Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременната жена и ролята ѝ в обществото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Наближава 8 март- Международният ден на жената и затова в "Посоките на делника" се опитваме да разберем каква е ролята на жената в обществото преди и сега. Само преди дни отбелязахме 3 март, а жените имат огромна роля в Освобождението на България, но уви, остават невидими за историята. Знанието за женското движение, за женските дружества и за просветата, която жените са разпространявали още преди Освобождението, е едно ексклузивно знание, затова една от днешните борби на феминизма е точно символната борба и представянето на жените в учебниците по история, коментираха от Български фонд за жените.


"Ролята на жената в българското общество в историческа перспектива може да се определи като ключова", каза за Радио ВИДИН Рада Еленкова, програмен директор в Български фонд за жените:


"Ролята е ключова, но не съвсем призната...На жените много по-късно им е разрешено да учат във висши учебни заведения и да гласуват...Мисията на Български фонд за жените е да мобилизираме местни ресурси, за да развием женското движение в България и да създадем ново виждане за филантропията като инструмент за позитивната социална промяна. Български фонд за жените е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации, работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация... Ние работим за гарантиране на правата на момичетата и жените, за повишаване на информираността на обществото относно половите стереотипи и за тяхното изкореняване, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие, основано на пола, както и за постигането на реална равнопоставеност между половете. Нашата визия е за свят без насилие, дискриминация и неравенства, в който всяко момиче или жена има условия да разгърне своя потенциал в най-пълна степен, разполага с равни възможности, с достъп до образование и качествени услуги, и има възможност да прави информирани избори относно своя живот и тяло... На 8 март в 18:30 часа пред Министерски съвет организираме шествие за правата на жените..."- каза още Рада Еленкова.



И все пак къде е тя, каква е истинската съвременна жена? Днешната жена напълно се загуби между хилядите и налагани с комерсиална цел, и не само, образи. 


"Жената на нашето време може всичко, издържа на всичко и огрява навсякъде. Тя отдавна не е само домакиня, а върши паралелно много неща... Нека мъжете да бъдат благодарни на жените не само в деня на жената, а всеки ден, защото това за тях означава много", коментира съвременната жена Весела Софева, главен редактор на сайта IWoman:


Не е лесно да си жена, дори и в днешно време, въпреки, че оцеляващите съвременни жени са и умни. За да реализират икономическия си потенциал, жените в Европа се нуждаят от подобрения на работното място и у дома, в училищата и в политиката. Жените са една от групите, срещащи затруднения  при професионалната си реализация поради редица причини-необходимост от съвместяване на личен и професионален живот-//     /отсъствия при майчинство и отглеждане на деца/, по-ниско заплащане на положения труд, съществуващи стереотипи по  отношение на пола в обществото, професионална и секторна сегрегация, ограничен достъп до управленски позиции.  За предизвикателставата на една жена творец във Видин разказва художничката Даниела Петрова:


"Трудно се реализира една жена. Поне във Видин... Има и успели жениq разбира се, но е трудно...Аз не се отказвам и гледам напред и вярвам, че ще се реализирам..."


Макар че жените са не по-лошо образовани от мъжете, те продължават да получават по-ниско заплащане за извършването на една и съща работа. Те са също така по-слабо представени на ръководни позиции. По данни на Евростат само около една трета от мениджърите в ЕС са жени и те получават с около една четвърт по-малко от колегите си мъже.


"Аз получавам по-малко пари от мъжете. Ако мъж бе на моето място, щеше да взима повече... Има и успели жени, но е трудно... Ние жените сме лидерки и сме успешни. Понякога повече и от мъжете... Жената е обединител на семейството..."- коментираха видинчани темата.


Интересно разкритие за развитието на интелекта на жените прави проф. Джеймс Флин, който от години изследва интелекта и неговото развитие. Според него за пръв път през последните 100 години мъжете отстъпват на представителките на нежния пол по резултати на тестове за интелигентност. Няколко десетилетия по-рано при жените резултатите са били средно с 6 пункта по-ниски от тези на мъжете. Сега жените ги изпреварват с 12 пункта.

 
Всъщност едно е важно за съвременната жена, за да бъде достойна ролята и в обществото- тя просто трябва да бъде обичана. 

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00