Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на медицинските специалисти във Видин остават най-ниски в страната

Снимка: Радио Видин Архив


Медицински специалисти обявиха безсрочен протест. Част от тях направиха палатков лагер под прозорците на Министерския съвет и смятат да останат там, докато исканията им не бъдат изпълнени. Протестът бе подновен на 1 март - точно година след първия. Оттогава нищо не се промени за медицинските специалисти във Видин, обясни Диана Богомилова, представител на Асоциацията на българските медицински сестри:


"Ние имахме 9 искания, от които не е удовлетворено нито едно. На първо място е отпадането на акционерните дружества, което е основното, според управляващите, което им връзва ръцете, за да можем ние да получим адекватно възнаграждение. Както можеха да отменят Закона за хазарта за една нощ, така биха могли при политическа воля да осъществят това, но явно са набъркани големи интереси. Другото, което е, нямаме адекватно нощно заплащане - 50 стотинки нощен труд. Другото, което министърът каза, че е решил, е 50% да се дават от заработените клинични пътеки за фонд "Работна заплата". Г-н Ананиев, използвам ефира на Радиото да ви кажа, че 65% получава видинската болница за фонд "Работна заплата", тоест отдавна сме надвишили отпуснатите от вас 50%, което също не ни върши работата. В страната навсякъде има някакво минимално увеличение, във Видин това увеличение варира от 640 до 670 лева заплата, без ДМС. Продължаваме със същите мизерни заплати да сме водещи в класацията по най-нисък доход. Санитар взима 610 лева, медицинска сестра - от 640 лева, тук включвам всички медицински специалисти - клинични лаборанти, всички сме в един кюп и се печем в един огън, лекар е с около 800 лева - крайно недостатъчно за колегите лекари, които са на първа линия."


По отношение на условията на труда също няма промяна, продължават да напускат кадри. Според Диана Богомилова промяната трябва да бъде инициирана на национално ниво:


"Според мен на национално ниво трябва да поемат отговорност, не да си измиват ръцете с това акционерно дружество, защото в крайна сметка държавната болница е грижа на държавата. Тя е тази, която при добра воля и желание, може да промени нещата. На местно ниво също трябва да се намери човек с воля, кураж, опит, който да може да промени нещата, да привлече кадри, млади кадри. Ние изнемогваме, много пенсионери са на работа. В момента, в който пенсионерите напуснат, ще настъпи пълен срив на здравната система. И що за стабилна система е тази, която се крепи на хора на пенсионна възраст."


196 са били медицинските специалисти във видинската болница в края на миналата година. Сега са останали около 190, тъй като непрекъснато има напускащи, които отиват на работа в чужбина или в по-големи градове на страната.


Частично решение има по отношение на искането на медицинските специалисти да могат да разкриват чатни кабинети, обясни представителят на Асоциацията на българските медицински сестри:


"Това е прекрасно, имаме стъпка напред. Но не се ли узакони подписване на договор със здравната каса така, както е направено за колегите лекари, това губи своя смисъл и стойност. Защото нашият народ е много беден, че да си позволи да плаща на медицински специалисти за каквато ѝ да е процедура, преглед или манипулация..."


Диана Богомилова няма обяснение защо пациентите досега не подкрепиха медицинските специалисти.


"Не знам защо хората смятат, че единствено се тръби и здравните специалисти искат пари. Ако здравните специалисти искат пари, то е в тяхно име, за да се подобри тяхното качество, за да могат да дойдат млади хора, а не от ученическата скамейка да отидат в чужбина или да останат в големите градове. Ако им се подсигури една сносна заплата, млади хора би имало, биха работили, биха работили по-качествено и по този начин ще се подобри качеството на труда, отношението към хората, всичко..."


По-рано в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента. Предстои до дни да се публикува за обществено обсъждане искането на медицинските специалисти за 7-часов  работен ден на реанимационните сестри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37