Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протоколите и рецептурните книжки са с нов режим, напомнят от РЗОК Враца

враца здравна каса рзок
Снимка: РАДИО ВИДИН

Въведен е нов режим на предписване и отпускане на лекарства при обслужване на хроничноболни за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка, напомнят от Регионална здравноосигурителна каса Враца. Целта на мярката е избягване на напрежение и струпване на граждани и пациенти пред лекарските кабинети. За протоколи, изтичащи в периода след въвеждане на извънредното положение до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от 1 (един) месец, считано от датата до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани. 


Гражданите с рецептурна книжка вече могат да купят лекарствата си само с рецептурната книжка в аптеката без да е необходимо да посещават личния си лекар за рецепти. Условието е лекарствата да бъдат закупени в същата аптека, от която са били закупени последния път.

 При необходимост от допълнителна информация РЗОК Враца е обявила телефони: 092 686 110 и 092 66 57 61.


Здравноосигурителната каса във Враца продължава работи с обичайното си работно време от 9:00 ч. до 17:30 ч., всеки делничен ден. Всички административни дейности, услуги и консултации на граждани продължават да се извършват на място и по телефона. В приемната на РЗОК е установен пропускателен режим на гражданите, съобразно последните изисквания, извършва се постоянна дезинфекция, служителите работят с необходимите предпазни средства.


От началото на седмицата, по график, служителите на РЗОК-Враца дават 24-часови дежурства за разположения на служителите на РЗИ-Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Националният фолклорен фестивал "Белокаменица" приема заявки

Предстои осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в село Царевец , община Мездра. Заявки за участие във форума, който е с конкурсен характер, се приемат до 26 август, включително, каза кметът на населеното място Маргарита Петкова . "Фестивалът ще се проведе на 31 август, събота. В 10:30 е началото на площада пред..

публикувано на 21.08.24 в 15:18

Наблюдение на лешояди ще се извърши в Монтанско

Наблюдение на лешояди ще се проведе на 7 септември в района на монтанското село Долно Озирово . Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Дружество за защита на хищните птици и Фондация "ЕкоОбщност". Събитието е по повод Международния ден на лешоядите, който се отбелязва първата събота на септември, каза Георги Стоянов от..

публикувано на 21.08.24 в 14:00

Зелените площи в Монтана ще бъдат обработени допълнително срещу комари

На 22 август от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана , съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация.  За дезинсекцията се използва препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“. Разпръсква се с подвижен..

публикувано на 21.08.24 в 13:00

Възрастна жена пострада при пожар във Видин

Възрастна жена е настанена в болница, след като пожар избухна в жилището, в което живее. Инцидентът, според очевидци, става малко преди обед, когато гъст дим и пламъци обхващат втория етаж на къща, намираща се на ул. "Цар Симеон Велики" във Видин. Съседка на пострадалата разказва, че тя живее в жилището сама и е намерена от случайно преминаващ младеж...

публикувано на 21.08.24 в 12:45

Възможни са смущения на тока в област Видин заради ремонт

Поради реконструкция на съоръжения на ЕСО са възможни смущения в електрозахранването на територията на четири общини в област Видин за периода 23-30 август 2024 г., съобщават от Електрохолд България.  Смущения на тока може да има в населени места в общините Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене в област Видин. Информация за районите, в които..

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Кметът на Чирен алармира за разрушена от камионите пътна настилка

Кметът на село Чирен Силвия Христова поиска намесата на общинската и държавна власт срещу тежкотоварните камиони, които рушат наскоро ремонтиран път. Става дума за отсечката от местността Деривол до Чирен, която заради реконструкцията на газохранилището във врачанското село вече е силно увредена. Тежки камиони с товар 30-40 тона унищожават пътното..

публикувано на 21.08.24 в 11:35
Снимката е илюстративна

Ремонт спря движението на камиони между Крапчене и Борован, има обход

Временно е ограничено движението на автомобили над 12 т по второкласния път Крапчене – Криводол – Борован поради ремонт на пътната настилка при ж.п. прелез в района на Криводол, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът се пренасочва по обходен маршрут по път Крапчене - Краводер – Враца и по път Враца – Баница – Борован в двете..

публикувано на 21.08.24 в 10:33