Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместно заседание на Областния щаб за борба с грипа и ОРЗ и Областния медицински съвет се проведе във Враца

Снимка: ОА- Враца


Областният управител Малина Николова свика съвместно заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания и функциониращия към него Областен медицински съвет във връзка с положителните проби на COVID-19 в страната. В срещата взеха участие народният представител Красен Кръстев, кметове и представители на местната власт, директори на лечебните заведения, Регионална здравна инспекция, Център за спешна медицинска помощ, Областна дирекция на МВР, Регионално управление на образованието и Регионална здравноосигурителна каса.

Областният управител Малина Николова представи основните мерки и дейности по координиране и организиране на действията, във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на Коронавирус инфекцията и противодействие на влизането и ограничаване разпространението й на областно равнище.

„Съгласно издадената Заповед на министър Ананиев, до второ нареждане, на територията на област Враца се преустановяват посещенията на културни мероприятия, спортните мероприятия се провеждат без публика, забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца“, поясни областният управител.

От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че всички заведения за болнична помощ на територията на областта са в готовност за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работата на медицинския персонал. Има достатъчно лични предпазни средства за медицинския персонал и специалистите.

Областният управител разпореди на кметовете на общини да свикат незабавно общинските кризисни щабове с цел набелязване на мерки за неразпространение на заболяването. Като част от набелязаните дейности са контрол върху лицата, поставени под карантина. В детските и социалните заведения е необходимо да се засилят мерките по спазване на филтър и дезинфекция, а общинските предприятия или звена за хранене да се въведат в режим на стриктна дезинфекция и работа с ръкавици. Във фронт офисите на информационните центрове за местни данъци и такси, обслужването на граждани да се осъществява по възможност чрез непряк контакт и да се преустановят приемните дни на кметове и кметски наместници. Разпоредени са мерки, касаещи учениците, като началникът на Регионалното управление на образованието е длъжен да следи и да запознава директорите на училища с разпорежданията на щаба.

Със заповед на министъра на образованието, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19, се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия.

До 11 март 2020 г. продължава ваканцията за учениците от цялата страна. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост. За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.

Директорът на инфекциозното отделение в МБАЛ – Бяла Слатина Николай Димов увери, че има достатъчно леглови фонд и медицински персонал за прием на пациенти с доказан Коронавирус. Той апелира за прецизиране на случаите, които се насочват към инфекциозно отделение.

От РЗИ потвърдиха за изпратени 9 проби в Националната референтна лаборатория от пациенти със съмнения за инфекция – 2 от СБАЛПФЗ – Враца, 5 са взетите проби от Детско отделение и ОАИЛ – Враца, а две са пробите от инфекциозното отделение в МБАЛ – Бяла Слатина. Дадени са и указания на всички лечебни заведения за контрол върху вътреболничните инфекции.

По време на заседанието бяха коментирани предприемането на мерки, свързани с контрол и ограничаване струпването на голям брой хора на обществени места, в това число и ученици, които са в грипна ваканция.

По данни на РЗИ, заболеваемостта от сезонен грип В за област Враца е над средния за страната – 179 на 10 000, като най-засегнати са лица от възрастова група 5-14 години, общо 789.

Представителите на общините в областта са въвели всички противоепидемични мерки, като кметовете докладваха за намалена посещаемост на детските заведения. Предстои в общинските оперативни щабове да се вземат решения за преустановяване работата на детските заведения във всяка една община.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 29 март 2024 година

Нова дейност, свързана с лечението на  периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 18:00
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест , ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница . Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 16:52

Първокласниците в Зверино вече знаят буквите

Днешният слънчев ден беше празничен за учениците от 1-ви клас при СУ “Свети Климент Охридски” в мездренското село Зверино . След месеци на упорит труд дългоочакваният  Празник на буквите  настъпи. Първокласниците изпълниха песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Получи се весел и пъстър празник, като всеки един от учениците показа..

публикувано на 29.03.24 в 16:41

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето

Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата  Маратон на четенето , която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. По традиция програмата през първата седмица от инициативата винаги е посветена на гората и за работа с деца, тъй като те са във ваканция, обясни секретарят на културното средище Мария..

публикувано на 29.03.24 в 15:24

Тече конкурс за екскурзоводи в пещера Магурата

В момента се провежда конкурс за назначаване на трима нови екскурзоводи , които да водят туристите в пещера Магурата . Явили са се четирима кандидати, чиито кандидатури ще бъдат разгледани, обясни заместник-кметът на община Белоградчик Ангел Боянов : "Дали сме им възможност да се запознаят с работата следващите няколко дни, който бъде одобрен ще..

публикувано на 29.03.24 в 15:04

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50