Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни не на думи, а на дело

Снимка: sofia-seminaria.org

Първата неделя на Великия пост, която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна.

"Отсега ще виждате небето отворено" (Иоан 1:51).

"Възлюбени братя и сестри, мнозина от вас поздравявам, както и себе си, с неизказаната Божия милост, с духовното обновление, получено чрез подвига на говеенето, молитвата, поста и покаянието и особено чрез причащението с Пречистите и Животворящи Тайни – Тялото и Кръвта Господни.

Но всички ние ли действително сме получили полза от изминалата седмица? Приближиха ли се сърцата ни към Бога, към Пречистата Майка на Живота, към Църквата, към светия Ангел Хранител и към Божиите светии? Искрено ли сме възлюбили правдата и добродетелта и сме възненавидели всяка неправда и беззаконие? Искрено ли обичаме Бога и ближните, чувстваме ли по-голяма духовна близост един към друг като членове на едното тяло Христово, като Христови членове, защото "един хляб" е хлябът на тайнството, "едно тяло сме ние многото, понеже всички се причастяваме от един хляб" (1 Кор. 10:17)?

Покаянието и причащението ни отварят небето и небесното царство, защото казва Господ: "Който яде Моята плът и пие Моята кръв има живот вечен – пребъдва в Мене, и Аз в него" (Иоан 6:54 и 56). Как може да не ценим дара, който сме получили – вечният живот и пребъдването на Христа в нас и нашето пребъдване в Него! За нас е отворено небето чрез покаянието и причащението според написаното: "Отсега ще виждате небето отворено" (Иоан 1:51).

Каква чудна милост! Чрез нашите грехове то било заключено като с ключове и катинари, а чрез покаянието е отворено – нека се възползваме от тази Божия милост, преди то пак да се е затворило за нас. Защото Бог знае дали ще се отвори то пак за нас, когато ние за пореден път го затворим с волните си грехове. За мнозина то било заключено завинаги. Неразумните девици тропали по затворените врата, казвайки: "Господине, господине, отвори ни!" Но им било казано: "Истина ви казвам, не ви познавам". А на всички нас е казано: "Бъдете будни, защото не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойде Син Човеческий" (Мат. 25:11-13). Амин."

Св.прав. Иоан Крондщадски

В рубриката "Съвременна Библия" - по повод Трети март ще разкажа кратка история от "Записките" на Захари Стоянов. Става дума за благороден османски околийски управител, който среща въстаника, докато е в Троянския затвор. Мюдюринът на Троян бил известен с дълбокото си чувство за справедливост и не се страхувал да защитава българите от башибозушките издевателства. Когато руските войски наближили Троян, той се приготвил да напусне града. Хората се събрали да се сбогуват с него. И там той казал едни думи, които ме накараха да се замисля. Прочетете ги и вие и поразмислете над тях. Може  би думите му съдържат повече смисъл от казаното: "Е, прощавайте вече комшулар. Моето царство се свърши, не съм вече ваш мюдюрин, имате нови мюдюри, от вашата вяра. Бог да ви е на помощ!" И като рекъл тия думи, шибнал коня към Балкана."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да подготвим есенно-зимния си гардероб - съвети за комфорт и стил

Днес в "Модни лабиринти " ще си говорим за подготовката на гардероба за студените месеци , защото тя е ключова за усещането на комфорт и стил през есента и зимата. За много хора това може да се окаже предизвикателство, защото трябва да се балансира между практичност и естетика. Въпреки това, с правилен подход, може да изградим гардероб,..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Виктория Асенова - VikA: Грижете се за своята усмивка

Младата певица Виктория Асенова - VikA , която наскоро представи втория си сингъл "Gimmme love", гостува в "Час при зъболекаря" , за да сподели своята философия за здрави зъби и красива усмивка. Изпълнителката, която е родом от Видин , си спомни и за първото си посещение в зъболекарския кабинет.  "От моя опит със зъболекари знам, че не са чак..

публикувано на 14.10.24 в 16:25

Сибел Мартинова от Видин влиза в книгата "Тя - какво ще готви" с още 20 изявени българки

Преди известно време ви срещнахме със Сибел Мартинова от Видин, която е професионален готвач, сладкар и пекар . Още тогава тя ни сподели за проект, в който ще участва, но решихме да изчакаме докато той не се осъществи. Днес проектът е факт! Сибел е една от избраните двадесет и една българки - готвачи, сладкари, шоколатиери, диетолози,..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

След години чакане: Жители на Видин ще получат достъп до улица

В началото на месец юли ви разказахме за казуса с няколко жилищни блока във Видин, които на практика нямат осигурен достъп до улица . Живущите на ул. "Бдин" №20 споделиха за сериозния проблем - въпреки че официално адресът им е на тази улица, всъщност жилищната им сграда няма излаз нито на "Бдин", нито на която и да е друга улица...

публикувано на 14.10.24 в 15:15

Коя е реалистичната дата за приемането на еврото?

През декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към Еврозоната очакват от Министерството на финансите - този за инфлацията. На 5 октомври Людмила Петкова , служебен вицепремиер и ресорен министър, обяви че в двуседмичен срок след постигането му България ще поиска нова оценка. "Очакваме в края на ноември или най-късно..

публикувано на 14.10.24 в 13:53

„Музикална зона“- Елен Сегара: Да сбъднеш детската си мечта

  Ще ви разкажа историята на френската певица Елен Сегара, която сбъдва детската си мечта да изпее в дует с Жо Дасен неговите най- ярки хитове. Дуетът е виртуален, но всичко в живота на певицата я насочва към този албум. Заглавието му е „Ако не съществуваше“ по едноименната песен на Жо Дасен. Проектът предизвиква огромен интерес във Франция с..

публикувано на 14.10.24 в 09:00

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00