Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 142 години от Освобождението на България

Снимка: архив

142-та годишнина от Освобождението на България ще бъде отбелязана с молебени и церемонии по издигането на националния флаг. 

За първи път трети март се отбелязва през 1880 година като ден на "Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор“.

Като ден на Освобождението на България Трети март е честван за първи път през 1888 година. 

Във Видин честванията за Националния празник на България 3 март ще започнат в 9:30 часа от село Иново, където пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война, ще бъде отслужена заупокойна молитва от НВП Видински митрополит Даниил. В 11.00 часа на площад "Бдинци" във Видин ще се проведе  тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на площада и пред паметника на опълченците от Видинския край. 

Програмата на честванията за 3 март беше променена във връзка с издадена на 28 февруари  заповед на кмета на Община Видин относно предприемане на превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса. Отменени бяха празничното шествие от музей "Конака" до площад "Бдинци" и историческата възстановка на Освобождението на Видин.

Честването на Националния празник на Република България 3-ти март в Монтана ще започне в 10:30 часа с издигане на националното знаме. Негово Високопреподобие архимандрит Антим - протосингел на Видинската митрополия, ще отслужи благодарствен молебен и панихида за хилядите знайни и незнайни воини, за борците за национална свобода и духовна независимост, положили костите си пред олтара на свободата. Тържествената церемония ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

С празнично шествие, водено от 25-метрово българско знаме, ще бъде дадено началото на отбелязване на Националния празник на България - 3 март във Враца. По традиция, трикольорът ще бъде носен от ученици-отличници, спортисти, танцьори, както и официални лица. Колоната ще тръгне в 10:30 часа и ще премине по булевард "Никола Войводов”, ул. "Лукашов” и площад "Христо Ботев”.

В 11:00 ч. на централния площад ще започне официалната церемония по издигане на българския флаг, в която участие ще вземат и военнослужещи от Военно формирование 54 990 - Враца, Негово високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий и свещенослужители от Врачанска Митрополия и др. След края на тържествения ритуал, на централния площад ще има и българско хоро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19