Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

Снимка: ПП ГЕРБ

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за осигуряване на необходимите медицински и предпазни изделия за евентуално влошаване на обстановката.

Справя ли се правителството с мерките срещу коронавируса? Ето какво каза за Радио ВИДИН депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев:

"Ако погледнем отстрани нещата, ако погледнем това, което се случва около нас, се вижда, че броят на заоболелите в България е нищожна част от това, което се случва в страните, които не предприеха достатъчно агресивни и превантивни мерки. Ние започнахме да действаме предварително, давайки си ясна сметка, че когато плъзне заразата, експонентата на развитието на болестта трудно би била овладяна. Тогава, когато мощни държави, като Италия, Франция, Германия, показват едно много бързо развитие на болните и починалите, ние в България продължаваме да сме в хоризонталната права на развитие на болестта, защото предприехме мерките, които един изключителен щаб, ръководен от ген. Мутафчийски, предложи, а правителството имаше достатъчна мъдрост да ги приеме и да ги наложи. Така че това беше най-добрият и най-правилният подход. Може би има някакви изключения, но ние, за Видин говоря, сме на една от невралгичните точки на Балканите, а и при нас ситуацията е доста добра, независимо от случаите на отклонения, неподчинение и пр."

Какво ни очаква след епидемията?

"Няма как да не се очакват отклонения от възходящата икономическа линия, в която вървим през последните години. Светът се променя. Нашата икономика е силно зависима от износа основно за ЕС, и това е добре, и ще има отклонения. По-важното е, че ще има тотално преразпределение на света, след като отшуми вирусът. Ще се преместят не само икономическите, но и политическите центрове на влияние. Ще изпъкнат други държави и аз директно визирам Китай. Най-хубавото ще бъде, че много от нас в момента си задават екзистенциални въпроси- какво се случва, къде сме, кои сме, защо сме. Така че нека да бъдем заедно, сега е моментът да се покажем кои сме, да се осъзнаем и да видим закъде бързаме, накъде сме се засилили.", каза народният представител от Видин и призова:

"Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани. За спасението на нацията много от нещата, които ни се струваха неотменима даденост, като свобода на придвижване, свобода на говорене, свобода на изразяване, за да оцелеем физически, ще бъдат временно ограничени. Нека не предизвикваме държавата, държавните институции, да доказват, че могат в интерес на всички да ограничават правата на личността. Моля хората да бъдат съвестни, да разберат, че при нас проблема го няма, защото го потиснахме в самото му начало. Да разберат, че това е за доброто на всички и че мерките за изолация само спомагат да останем повече живи българи в края на тази криза. Че ще оцелее светът, ще оцелее, важното е какви ще бъдат щетите. България, българското ръководство в лицето на ген. Мутафчийски и ген. Борисов, налага всички мерки, за да оцелеем повече хора след тази криза и да продължим да се развиваме заедно. А иначе моята прогноза е, че ще се върнем назад икономически поради простата причина, че доста неща в момента не работят, доста продукция не се реализира, но по-важното е да оцелеем. Ще се преборим отново и ще продължим заедно напред."

Повече по темата тук, тук и в прикачения звуков файл.

Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31