Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният конкурс "Малкият принц" в Селановци

3
Снимка: Радио ВИДИН, архив

Стартира поредното издание на Националния конкурс и среща на малките философи "Малкият принц" в Селановци. В конкурса взеха участие  73 ученици от цялата страна  от 18 области на страната. Вече са известни победителите в първия кръг сред децата  от втори до четвърти клас. Първо място заслужено получи четвъртокласничката  Магдалена  Маркова от Тетевен, Силвана Стоева се нарежда на второ място, от Пловдив, трето място е за Мартин Станков, от Тетевен, каза организаторът на конкурса Петя Русинова, директор на ОУ „Н.Й. Вапцаров” в село Селановци:


"Тази година, признавам си, избраният цитат се оказа много труден. Седем-членно жури оценяваше есетата. Оценява се независимо един от друг. Предстои втори кръг, факт е ,че няма да се случи на 12 април. Деца от цяла България са поканени да участват, има и от нашата област от Софрониево, от Врачанска област. Конкурсът се организира само от дарения. Нашите спомоществуватели и тази година се отзоваха. Община Оряхово издаде книжка с есета... На всички пожелавам да посрещаме спокойно всичко, защото това е като онези гъсеници, които трябва да преодолеем, за да видим пеперудите."
 

Учениците във втората възрастова група, от пети до седми клас, ще пишат по една от петте предварително обявени теми, която предстои да бъде изтеглена: "Властта трябва преди всичко да се крепи на разума"; "Човек е самотен и сред хората - отговори змията"; "Какво значи "да опитомиш"?";  "Бодлите не служат за нищо, цветята показват с тях само лошотията си!"; "- Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец..." 


Представяме ви есето на Магдалена Миленова Маркова от  Начално училище "Хаджи Генчо" - град Тетевен, на тема  "Ако искам да видя пеперуди, първо трябва да изтърпя една - две гъсеници". Четвъртокласничката е първа в своята възрастова група:


"Пеперудата е нежно и красиво създание, което преди да разкрие цялата си прелест, е само една не особено приятна на външен вид гъсеница. Пеперудата е  мечтата на Малкия принц да не бъде сам на своята планета. Той иска да има приятел, с когото да сподели живота си и е узнал тайната, че да дочакаш пеперуда, трябва да си преживял и изтърпял няколко гъсеници. За да се сбъдне тази мечта, той ще трябва да е положил необходимите усилия, да е нащрек с всички опасности, да не забравя към какво се стреми. Нужни са му постоянство и внимание към не толкова привлекателните гъсеници, но за да отгледа приятели, той трябва да приеме гъсениците като част от своя път. Необходимо е време, за да узрее и да се осъществи всяка голяма мечта. Също като при пеперудите, тя трябва да извърви своя жизнен път. За да разцъфнат мечтите ни  като красиви и нежни пеперуди са нужни грижи, търпение, постоянство и много вяра. Не е лесно да отгледаш приятел.  Трябва да си платил цената. Важно е да извървиш своите крачки към него, да си показал, че си готов да  помагаш, да споделяш, да прощаваш, да отстъпваш. Нужно е време да опитомиш лисицата, която се крие във всеки от нас. Необходими са усилия да преодолееш неприятния вид на гъсеницата. Трябва само да помниш и да вярваш, че тя ще стане красива пеперуда.

И тогава няма да си сам на своята планета. И приятелят ти ще ти бъде много, много ценен, защото ще си отделил време и усилия, за да го спечелиш. И тогава той ще бъде винаги с теб, дори когато не е наблизо. Винаги ще е в сърцето ти, и винаги ще чуваш неговия смях.

Също като малка пеперудка в своето началото и аз съм била една голяма мечта. Мечта като малка гъсеничка. Мама ми е казвала, че когато ме е родила, аз съм била педя и половина.  Била съм напълно зависима и безпомощна. Вече съм в четвърти клас и моите родители много ми се радват. Често ми казват, че съм тяхната гордост. И тогава аз се чувствам лека и щастлива като пеперуда! Чувствам се като сбъдната мечта - мечтата на мама и татко да имат добро и умно дете. Аз съм тяхната пеперудка!  

Като всяко дете, имам много мечти. След срещата ми с Малкия принц започнах да мисля за мечтите си като за  красиви летящи пеперуди, които трябва да уловиш. Но за да извървя пътя до красивата  пеперудена поляна, готова съм изтърпя две - три гъсеници. Всеки има своята желана "пеперуда". За да достигне до нея трябва да извърви различен път, да научи различни уроци. Пътят и трудностите по този път са "гъсениците", с които се налага да се справим. 

Силно вярвам, че си струва да изтърпим всяка една от тях, за да запазим надеждата си, че напролет няма да сме сами!
Как иначе ще се движим напред и ще се оглеждаме за пеперуди?
Желая от цялото си сърце  всеки да види своите добри и красиви приятели, своите скъпи и чакани пеперуди!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23