В "Музикална зона" на 19 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 3 част

Днес обръщаме специално внимание на жените – съвременни композитори.

Джоан Тауър – американска композиторка, концертна пианистка и диригент, сред най-успешните жени – композитори. Слушаме нейните инструментални произведения "Фанфари за необикновената жена", Petroushskates и откъс от Концерт за пиано и оркестър.

Джудит Бингам – английска композиторка и певица, мецосопран. Наслаждаваме се на произведението и The Snows Descend за брас ансамбъл и на нейния Псалом 121 за смесен хор с орган.

Елена Фирсова руска авангардна композиторка, влязла в черния списък на Тихон Хренников – една от седемте композиторки, подложени на жестока критика от него на Шестия конгрес на Съюза на съветските композитори. Ще чуем нейния "Монолог за алт саксофон", оп. 65.

Мироди Такада – японска композиторка и перкусионист. Съчетава източноазиатската и африканската музика с джаза. Често музиката и е описана като "минималистична", породена от нейни лични преживявания, усещания и емоции, съчетани със заобикалящия ни свят. Слушаме композиции от албума и Through The Looking Glass от 1983 г.


Галерия

Свързани новини

В "Музикална зона" на 12 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 2 част

Продължаваме "женската" линия в "Музикална зона" – днес ви срещам с жените в джаза, и по-точно с три от най-влиятелните. Те са индивидуалистки от класа, като всяка една от тях има собствена визия за музиката, за изпълнителския си стил и за..

публикувано на 12.03.20 в 09:00

В "Музикална зона" на 05 март 2020 слушаме "Жените в музиката" – 1 част

Месец март е женски пролетен месец, с типичните за жените капризи, променливи настроения и претенции. Наред с това те са обаятелни, красиви, остроумни, волеви. В настоящата година на 8 март за пръв път стартира инициатива на Европейския съюз за..

публикувано на 05.03.20 в 09:00
Вижте още

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията,..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани,..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза..

публикувано на 02.06.20 в 14:10