Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Презапасяването с храни е излишно

| обновено на 10.03.20 в 10:05
Снимка: Радио ВИДИН

Видинчани не се запасяват с храни, заради притеснение от епидемия от новия коронавирус. Това показа репортерска проверка на Радио Видин, направена след оповестената информация, че според търговци в някои от големите градове на страната са започнали да изчезват продукти от първа необходимост. Във Видин хората са спокойни и не намират за необходимо трупането на храни:


"Ние не го правим. Запасяват се някои, защото имат с какво да се запасяват. Не е необходимо... Аз донякъде с лекарства, но колко може да се запаси човек. "Корвитол" за сърцето например купувам, защото често липсва от аптечната мрежа, но не заради коронавируса. Не се запасяваме с храни. Според мен е ненужно, защото за колко време ще им стигне и после какво правят. Дано да няма лоши последствия и дано по-леко да мине всичко... Не е необходимо, не се запасявам и чакам да дойде. Ако дойде, какво да го правим, ще го посрещнем. Ако оцелеем, оцелеем. Това е. Не е нужно презапасяване, глупаво е и безсмислено е... Винаги в едно семейство си има, аз поне специално така правя. Като почна да ползвам бутилката олио, на пенсията си купувам следващата. Не да чакам да свърши и да тичам. Така съм си свикнала от млада, не заради коронавирус. По една две бутилки олио си имам,  2-3 пакета фиде... Няма опасност от този вирус, внимавам да не влизам по заведения, не е ми и това работата. Ето така разхождаме се навън, няма опасност... Ние не се запасяваме. Както дойде, започваме с диетата... Няма пари за презапасяване, а и няма смисъл..."


Репортерската ни проверка във видински магазини установи, че в момента няма празни рафтове, а продавачи потвърдиха, че не се наблюдава засилено потребление на хранителни продукти от първа необходимост. Търсенето е както обикновено, малко по-засилено, поради изплащането на пенсиите за месец март. Но това се наблюдава всеки месец, когато най-възрастните жители на града получат парите си и гледат да заредят домакинството си с основни продукти като олио, ориз, леща.


Хората да не се презапасяват, храна и вода има предостатъчно, призоваха междувременно от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Засега са пълни и складовете, и държавният резерв, успокоиха оттам.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00