Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обещават чиста вода за Громшин, Кобиляк и Бели брег

Снимка: Радио Видин

Има варианти за решаването на проблема с водоснабдяването на три села в община Бойчиновци. Вече трета година жителите на Громшин, Кобиляк, и Бели брег пият вода от водоноски. Причината да не могат да ползват питейна вода е завишеното съдържание на арсен. Как ще бъде решен проблема на хората, обясни областният управител на Монтана Росен Белчев, след проведеното редовно заседание на Асоциацията по ВиК:


"Едната мярка беше изграждане на съоръжение, което е за пречистване на водата от арсен и втората мярка е един сондаж, който е дълбок 70 метра, да се търси питейна вода, в която няма наличие на арсен. Въпрос на време е да се реши проблема."


Представители на 10-те общини от област Монтана, членуващи в Асоциацията приеха отчета на ВиК - дружеството, съобщи Росен Белчев, който е и председател на асоциацията:


"Беше изнесена информация от управителя г-н Валери Иванов за резервните източници, които са на територията на нашата област, които биха могли да бъдат включени във ВиК системата и да бъдат използвани, но трябва да имаме предвид, че техният дебит е изключително ограничен и няма как да въздействат на снабдяването на населението. Имаме водоизточници, които от дебит 60 л./сек. са намалели повече от 1 л./сек., резервни говоря, не които са включени. Това е следствие от настъпилата суша от лятото до настоящия момент."


Управителят на ВиК - Монтана инж. Валери Иванов е запознал участниците с проекта на програмата за инвестиции в през 2020 в размер на 440 000 лв.

Вижте още

9 души са новозаразени с COVID-19 в област Враца

Девет са новозаразените с коронавирус жители на област Враца за последното денонощие, показват данните на РЗИ. Сред тях е и момиченце от Враца на 12 години, което е диагностицирано за домашно лечение.  На домашно лечение са още 3- ма жители на областния град– две жени, съответно на 28 г. и 52 г., и мъж на 63 г., както и 53- годишен мъж от Бяла..

публикувано на 09.05.21 в 12:53

Видински риболовци се събраха край крепостта "Баба Вида"

Членовете на Фейсбук групата "Спининг Видин" проведоха днес първата си официална среща край видинския плаж до крепостта "Баба Вида". Целта бе да се видят на живо и да обменят опит в този вид динамичен риболов, обясни основателят на групата и инициатор на събитието Никола Панов : "Идеята на срещата е опознаване на членовете, понеже всичко започна на..

публикувано на 09.05.21 в 12:40

Трима са леко ранени след челния удар във Врачанско

Челен удар между две коли на пътя се размина без сериозно пострадали, съобщиха от полицията във Враца. За инцидента вчера съобщи радио Видин, а катастрофата блокира за около час второкласното шосе между Враца и Оряхово в участъка между селата Мраморен и Баница.  Властите потвърдиха, че вина за ПТП-то има 67- годишен шофьор на немски автомобил, който..

публикувано на 09.05.21 в 10:14

В община Лом ще създадат доброволчески отряд за борба с бедствия

Доброволно формирование, което да реагира при кризисни ситуации като наводнения, снежни бури, пожари и земетресения ще бъде създадено в Лом. Бивше квартално училище, което от години се руши, предстои да бъде основно ремонтирано и оборудвано за офис на отряда за борба с бедствия. Освен възстановяване на рушащата се и занемарена сграда, проектът..

публикувано на 09.05.21 в 10:03

В община Кула ще отбележат Деня на Европа

След Великденските празници и Деня на храбростта, днес в Кула се отбелязва и 9 май- Ден на Европа и европейското единство. Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви.  На  площада в град Кула в 11.00 часа днес ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови..

публикувано на 09.05.21 в 08:55

Отново вандалски прояви в центъра на Видин

Дръвче в центъра на Видин бе прекършено тази нощ от неизвестни извършители. На метри от него, непосредствено пред входа на Съдебната палата в крайдунавския град, бе изкъртено и кошче за отпадъци. Видинчани осъдиха остро деянията: "Възмутен съм от една такава постъпка и вандалщина, което не отговаря на съвременния начин на живот и възпитание на..

публикувано на 09.05.21 в 08:44

23 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

9 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В областите Видин и Монтана има по 7 новозаразени. 466 са новите случаи за страната, при направени общо 7503 теста. 16 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 315. Ваксинирани са 10 048..

публикувано на 09.05.21 в 08:21