Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава ли се лято без концерти и фестивали заради коронавируса

3
Снимка: Фейсбук

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с планираните събития за лято 2020 и ще се стигне ли до патова ситуация, при която масовите летни развлечения ще бъдат забранени, заради световната пандемия? "Опера на върховете" е спектакълът, който привлече стотици туристи и почитатели на класическата музика в града на скалите- Белоградчик през последните години. Без балетно представление и три заглавия- такава е програмата на петия летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 16 до 19 юли е предвидена постановката "Аида" от Джузепе Верди, а по същото време в пещерата "Магура" отново гостува постановката "Богове, Великани, Джуджета, Валкюри” по музиката на Вагнер. През втората седмица от 23 до 26 юли за поредна година е предвиден хитовия мюзикъл "MAMMA MIA”  по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвес от легендарната ABBA. Ще се случи ли, обаче тази година фестивалът- това попитахме Борис Николов, кмет на Община Белоградчик: 

"Ако продължи до есента карантината и извънредното положение, при всички положения ни падат няколко значими мероприятия. Първото, което сто процента ще падне е на 29 май- честване на 170 години въстанието в северозападна България, което трябва да се осъществи под патронажа на президента. 29 юни, Петровден е празника на Белоградчик и традиционния панаир. След това на 15 юли е Международния събор на Кадъбоаз. В края на юли е и музикалния фестивал и всичко това е под въпрос."- обясни Борис Николов.

В началото на 2020-та година една приятна новина зарадва почитателите на по- тежката музика в българския Северозапад. След 4 годишно прекъсване един от най- мащабните рок фестивали "Мездра Рок Фест" се завърна отново в културния календар на Община Мездра. В края на месец май няколко български и чуждестранни групи са сред поканените да се включат в двудневния рок фестивал. ODD CREW, ERIDAN, ОБРАТЕН ЕФЕКТ, PERO DEFORMERO, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, FYELD, LAB FOR MADNESS и SIMAI, са част от имената за тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" 2020-та, но днес нещата са доста притеснителни, предвид обявеното извънредно положение и всичко случващо се с коронавируса, каза за радио Видин организаторката на фестивала Райна Ангелова:

"Не съм спряла организацията, кметът на общината ми каза да изчакам и да не бързам. Така или иначе при мен всичко е готово- трябва да се вдигне просто тоя бариера и най- важното е това безумие да приключи, защото иначе става още по- зле ... Не мога да кажа, че ситуацията в момента не ме притеснява. Поддържам контакт с поканените групи за фестивала и те са много разбрани хора в случая, защото го няма това постоянно питане, разбират ситуацията и са плътно до мен. Едва ли фестивалът ще може да бъде преместен, защото той е по проект и е свързан с празниците на културата в Мездра."- поясни Райна Ангелова. Ако нещата се развият по добрия сценарий, тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" трябва започне на 29 май в 18.30 часа на Ловното стрелбище в Мездра и както винаги входът ще е свободен. 

Един от най- емблематичните фестивали на България през последните години е фестивалът "Изкуството е ...", който се провежда в края на лятото в Монтана. Той е насочен към деца в неравностойно положение и кани на своята сцена световно известни рок музиканти. Тази година в началото на септември, в града на Огоста се очаква да пристигнат Джеф Скот Сото, Джони Джоели и Рони Ромеро. Ще се случи ли, обаче това, след събитията от последните дни- това попитахме организатора на фестивала- Нелиан Николова:

"И аз се притеснявам в някаква степен дали нещата няма да се усложнят и кризата да продължи по- дълго от очакваното. живот и здраве фестивал със сигурност ще има с това шоу, с тези трима световни вокалисти и искрено се надявам, че няма да се налага да го отлагаме за догодина. Едва ли, обаче някой е в състояние с точност да предскаже как ще се случат точно нещата в България и в световен мащаб, тъй че всичко е въпрос на късмет."- каза Нелиан Николова и обясни, че артистите проявяват разбиране към организаторите, при подобни извънредни ситуации.

Група "ЕРИДАН" е една от най- успешните рок формации на България в момента. Бандата реализира много участия със световни звезди, сред които Джо Лин Търнър, Джони Джоели и Рони Ромеро. За това лято групата също има редица планирани участия на родни и световни сцени. Как се свири рок по време на пандемия- това попитахме Иво Икономов, бас китарист на рок група "ЕРИДАН":

"Такова нещо аз съм виждал само на филм или съм го чел на книга, което се случва сега. Доста концерти ще отпаднат, ако въобще има такива лятото. Много се притесняваме да не би всичко да се отложи. Ние записваме нов албум, стигнахме донякъде и това нещо ни пречупи. Просто нямаме възможност оттук нататък и чакаме да видим какво ще се случи."- сподели Иво Икономов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00