Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да вземем своя кръст и да Го последваме

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! В средата на Великия пост ние по особен начин си спомняме за страданията на Христа Спасителя. В средата на храма се изнася кръст и в продължение на цялата седмица ние се покланяме на Живоносното Дърво, целуваме кръста Христов и възпоменаваме Неговите страдания, затова и неделята се нарича Кръстопоклонна.

Неслучайно именно в средата на поста ни се предлага да се замислим за страданията на Спасителя. Чрез кръста се открива самата тайна на битието и в светлината на това, което означава кръста, ни е по-лесно да разберем и смисъла на въздържанието, смисъла на поста.

Откъсът от Евангелието от Марка, който ние току-що чухме, ни дава възможност да поразмишляваме за смисъла на кръста. Добре известни са думите: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си Ме последва" (вж. Мк. 8:34). Свети Филарет Московски, размишлявайки над темата на това Евангелие, казва следното: "Отричането не е пренебрегване нито на душата, нито на тялото. Защото душата, според словото Божие, е безценен дар, а тялото, според думите на апостола, изисква естествено удовлетворяване. Да се отречеш, продължава светителят, значи да се откажеш от пристрастяване. Не удовлетворяването се порицава, а пристрастяването".

От друга страна, човек, побеждаващ страстта, освобождава душата от похотта на плътта, придобива и сила, и търпение, и вътрешна свобода. И тогава всяко приемане на кръста, всяко преодоляване на страданията, които ни изпраща животът и които ни възлага Господ, ще станат благи и леки бремена.

Към тази вътрешна духовна сила и към вътрешна свобода ни призовава кръстът Христов. А за да можем да придобием тези спасителни сили и качества, ни се дава постът като някаква школа за борба със своите пристрастия. Дава ни се време, когато ние можем да проанализираме своя живот, да го подложим на критика, саморазобличение и, по Божията милост, да принесем истинско покаяние на Бога, свличайки от себе си тлението на страстите и намирайки свобода в Христа. И, прекланяйки колена пред кръста Господен, нека помним забележителните думи на свети Филарет Московски, които днес споменахме и които ни помагат да разберем разликата между удовлетворяването на потребностите на душата и плътта и пристрастяването към тях, разрушаващи духовния живот на човека. Амин."

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" - по повод публикуваните мерки на СЗО в борбата срещу коронавируса, Би Би Си показа интересна статистика. 30% от градското население на света живеят в крайно бедни условия, в които спазването на хигиенни правила е невъзможно. Никой жител на тези гета не може да си мие ръцете многократно, нито да пази дистанция. Водата и сапунът са дефицитна стока, а болен човек не може да бъде изолиран в карантина. Такъв e квартал "Мукуру", в покрайнините на Найроби. Но бедността не е единствената пречка пред спазването на хигиенните норми. Не напразно има съвет да не докосваме лицето си. Едно изследване показва, че абсолютно всеки човек докосва лицето си напълно несъзнателно. Това е зависимост, която имаме всички. Правим го от 3 до 20 пъти за час. Тези факти говорят едно – всички хора сме уязвими. За да не бъдем уязвими е нужно да бъдем всемогъщи. Кой човек е всемогъщ? Във време на криза имаме нужда от Един, който е всемогъщ. Наричаме го БОГ!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00