Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Православни не на думи, а на дело

Снимка: sofia-seminaria.org

Първата неделя на Великия пост, която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна.

"Отсега ще виждате небето отворено" (Иоан 1:51).

"Възлюбени братя и сестри, мнозина от вас поздравявам, както и себе си, с неизказаната Божия милост, с духовното обновление, получено чрез подвига на говеенето, молитвата, поста и покаянието и особено чрез причащението с Пречистите и Животворящи Тайни – Тялото и Кръвта Господни.

Но всички ние ли действително сме получили полза от изминалата седмица? Приближиха ли се сърцата ни към Бога, към Пречистата Майка на Живота, към Църквата, към светия Ангел Хранител и към Божиите светии? Искрено ли сме възлюбили правдата и добродетелта и сме възненавидели всяка неправда и беззаконие? Искрено ли обичаме Бога и ближните, чувстваме ли по-голяма духовна близост един към друг като членове на едното тяло Христово, като Христови членове, защото "един хляб" е хлябът на тайнството, "едно тяло сме ние многото, понеже всички се причастяваме от един хляб" (1 Кор. 10:17)?

Покаянието и причащението ни отварят небето и небесното царство, защото казва Господ: "Който яде Моята плът и пие Моята кръв има живот вечен – пребъдва в Мене, и Аз в него" (Иоан 6:54 и 56). Как може да не ценим дара, който сме получили – вечният живот и пребъдването на Христа в нас и нашето пребъдване в Него! За нас е отворено небето чрез покаянието и причащението според написаното: "Отсега ще виждате небето отворено" (Иоан 1:51).

Каква чудна милост! Чрез нашите грехове то било заключено като с ключове и катинари, а чрез покаянието е отворено – нека се възползваме от тази Божия милост, преди то пак да се е затворило за нас. Защото Бог знае дали ще се отвори то пак за нас, когато ние за пореден път го затворим с волните си грехове. За мнозина то било заключено завинаги. Неразумните девици тропали по затворените врата, казвайки: "Господине, господине, отвори ни!" Но им било казано: "Истина ви казвам, не ви познавам". А на всички нас е казано: "Бъдете будни, защото не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойде Син Човеческий" (Мат. 25:11-13). Амин."

Св.прав. Иоан Крондщадски

В рубриката "Съвременна Библия" - по повод Трети март ще разкажа кратка история от "Записките" на Захари Стоянов. Става дума за благороден османски околийски управител, който среща въстаника, докато е в Троянския затвор. Мюдюринът на Троян бил известен с дълбокото си чувство за справедливост и не се страхувал да защитава българите от башибозушките издевателства. Когато руските войски наближили Троян, той се приготвил да напусне града. Хората се събрали да се сбогуват с него. И там той казал едни думи, които ме накараха да се замисля. Прочетете ги и вие и поразмислете над тях. Може  би думите му съдържат повече смисъл от казаното: "Е, прощавайте вече комшулар. Моето царство се свърши, не съм вече ваш мюдюрин, имате нови мюдюри, от вашата вяра. Бог да ви е на помощ!" И като рекъл тия думи, шибнал коня към Балкана."


Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40