Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът заплаха за туризма?

Градски плаж Видин
Снимка: Полина Тодорова

Туризмът е поставен пред сериозно изпитание, заради разпространението на коронавирус по всички краища на планетата, в това число и България. Както знаем в нашата страна този отрасъл от икономиката е сериозно развит, отделно много българи посещават туристически дестинации извън страната. Има ли страни и места където е забранено да се пътува и отчита ли се спад на резервациите, обясни Николай Антов представител на туристическа агенция във Видин:


"Относно туристическите пътувания имаме стриктни указания от Външно министерство, Министерството на туризма, Министерство на здравеопазването, които ние сме длъжни да спазваме като лицензиран туроператор. Ограничени са пътуванията до Китай, Италия и Израел. Карантината в Израел е 14 дни, Италия също. В това време не се приемат туристически групи, затворени са летищата за полети, контролират се влакове. Тези, които са заявили пътувания туроператорите възстановяват сумите или предлагат по-късна дата. В нашият офис има туристи, които на 16 април трябваше да пътуват за Италия и с оглед настъпилото положение избраха друга дата за лятото, не се отказаха от пътуването. Преди 1 ден се прибрахме от успешно пътуване в Сърбия. На 19 имаме пътуване за Константинопол, има туристи, които се притесняват за своето здраве и всичко това ако те държат да се откажат е за тяхна сметка. Ако има официална забрана за пътуване до дадена дестинация ние ще я спазим при всички случаи. Не винаги на всяка цена трябва да се случат пътуванията, те се случват само тогава, когато са безопасни за нашите туристи. Все пак ние правим за тяхно удоволствие тези пътувания. Паниката е нещо много излишно, не може да ограничаваме културни събития, а в същия момент ресторантите и дискотеките да са пълни с хора. Не мога да преценя в момента дали има спад на интереса към туризма. Повечето от нашите туристи резервират предварително, примерно от октомври резервират за другия октомври. Интереса не го отчитам като намалял, но мога да отбележа интереса към самолетните билети е намалял има много анулирани полети за дестинациите Италия да речем. Абсолютно нормално е да има отлив заради създалата се ситуация, но това е временно и много бързо ще се промени."


Повечето видинчани не плануват пътуване, но това не е свързано със страха от заразата, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Не е желателно да се пътува. Защото на места се събират много хора, но кой както реши. Няма кой да спре даден човек, то ние сами ако не се пазим - няма кой. Тази година не съм планувал почивка. Ако спечеля почивка, ще искам парите да ми дадат, не бих отишъл... Не планувам почивка в чужбина. В България може би, по-спокойно е тук. Не може да се предпазим, където и да е... Паника изобщо не трябва да има.. Къде да ходя? Ще си остана в тази хубава държава. Всичко е хубаво тук цени, заплати. И да имах планувана почивка нямаше да я отменя. Всяко лято работя на Слънчев бряг, дори и да е голяма психозата пак отивам. Там хората са със съвсем друго мислене."


Трябва да се има предвид, че ситуацията с COVID 19 за момента остава динамична и трудна за прогноза. При неблагоприятно развитие туризмът няма да е единственият засегнат отрасъл от икономиката. Всички се надяваме със затоплянето на времето вирусът да отслабне, което да ни позволи да пътуваме без ограничения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34