Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 19 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 3 част

Днес обръщаме специално внимание на жените – съвременни композитори.

Джоан Тауър – американска композиторка, концертна пианистка и диригент, сред най-успешните жени – композитори. Слушаме нейните инструментални произведения "Фанфари за необикновената жена", Petroushskates и откъс от Концерт за пиано и оркестър.

Джудит Бингам – английска композиторка и певица, мецосопран. Наслаждаваме се на произведението и The Snows Descend за брас ансамбъл и на нейния Псалом 121 за смесен хор с орган.

Елена Фирсова руска авангардна композиторка, влязла в черния списък на Тихон Хренников – една от седемте композиторки, подложени на жестока критика от него на Шестия конгрес на Съюза на съветските композитори. Ще чуем нейния "Монолог за алт саксофон", оп. 65.

Мироди Такада – японска композиторка и перкусионист. Съчетава източноазиатската и африканската музика с джаза. Често музиката и е описана като "минималистична", породена от нейни лични преживявания, усещания и емоции, съчетани със заобикалящия ни свят. Слушаме композиции от албума и Through The Looking Glass от 1983 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

В "Музикална зона" на 12 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 2 част

Продължаваме "женската" линия в "Музикална зона" – днес ви срещам с жените в джаза, и по-точно с три от най-влиятелните. Те са индивидуалистки от класа, като всяка една от тях има собствена визия за музиката, за изпълнителския си стил и за..

публикувано на 12.03.20 в 09:00

В "Музикална зона" на 05 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 1 част

Месец март е женски пролетен месец, с типичните за жените капризи, променливи настроения и претенции. Наред с това те са обаятелни, красиви, остроумни, волеви. В настоящата година на 8 март за пръв път стартира инициатива на Европейския съюз за..

публикувано на 05.03.20 в 09:00
Вижте още

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на  Симона Панова  от третия й роман  "Змей омайник"  за..

публикувано на 03.09.24 в 08:24

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според..

публикувано на 02.09.24 в 17:11

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия..

публикувано на 02.09.24 в 15:30