Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Дунав мост 2 ще има установка за дезинфекция срещу африканска чума по свинете

видин дунав мост 2 гкпп граница граничен контролно пропускателен пункт
Снимка: РАДИО ВИДИН

Установка за дезинфекция на автомобилите монтират от Областната дирекция по безопасност на храните на Граничния контролно пропускателен пункт  Дунав мост 2 при Видин. Тя е част от мерките за ограничаване на разпространението на болестта африканска чума по свинете. На другите два гранични пункта също се извършва дезинфекция, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните Адриан Данков:

"На Брегово си има дезинфекционна установка. На Връшка чука има дезинфекционна площадка, които се поддържат и в момента."

На територията на областта от началото на годината са регистрирани шест случая на заболяването африканска чума по диви прасета. В единствения работещ свинекомплекс на територията на областта, този в град  Дунавци, контролът е ежедневен. Осигурено е постоянно присъствие на ветеринарен лекар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама жители на Градец влязоха в ареста за кражба на автомобил

Двама жители на село Градец са били задържани в полицейския арест за противозаконно отнемане на автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Деянието е установено на 4 май. Колата била паркирана пред нощен клуб в кв. „Калето“ във Видин. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия към 8.30 часа служители на Районно..

публикувано на 07.05.24 в 11:23

Партии заложиха на познати кандидати във Враца

Красен Кръстев е водач на листата от кандидати за депутати на коалицията ГЕРБ-СДС за област Враца . От регистрацията на претендентите на фаворита за най-много места в следващото Народно събрание личат познати имена – втори е досегашният депутат Мартин Харизанов, а трети е Мирослав Аспарухов. От БСП вече обявиха, че бившият кмет на Мездра..

публикувано на 07.05.24 в 09:52
Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в Районната избирателна комисия във Видин.

Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин

Коалиция от партии "ЛЕВИЦАТА!" подаде документи за регистрация на пълна листа с кандидати за народни представители в 5-и многомандатен избирателен район във Видин , съобщават от формацията. В нея влизат: Михаил Миков, юрист; Димитър Велков, икономист; Зоя Василева, фармацевт; Калоян Борисов, застраховател; Йоанна..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

Лом почете паметта на загиналите във войните

Пред паметника на Втори конен полк в Лом се състоя възпоменателна церемония за героите, загинали за обединение на Отечеството и по повод Деня на българската армия и храбростта . Майор Васил Василев, председател на Военния клуб в Лом, произнесе слово за историята на легендарния ломски конен полк, воювал в Сръбско-българската война, Балканската,..

публикувано на 07.05.24 в 09:40

Започнаха Празниците на културата "Мездра май"

След официалното откриване на 50-ите Празници на културата „Мездра май” с „Дихание“ - концерт на Орлин Горанов и на Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново , тази седмица предстоят множество събития: На 7 май 2024 г. (вторник) от 19:30 ч. - Концерт на Аристос Константину & Live band...

публикувано на 07.05.24 в 08:37

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата за народни представители в Монтана

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз..

публикувано на 07.05.24 в 07:50

Сдружение направи дарение за Дома за стари хора в Дреновец

Представители на сдружение в Дреновец посетиха Дома за стари хора в селото, където направиха дарение за Великден. Председателят на сдружението Николай Вецов обясни: "Гражданско сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец, община Ружинци за пореден път дари на старческия дом в с. Дреновец великденски яйца, козунаци и малко винце. Бяхме посрещнати..

публикувано на 07.05.24 в 07:45