Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният конкурс "Малкият принц" в Селановци

3
Снимка: Радио ВИДИН, архив

Стартира поредното издание на Националния конкурс и среща на малките философи "Малкият принц" в Селановци. В конкурса взеха участие  73 ученици от цялата страна  от 18 области на страната. Вече са известни победителите в първия кръг сред децата  от втори до четвърти клас. Първо място заслужено получи четвъртокласничката  Магдалена  Маркова от Тетевен, Силвана Стоева се нарежда на второ място, от Пловдив, трето място е за Мартин Станков, от Тетевен, каза организаторът на конкурса Петя Русинова, директор на ОУ „Н.Й. Вапцаров” в село Селановци:


"Тази година, признавам си, избраният цитат се оказа много труден. Седем-членно жури оценяваше есетата. Оценява се независимо един от друг. Предстои втори кръг, факт е ,че няма да се случи на 12 април. Деца от цяла България са поканени да участват, има и от нашата област от Софрониево, от Врачанска област. Конкурсът се организира само от дарения. Нашите спомоществуватели и тази година се отзоваха. Община Оряхово издаде книжка с есета... На всички пожелавам да посрещаме спокойно всичко, защото това е като онези гъсеници, които трябва да преодолеем, за да видим пеперудите."
 

Учениците във втората възрастова група, от пети до седми клас, ще пишат по една от петте предварително обявени теми, която предстои да бъде изтеглена: "Властта трябва преди всичко да се крепи на разума"; "Човек е самотен и сред хората - отговори змията"; "Какво значи "да опитомиш"?";  "Бодлите не служат за нищо, цветята показват с тях само лошотията си!"; "- Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец..." 


Представяме ви есето на Магдалена Миленова Маркова от  Начално училище "Хаджи Генчо" - град Тетевен, на тема  "Ако искам да видя пеперуди, първо трябва да изтърпя една - две гъсеници". Четвъртокласничката е първа в своята възрастова група:


"Пеперудата е нежно и красиво създание, което преди да разкрие цялата си прелест, е само една не особено приятна на външен вид гъсеница. Пеперудата е  мечтата на Малкия принц да не бъде сам на своята планета. Той иска да има приятел, с когото да сподели живота си и е узнал тайната, че да дочакаш пеперуда, трябва да си преживял и изтърпял няколко гъсеници. За да се сбъдне тази мечта, той ще трябва да е положил необходимите усилия, да е нащрек с всички опасности, да не забравя към какво се стреми. Нужни са му постоянство и внимание към не толкова привлекателните гъсеници, но за да отгледа приятели, той трябва да приеме гъсениците като част от своя път. Необходимо е време, за да узрее и да се осъществи всяка голяма мечта. Също като при пеперудите, тя трябва да извърви своя жизнен път. За да разцъфнат мечтите ни  като красиви и нежни пеперуди са нужни грижи, търпение, постоянство и много вяра. Не е лесно да отгледаш приятел.  Трябва да си платил цената. Важно е да извървиш своите крачки към него, да си показал, че си готов да  помагаш, да споделяш, да прощаваш, да отстъпваш. Нужно е време да опитомиш лисицата, която се крие във всеки от нас. Необходими са усилия да преодолееш неприятния вид на гъсеницата. Трябва само да помниш и да вярваш, че тя ще стане красива пеперуда.

И тогава няма да си сам на своята планета. И приятелят ти ще ти бъде много, много ценен, защото ще си отделил време и усилия, за да го спечелиш. И тогава той ще бъде винаги с теб, дори когато не е наблизо. Винаги ще е в сърцето ти, и винаги ще чуваш неговия смях.

Също като малка пеперудка в своето началото и аз съм била една голяма мечта. Мечта като малка гъсеничка. Мама ми е казвала, че когато ме е родила, аз съм била педя и половина.  Била съм напълно зависима и безпомощна. Вече съм в четвърти клас и моите родители много ми се радват. Често ми казват, че съм тяхната гордост. И тогава аз се чувствам лека и щастлива като пеперуда! Чувствам се като сбъдната мечта - мечтата на мама и татко да имат добро и умно дете. Аз съм тяхната пеперудка!  

Като всяко дете, имам много мечти. След срещата ми с Малкия принц започнах да мисля за мечтите си като за  красиви летящи пеперуди, които трябва да уловиш. Но за да извървя пътя до красивата  пеперудена поляна, готова съм изтърпя две - три гъсеници. Всеки има своята желана "пеперуда". За да достигне до нея трябва да извърви различен път, да научи различни уроци. Пътят и трудностите по този път са "гъсениците", с които се налага да се справим. 

Силно вярвам, че си струва да изтърпим всяка една от тях, за да запазим надеждата си, че напролет няма да сме сами!
Как иначе ще се движим напред и ще се оглеждаме за пеперуди?
Желая от цялото си сърце  всеки да види своите добри и красиви приятели, своите скъпи и чакани пеперуди!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00