Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 години навършва пенсионерски клуб "Просънъц" в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

През месец април пенсионерски клуб "Просънъц" във видинското Ново село ще отбележи 10 години. Утре- 6 февруари, от 10, 30 часа ще се проведе поредното му отчетно-изборно събрание. 


Името на пенсионерския клуб идва от едно от старите имена на селото- Просънъц. 164 пенсионери и инвалиди са членуват в Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село, с председател Георги Нинчев. Към клуба има и секция "Диабет" с 51 членове, които са пълноправни членове на Българска асоциация "Диабет". 


Всеки ден, включително събота, клубът е отворен за своите членове. Разнообразна е дейността през изминалите години и много са неговите приятели сред пенсионерските клубове в областта. Пенсионелският клуб бе инициатор и организатор за възстановяването на Никулден - празник на рибари, моряци и търговци и храмов празник на старата черква "Св. Николай Мирликийски"- паметник на културата. Всяка година на този ден клубът кани свои приятели от Северозапада на рибен курбан.

Традиция стана клубът да организира почивки тип "Баба или дядо и внуче" в Приморско. Благодарение на това, в началото на септември в това курортно градче, на плажа се говори новоселски, а всяка вечер в почивната станция се играят хора от Северозапада. 


Членовете на клуба пътуват и на екскурзии в Истанбул, Белград, Венеция и Залцбург.  Пътувания има и до съседните страни - Румъния и Сърбия. 


Членовете на клуб "Диабет" правят и профилактични проверки на захарните стойности и получават пакети диетични храни  или  витамини, както и ваксини при опасност от грипни епидемии.


Вижте още

Детските градини и ясли във Видин отварят врати в понеделник

Детските градини и ясли във Видин се готвят да отворят врати в понеделник. В детска градина "Зорница" очакват една трета от децата да се върнат в групите, каза директорът Светлана Петкова : "Единият вариант е да задържим тази бройка, а другият на втората седмица, като се успокоят родителите децата да се увеличат. По принцип винаги лятото..

публикувано на 30.05.20 в 14:49

Задържаха жена за кражба в село Пудрия

Врачанският районен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за жена /И. Х./ .  Тя е обвинена в извършването на грабеж в дома на 77-годишната Ц. П. на 16 март т. г. в село Пудрия. "От данните по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, за което е обвинена...

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Заседание на общинския съвет на Ружинци

Деветата редовна сесия на общинския съвет на Ружинци се проведе вчера. Заседанието бе в малкият салон на читалището заради противоепидемичните мерки. "Спазихме всички мерки и сесията премина нормално" , каза кмета на общината Александър Александров и добави: "Пет точки бяха в дневния ред. По първа точка бе прието предложение за общински имот..

публикувано на 30.05.20 в 14:06

Стотици декоративни растения украсиха зелените площи около градския фонтан в Мездра

След като в навечерието на 24 май бяха пуснати светлините на градския фонтан в центъра на Мездра, служители на Общинско предприятие "Чистота" подмениха изцяло декоративното оформление на зелените площи около шадравана. Вместо старата храстовидна растителност от рода на хвойната, която беше на повече от четири десетилетия, в пространството около..

публикувано на 30.05.20 в 08:15

Направиха тестове за коронавирус в три центъра за настанявене в Мездра

62-ама са тестваните за коронавирус във врачанско през изминалите 24 часа, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Всички проби са от 3 центъра за настаняване от семеен тип в Мездра. От началото на пандемията са проверени 893 души, като досега резултатите си са получили 787 души. 106 жители на Враца и областта все още очакват да разберат дали са..

публикувано на 30.05.20 в 07:57

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21