Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение и работа онлайн - възможно ли е?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост, гласи нареждане от МОН. На фона и на кризата с COVID-19 там където е възможно и служители на фирми започнаха работа дистанционно от дома или без контакт с клиенти. Заради втората поред извънредна грипна ваканция най-голямото българско образователно издателство "Просвета" стартира инициативата "Учим онл@йн с учител". За тази инициативата разказва главният редактор на издателството Кина Андреева:


"Инициативата включва серия от видеоуроци по български език и литература и по математика за 7. клас, които учениците ще могат да следят от домовете си. Целта е те да наваксат заложения по програма учебен материал, за да могат успешно да се справят с националното външно оценяване в края на учебната година. Видеоуроците ще бъдат водени от учители с богат опит по съответния предмет, а учебният материал ще бъде преподаван съгласно обичайното седмично разпределение на часовете. Седмокласниците ще имат свободен достъп до видеоуроците, които ще бъдат излъчвани на сайта на "Просвета" и на страницата на издателството във Фейсбук. Учителите ще провеждат часовете си по подобие на нормалните занятия в училище. Връзката с учениците ще е дистанционна. Учениците ще имат възможност да задават въпроси и ще получават задачи за самостоятелна работа, като учителите ще им дават нужните съвети и препоръки..."


Обучение от разстояние обаче няма да е възможно за всички поради технически причини. Този вариант може да се приложи в учебни заведения, които ползват облачните технологии. Образователното министерство има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета, свързани с коронавируса. Това заяви ресорният министър Красимир Вълчев преди дни.


На територията на община Враца, където грипната ваканция бе удължена до 13 март /петък/ включително, от вчера започна тестването на дистанционната система за обучение на учениците от I до XII клас, която да бъде въведена само при необходимост. Това стана ясно след провелото се заседание на Общинския оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и коронавирус. Началникът на Регионално управление на образованието - Враца, Галина Евденова обясни, че в момента проучват как може да стане това:


"Правим опит да разберем до колко е възможно това. Все пак не всички ученици разполагат с компютри у дома... Проучваме възможностите..."


Ето и коментара по темата на нашият сътрудник във Враца Жоро Александров:

"Във Враца ще опитат да приложат революционно решение в родното училище, като засега само проучват възможността от началото на седмицата да започне дистанционно обучение. Имам предвид - децата да си седят у дома, а учителите да им преподават също от домовете си, благодарение на съвременните технологии - тази идея беше лансирана вчера /11.03/ по време на поредното заседание на властите, когато стана ясно, че опасността от коронавирус наближава все повече Северозапада. Всъщност засега се проучват повече възможностите за подобен начин на преподаване. А междувременно грипната ваканция беше удължавана още два пъти в рамките на един и същи ден - първо до петък включително, а след това и до понеделник. Хората, които работят в просветата обаче са наясно, че е възможно нещата да се объркат тотално и в началото на седмицата да се окаже, че Врачанско е под карантина заради някой доказан случай на заразен с коронавирус. А тогава паниката ще завземе още повече и родители, и деца, пък и учители. Затова доста смело, но и мъдро е решението да се потърсят възможностите на електронни платформи /като "Уча се", например/, за да се потърси алтернатива на преподаването. Не е тайна, че има доста училища, които използват електронни учебници и е въпрос на време технологиите да влязат в клас. Това обаче си има и своите минуси, защото системата ще работи, докато някой не реши да я саботира. Представете си, че някой разсеян родител забрави да си плати интернета у дома или доставчикът на интернет се издъни, или просто спре електричеството? Иначе в някои държави по света, където разстоянията между отделните населени места са по 20, 30 и повече километри децата отдавна не ходят на училище, а учат с помощта на съвременните технологии. Дали пък коронавируса няма да докара някоя революция в българското училище? Не знам, но обещавам да следя с интерес темата."


Много фирми и институции, които могат позволиха на служителите си да работят от дома. Примери много. В София една банка с над 200 IT специалисти позволи на половината от тях да работят дистанционно от дома, а другите да останат в офиса. След 14 дневен период ще се разменят. Целта е ясна - да се избегне евентуалното заразяване на всички служители. Видинската търговско промишлена палата е получила такива инструкции. Всички документи които трябва да получат нейните клиенти се изпращат онлайн за да се избегне контакт между хората.


"Получихме такива инструкции и повечето документи изпращаме и получаваме онлайн. Така избягваме прекия контакт... Ограничили сме до минимум посещението на хора при нас... Напомням, че фирмите могат да ползват и услугата "Форсмажор". Това е една услуга, която съществува отдавна, но в случая би било много полезна за бизнеса. Ако не може да бъде изпълнена определена сделка, фирмите могат да се обърнат към нас, да бъде издаден подобен сертификат и те да не носят отговорност за това, че не могат да изпълнят своите задължения поради извънредна ситуация..."- коментира Красимир Кирилов председател на Видинската търговско промишлена палата.


Сертификатът за форсмажор се издава въз основа на писмена молба на български търговец, изпаднал в обективна невъзможност за изпълни договорните си задължения към чуждестранен или български партньор, поради възникнали непреодолими и непредвидими /форсмажорни/ обстоятелства - пожар, природни бедствия, аварии, войни, земетресения, правителствени забрани, стачки и др. Към молбата следва да се приложат документи, издадени от независима организация, доказващи по безспорен начин настъпилите форсмажорни обстоятелства.


Работодателите могат да въвеждат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на вируса COVID-19. Това са част от препоръките за организиране на работния процес, които Министерството на труда и социалната политика изпрати днес до всички национално представителни работодателски организации. За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес, предлагат от МТСП. За да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждани.
Редовно трябва да се провеждат инструктажи, да се осигурят лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията.
Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места, категорични са от социалното министерство.


Лилия Царска е студентка втора година в  Американския университет в Благоевград. Веднага след, като се заговори за коронавируса у нас от академичното ръководство на университета разпускат студентите и започват обучение онлайн. Как протича подобна лекция и как приемат колегите и подобно обучение разказва тя:


"От ръководството реагира веднага и ни пуснаха да си ходим... Имаме специална платформа, от която слушаме лекциите. Имаме и чат с преподавателите... липсва живият контакт, но щом се налага го правим... На 23-ти трябва да се върнем в университета... Колегите, които пътуват приемат този начин на преподаване добре. Особено тези, които не обичат да стават рано им е по-добре да си включат у дома лаптопа и да си слушат лекцията... Такъв начин на преподаване има бъдеще..."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00