Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За авторитета на българския учител

2
Снимка: Асоциация Родители


Учителят е изключително важна фигура в живота на детето, той го въвежда в обществото, учи го да спазва правилата в училище, (които са всъщност и правила за функциониране в обществото),предоставя му света на знанието. Актуален остава въпросът има ли авторитет българският учител и кои са факторите, които влияят на  авторитета на учителя? Когато родителят омаловажава, пренебрегва или противоречи на работата на учителя, той предава своето отношение и на детето си, подтиква го  да  не  развива  вътрешната  си любознателност, любопитство към света и интерес към знанието. Комуникацията между родител и учител трябва да е честа и конструктивна. Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Авторитетът на учителя е нещото, на което се дължи качеството на образователната система, уверен е д-р Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към Конфедерацията на труда "Подкрепа", работил  като директор на училище,  в момента преподава в Пловдивския университет: 


"В нашата история авторитетът на учителя  е бил в основата на много успехи... идваме в днешно време, едно ново време на поставяне на учителя в едно нова действителност след 90-те години на 20 век... Учителят е олицетворение на институцията и принизявайки донякъде авторитетът на институциите, беше принизен и авторитетът на учителя... Това доведе до лоши последствия днес. Формират се едни антиграждани като примери, тоест авторитетът на учителя трябва да бъде в основата на доброто образование... Днешният учител е на една доста висока  възраст, дали ще успеем да привлечем най-добрите студенти да работят като учители. Мисля, че в момента не правим това... Има многобройни примери, които са насочени срещу действията на учителя, на директора и трябва да помислим как да възродим авторитета на институцията "училище"... Българският учител е един достоен човек, който ходи с гордо изправена глава. На нас ни показват много често учители, които не са най-добрите. Това е професия - икона. Българският учител се страхува от това, че трябва да изпълни всички задължения, които са административни и много от тях не са необходими. Образователната система не е отчет..."
 

Важно е да се възроди авторитета на учителя и да се засили интереса към учителската професия смята д-р Юлиян Петров, защото не високото заплащане ще привлича младите хора да работят учителската  професия, а нейната просветителска мисия. Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"  работи в посока преподаватели да бъдат освободени от административни дейности и от несвойствени задължения:


"Има много родители, които партнират прекрасно на учителя,  но има една част,които са много кресливи, атакуват директорските решения, пишат много жалби. И тук трябва да видим да изградим правилна политика по отношение на родителите... Аз съм длъжен да посочвам новите политики, които да станат действащи, ефективни. Ние като Синдикат сме длъжни да посочим хубавите неща, които се случват и другите, които трябва да се коригират... Закон за защита на учителя беше предложен от родители преди повече от година, провокиран от многобройните случаи на агресия към учител и директори, все още няма такъв проект... Но след като говорим за това трябва да намерим начин да възродим авторитета на учителя..."


Потърсихме мнението на видинчани по темата има ли авторитет българският учител и кои са факторите, които влияят на авторитета на учителя, какви са днешните ученици и днешните родители:


"Имаха авторитет учителите, сега не. Децата са по-глезени днес, някои родители уронват авторитета на учителя... Учениците са много презадоволени днес и не са добре днес. При това положение не е лесно на учителя, най-напред детето го възпитава родителят, а после учителят... Мисля, че голяма част от учителите имат авторитет. Това е двустранно, някой път има спойка между учениците и учителя, друг път не се получава... Родителите от т. нар. преход имат друга ценностна система и това рефлектира върху децата... Да, има такива учители, на които искам да подражавам, но има и такива, които изкарват яда си на нас, учениците. Не бих станал учител, защото за мен няма да е добрата професия, няма да ме слушат.... 50% от родителите в класа защитават децата си и са против учителя..."


 
Какво смята редовия учител за своята роля в обществото и за своя авторитет? Според Катя Попова, учител по български език и литература в ПМГ "Екзарх Антим Първи" Видин, учителят трябва да има съзнание и да се занимава основно с преподаване:


"Днес някои от учителите нямат съзнание за своята мисия. Има едно негативно отношение, което се насажда от медии и от родители. Много родители, които смятат, че разбират от всичко, имат отношение към начина на преподаване и взимат участие в негативна насока и това влияе върху авторитета на учителя. Смятам, че учителят е много смазан, става въпрос за купищата бумащина, с които ни засипват, с това, че не можем да си свършим работата... Ние, учителите, жадуваме  да влезем в час и да преподаваме, но много пъти нямаме възможност за това с хилядите отчети и анализи, които трябва да пишем... Аз съм доволна от това поколение, харесва ми тяхната освободеност, те са и практични и имат въображение, имат висок интелект и са много креативни, но в училище не се дава възможност за това творческо начало..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00