Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До сега няма доказан случай на коронавирус във Видин

86 лица са под карантина, здравната инспекция следи дали се спазва

3
Снимка: Радио Видин

Екипи на Регионалната здравна инспекция във Видин заедно с полицията ще следят за спазването на забраната за посещения в увеселителни заведения и търговски обекти. Забраната е наложена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заради усложняващата се епидемична обстановка от разпространението на COVID-19 у нас и въведеното извънредно положение. Не се отнася за магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Изключение са и бензиностанциите, уточни областният управител на Видин Момчил Станков след заседание на кризисния щаб заради коронавируса.

До 29 март са затворени детските градини и училищата. На територията на община Видин всички училища, както и филиалът на Русенския университет са в готовност да провеждат занятия онлайн.

86 души в област Видин са поставени под карантина, заради съмнения за коронавирус. До сега няма доказан случай, каза областният управител:

"Това беше една от основните теми сега на щаба- да се следи дали тези лица спазват указанията за карантина. Затова днес и на първо и на второ четене се направиха промени в Наказателния кодекс в Народното събрание. Сега предстои да се види президентът Радев дали ще наложи вето, дали ще върне този закон и предстои обнародването му. Мерките са лишаване от свобода за срок до пет години, ако не го спазват, и парична глоба в размер на 10 хиляди лева…  Контролът се осъществява от РЗИ и, при необходимост,  с органите на МВР. Това се разбрахме на нашия щаб- пълно съдействие от кметовете на общини, а те пък от своя страна с кметовете и кметските наместници в населените места. Сега не е нужно да ви казвам, че в едно населено място с жители от 200-300 човека, те всички се познават и кметският наместник или кметът, който е изборен, знае, че примерно Момчил Станков се е върнал от рисковите страни  и е поставен под карантина. Затова аз ги помолих, сигурно има и лица, които са пропуснали да попълнят анкетната карта, местните жители ги знаят, да сигнализират РЗИ и при необходимост да се търси съдействие от органите на МВР. " 

В повечето от аптеките са свършили предпазните маски и ръкавиците, но по уверението на министър-председателя от понеделник ще ги има, коментира Момчил Станков.

Днес на Граничния контролно- пропускателен пункт на Дунав мост 2 при Видин е предотвратен опит за контрабанден износ на 3 500 маски и 150 защитни екипа. Отнети са в полза на държавата. Предоставени са на Регионалната здравна инспекция и се раздават на учреждения, каза областният управител. Открити са на изход от страната при проверка на автомобил, управляван от турски гражданин.

Всичко по темата вижте във видеото!

https://www.facebook.com/RadioVidin/videos/640202206529092/UzpfSTEyNTg0ODk5MDc2NzcyNDozMDczMzUyNDM2MDE3MzUw/

Галерия

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков: Ситуацията е овладяема, обсъждаме облекчаване на някои мерки

Ситуацията с пандемията във Видин е овладяема, няма повод за паника и притеснения. Това заяви за Радио Видин кметът, д-р Цветан Ценков. В болницата ежедневно се приемат и изписват болни. Обсъждат се варианти за облекчаване на някои от наложените мерки, допълни той: "Това, което е общоприето за държавата, се спазва и във Видин. Дори искаме да пуснем..

публикувано на 29.11.20 в 15:52
Огнян Ценков в студиото на Радио ВИДИН

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков- доброволец в областната болница

Огнян Ценков е доброволец отскоро в МБАЛ "Света Петка". За Радио Видин подбудите за това свое действие, той определи така: "Във връзка с публикувания апел на ръководството на нашата болница за необходимост от доброволци за санитари и хора за пропускателния режим, подадох заявление като човек, желаещ да е доброволец в пропускателния режим и сега съм в..

публикувано на 29.11.20 в 14:53

21 случая на заразени с COVID-19 във Враца в събота

21 нови случаи на Коронавирус са регистрирани в област Враца за 28.11.2020 г. Всички новообявени случаи са на домашно лечение. В община Бяла Слатина са регистрирани 5 случаи, като от гр. Бяла Слатина са три жени, съответно на 63 г., 37 г. и 85 г. С положителни резултати за Коронавирус са и 74 г. мъж от с. Търнава, както и 53 г. мъж от..

публикувано на 29.11.20 в 14:24

Тийнейджърка предизвика ПТП

Тийнейджърка предизвика тежка катастрофа, при която по чудо се отърва без жертви, съобщават от полицията във Враца. Инцидентът е станал вчера на пътя от село Търнак към Бяла Слатина. Ле автомобил, управляван от М.И. от Червен бряг е катастрофирал. При сблъсъка е пострадала возещата се на задната седалка С.И. на 64 години от същия град...

публикувано на 29.11.20 в 11:36

Кризисният щаб в Лом затвори училищата седмица преди заповедта на здравния министър

Всички училища на територията на община Лом са затворени още в началото на тази седмица, заради влошената епидемиологична обстановка, увеличения брой на заболели от COVID – 19 и претоварване на здравната система.   По настояване на кмета Георги Гаврилов, бе свикан Общинския кризисен щаб, който разгледа предложенията на директорите на..

публикувано на 29.11.20 в 11:10

Никой не знае дали ще пуснат ледената пързалка във Враца

Децата във Враца чакат с нетърпение началото на декември, когато по традиция запалват светлините на коледното дръвче. Тази година, подобно на предходните две, на централния площад ще има и ледена пързалка. Малцина обаче са наясно дали тя ще работи след въвеждането на нови, по-строги противоепидемични мерки от правителството. Пред..

публикувано на 29.11.20 в 09:33

Отлагат коледните изяви в Мездра

Ден след въвеждане на мерките от заповедта на здравния министър с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, те вече са в сила в Мездра. Прекратили са работа всички кафенета, кафе сладкарници дискотеки и фитнес клубове. Заведенията за хранене могат да предлагат само храна за вкъщи. Служителите в учрежденията ще могат да ползват..

публикувано на 29.11.20 в 10:30