Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Задава ли се лято без концерти и фестивали заради коронавируса

3
Снимка: Фейсбук

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с планираните събития за лято 2020 и ще се стигне ли до патова ситуация, при която масовите летни развлечения ще бъдат забранени, заради световната пандемия? "Опера на върховете" е спектакълът, който привлече стотици туристи и почитатели на класическата музика в града на скалите- Белоградчик през последните години. Без балетно представление и три заглавия- такава е програмата на петия летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 16 до 19 юли е предвидена постановката "Аида" от Джузепе Верди, а по същото време в пещерата "Магура" отново гостува постановката "Богове, Великани, Джуджета, Валкюри” по музиката на Вагнер. През втората седмица от 23 до 26 юли за поредна година е предвиден хитовия мюзикъл "MAMMA MIA”  по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвес от легендарната ABBA. Ще се случи ли, обаче тази година фестивалът- това попитахме Борис Николов, кмет на Община Белоградчик: 

"Ако продължи до есента карантината и извънредното положение, при всички положения ни падат няколко значими мероприятия. Първото, което сто процента ще падне е на 29 май- честване на 170 години въстанието в северозападна България, което трябва да се осъществи под патронажа на президента. 29 юни, Петровден е празника на Белоградчик и традиционния панаир. След това на 15 юли е Международния събор на Кадъбоаз. В края на юли е и музикалния фестивал и всичко това е под въпрос."- обясни Борис Николов.

В началото на 2020-та година една приятна новина зарадва почитателите на по- тежката музика в българския Северозапад. След 4 годишно прекъсване един от най- мащабните рок фестивали "Мездра Рок Фест" се завърна отново в културния календар на Община Мездра. В края на месец май няколко български и чуждестранни групи са сред поканените да се включат в двудневния рок фестивал. ODD CREW, ERIDAN, ОБРАТЕН ЕФЕКТ, PERO DEFORMERO, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, FYELD, LAB FOR MADNESS и SIMAI, са част от имената за тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" 2020-та, но днес нещата са доста притеснителни, предвид обявеното извънредно положение и всичко случващо се с коронавируса, каза за радио Видин организаторката на фестивала Райна Ангелова:

"Не съм спряла организацията, кметът на общината ми каза да изчакам и да не бързам. Така или иначе при мен всичко е готово- трябва да се вдигне просто тоя бариера и най- важното е това безумие да приключи, защото иначе става още по- зле ... Не мога да кажа, че ситуацията в момента не ме притеснява. Поддържам контакт с поканените групи за фестивала и те са много разбрани хора в случая, защото го няма това постоянно питане, разбират ситуацията и са плътно до мен. Едва ли фестивалът ще може да бъде преместен, защото той е по проект и е свързан с празниците на културата в Мездра."- поясни Райна Ангелова. Ако нещата се развият по добрия сценарий, тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" трябва започне на 29 май в 18.30 часа на Ловното стрелбище в Мездра и както винаги входът ще е свободен. 

Един от най- емблематичните фестивали на България през последните години е фестивалът "Изкуството е ...", който се провежда в края на лятото в Монтана. Той е насочен към деца в неравностойно положение и кани на своята сцена световно известни рок музиканти. Тази година в началото на септември, в града на Огоста се очаква да пристигнат Джеф Скот Сото, Джони Джоели и Рони Ромеро. Ще се случи ли, обаче това, след събитията от последните дни- това попитахме организатора на фестивала- Нелиан Николова:

"И аз се притеснявам в някаква степен дали нещата няма да се усложнят и кризата да продължи по- дълго от очакваното. живот и здраве фестивал със сигурност ще има с това шоу, с тези трима световни вокалисти и искрено се надявам, че няма да се налага да го отлагаме за догодина. Едва ли, обаче някой е в състояние с точност да предскаже как ще се случат точно нещата в България и в световен мащаб, тъй че всичко е въпрос на късмет."- каза Нелиан Николова и обясни, че артистите проявяват разбиране към организаторите, при подобни извънредни ситуации.

Група "ЕРИДАН" е една от най- успешните рок формации на България в момента. Бандата реализира много участия със световни звезди, сред които Джо Лин Търнър, Джони Джоели и Рони Ромеро. За това лято групата също има редица планирани участия на родни и световни сцени. Как се свири рок по време на пандемия- това попитахме Иво Икономов, бас китарист на рок група "ЕРИДАН":

"Такова нещо аз съм виждал само на филм или съм го чел на книга, което се случва сега. Доста концерти ще отпаднат, ако въобще има такива лятото. Много се притесняваме да не би всичко да се отложи. Ние записваме нов албум, стигнахме донякъде и това нещо ни пречупи. Просто нямаме възможност оттук нататък и чакаме да видим какво ще се случи."- сподели Иво Икономов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още
пламен стефанов видин

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов .

публикувано на 27.07.21 в 10:35
Радан Кънев

Радан Кънев: Правовата държава в България се влошава

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Адв. Велислав Величков: Главният прокурор е системна грешка в съдебната система

В следващите седмици ще стане ясно каква законодателна програма за съдебна реформа ще предложат в новия парламент партиите, ще постигнат ли консенсус относно въпросите за премахване на политическите и корпоративни влияния във ВСС и пълната безконтролност на главния прокурор, ще имат ли смелост да поставят въпроса за персонална смяна в тези..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията: На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25