "Природното земеделие". Модератор и участник в конференцията тази година бе агрономът Иван Попов от Видин, според него форумът набира популярност и се радва на все по-голям успех. 

"Освен интересът на участниците, има все повече известни авторитети, които са наши лектори. Природното земеделие включва всички методи, които най-често са забравени стари методи на земеделие и работа с растенията, които нашите предци са знаели... Ние тепърва трябва да ги преоткриваме, ако искаме да живеем нормално- здрави..."

Според Иван Попов земеделието в известна степен замърсява околната среда. 

"В момента земята се използва хищнически...Това масово и брутално внасяне на торове, пестициди, за да постигнем невероятно големи добиви, които са без качество. И друг път съм казвал, че земеделието, превърне ли се в печелившо занятие, то вече не произвежда храна. Някога се е произвеждало за изхранване на населението, сега вече не е така. Преди земеделието е било изкуство дори, а храната е била одухотворена...  Ще платим скъпо със здравето и живота си, ако не променим начина на земеделие и производство на храна..."

Според Иван Попов, все повече хората започват да обръщат внимание на храната си. Самият той се стреми да произвежда чиста храна и знае, че с минимум усилия може това да се постигне, и не е необходимо винаги да прибягваме до тежката артилерия- химията. Преди всичко обаче, трябват познания: 

"Все още страхът владее- всеки, който иска да има градинка, се втурва към агро аптеката, но трябва грамотност... Често аптекарите предлагат препарати за превантивна употреба, с указания, но не винаги хората ги спазват. Но всичко това се натрупва в организма, с дни, месеци, години. Години наред работим срещу нашето здраве... Може и без толкова химия, но се иска познание..."

Иван Попов е от хората, които постоянно се учат. Не само това, а и се стремят да предадат познанията си- на тези, които искат. Така преди няколко години решава да направи нагледна демонстрация по резитба и калемене на овошки, демонстрация имаше и преди седмица, а с годините интересът расте. 

Кредото, което следва агрономът е: "Да бъдем грижливи стопани, да помагаме на растенията да са здрави, за да сме здрави и ние!" 

В звуковия файл чуйте повече за конференцията за природно земеделие, за пролетните грижи за овошките, както и за това какви дейности се финансират и на какви условия трябва да отговарят кандидатите; кои са основните промени, залегнали в Закона за ветеринарно медицинската дейност.


Вижте още

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09