Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон за движението по пътищата превръща актовете във фишове

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


Във фишове за бързо и лесно налагане на глоби на шофьорите да се превърнат актовете на КАТ - това предложение е заложено в проект на нов закон за движение по пътищата. Преди години бе взето решение Законът за движение по пътищата да се раздели на три отделни закона, а сегашното решение е нормативният акт да остане един, но да е в по-опростен вариант.

Основното предложение е за всяко нарушение, дори най-тежките, да може да се санкционира с фиш и той да може да се плати на място. Планира се и нарушителите да получават фишовете си от КАТ по имейл. Бързото налагане на санкции е сред основните задачи на новия закон, коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Безспорно има нужда от нов закон. За пет години се нагледахме на над 35 поправки. Именно затова новият закон трябва да бъде достатъчно адекватен и да издържи поне няколко години. Положително е, че има желание за облекчаване процедурите по плащане на санкциите. За да платиш 50 лева в КАТ, губиш много време - такова, каквото обикновено човек няма. В цял свят санкциите се плащат на място или по телефона. Ние предложихме автомобилите на полицията да бъдат оборудвани с POS терминали - нарушаваш закона, плащаш веднага. Подкрепяме съставянето на електронен фиш, влизащ веднага в сила. Уточнявам още веднъж, че актът констатира нарушението, но не определя санкцията. С наказателното постановление, което се издава на база съставен акт, специален орган определя размера и вида на наказанието. В електронния фиш се вписва нарушението и моментално се определя наказанието - т.е имате възможност веднага да заплатите".

Според експертите в брашна проектът е с пропуски. Трябва да се търси засилване на превенцията, а не толкова отпадането на чувството на безнаказаност при нарушителите, продължи Георгиев.

"Към момента не се знае кой е в работната група за бъдещия закон. Предполагам се състои от чиновници, но те нямат експертиза. В България сме на принципа "нека пробваме". Законите се нуждаят от реален, а не административен подход. Сега сме тръгнали да залагаме на сакнциите. По света хората правят всичко възможно да няма санкции - ако пък някой прегреши, тогава идват те. Големият пропуск в закона е заложен проект на превенция. Държавата, обществото, институции, всички ние, трябва да направим всичко възможно хората да не извършват нарушения. Репресиите няма да накарат хората да спазват правилата. Превенцията предотвратява на 90 % нарушенията. Всъщност голяма част от нарушенията идват от хора, които не го правят нарочно, а просто не знаят, че са в такова нарушение. Продължаваме да занемаряваме обучението. Не се залага на експертизата. Старите проблеми отново няма да намерят решение, това е големият проблем".

Сред обсъжданите предложения има и следене в реално време на техническите прегледи, както и въвеждане на паспорт за всеки автомобил, за да се следи техническото му състояние. Пътните експерти настояват за бързина в изготвянето на новия закон, който е предложен за обществено обсъждане.

От Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата подкрепят облекчаването на административно-наказателния процес. Дори актът да стане фиш, нарушителят няма да се размине с отнемането на точки от контролния талон, казва още предложението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00