Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат мерките заради коронавируса в Монтана

Снимка: Радио Видин

Още по-строги мерки в борбата с коронавируса въведе кметът на Монтана Златко Живков. Той издаде трета заповед от въвеждането на извънредно положение заради коронавируса. С нея в Монтана се ограничава достъпът на хора до парковете и градинките. Затварят се нощните и увеселителни заведения. Банките и аптеките ще продължат да работят. Обособените за храна места в търговските обекти се затварят. Жителите на Монтана да ограничат до минимум излизанията извън дома без причина са сред новите мерки.

 

"На всички банкомати, вендинг автомати, кафемашини да се извършва строга дезинфекция от собствениците. Всички превозвачи, в това число таксиметрови да спазват строги мерки за дезинфекция на транспортните средства. Баничарници, РЕП-ове, заведения за бързо хранене могат да работят само на гише. РЗИ и Областния щаб следят за това като поставянето на маси и столове при тях е абсолютно забранено. Задължително е използването на лични предпазни средства и строга дезинфекция. Не смятам да се бия с родителите на децата, които посещават парковете и които продължават да ги посещават абсолютно безотговорно. Просто в момента Италия са на фаза, при която карабинерите следят за това нещо. Органите на реда и полицията ще трябва да следят за тези неща. Хотелите - да работят със затворени кафенета, лоби барове и ресторанти при включена закуска, същата да се осигури тип "кетъринг", на място в стаята. Фризьорски салони и козметични студия работят при спазване на висока лична хигиена, дезинфекция на работни места. Преустановява се дейността на СПА услугите. Преустановява се работата на автопазара в Монтана.", каза Златко Живков.


Физическите и юридическите лица да ползват електронните услуги на община Монтана. Работници от общинско предприятие "Чистота” извършват дезинфекция в целия град. Миенето на улиците започна от миналия месец и продължава. Кметът Златко Живков се обърна към жителите на община Монтана:


"Уважаеми съграждани, останете си в къщи! Живота и здравето на нас, на децата ни е по-важно от всичко друго. Бъдете отговорни! Не можем да бъдем само добри. Трябва да бъдем и отговорни! Не само заради нас, но и заради всички, които ни заобикалят."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00