Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нарисувани дъги ще украсят прозорците в Монтана

Снимка: ЦПЛР - Обединен детски комплекс "Ние врабчетата" Монтана

Инициативата на италианските деца "Предай нататък" намери своето продължение в Монтана. Подета е от Основно училище "Иван Вазов", но е подкрепена от всички останали учебни заведения в града. Идеята е всяко дете да нарисува дъга с надпис: "Всичко ще бъде наред" и да сложи своята рисунка на прозореца си.


Дъгата е символ на надеждата, че всичко ще отмине и отново ще сме заедно, обясни директорът на училището Ваня Велизарова:


"Идеята на тази инициатива е да акумулираме детската синергия с посланието за доброто, което по нашата инициатива в неделя, 29 март, в 12:00 часа, всички рисунки да бъдат поставени на прозорците на домовете им. И така, както в 12:00 часа църковната камбана бие празнично, ние безшумно да кажем на хората: Всичко ще се оправи, всичко ще отмине, има надежда и ние вярваме."


Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" също участва, каза директорът Миглена Георгиева:


"Нека да нарисуват едни прекрасни дъги, да вложат много творчество и в 12:00 часа в неделя да окичим всички прозорци с тези прекрасни дъги с нашето послание, че животът е цветен и когато дойде време, пак ще се прегърнем."


Идеята на организаторите е след края на извънредното положение, когато децата отново са в училище, да направят една голяма жива дъга.Вижте още

Дъщерята на болния с COVID-19 мъж от Дреновец: Не съм заразила моя баща

Заразяването на 66-годишния мъж от село Дреновец с коронавирус, който е първият случай в област Видин, не е станало от неговата дъщеря Даниела Петрова, това твърди самата тя в интервю за Радио ВИДИН: "Имам документи, с които мога да докажа, че още на 3 март, преди месец, ние си бяхме в София. Това е невъзможно някой да каже, че аз съм заразила баща..

публикувано на 05.04.20 в 15:26

Болницата в Белоградчик официално не е закрита

Част от лекарите в общинската болница Белоградчик са подали молби за напускане. По този начин лечебното заведение е пред риск да бъде закрито. "Това е една голяма грешка, която стана. Болницата официално не е закрита", съобщи Боян Минков, председател на Общинския съвет в Белоградчик: "Първо болницата не е закрита. Нямаме такова решение на Общинския..

публикувано на 05.04.20 в 12:08
Венцислав Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: Лекарите от Белоградчик да дойдат във Видин. Днес изследваме медиците от МБАЛ "Св. Петка"

Лекарите от общинската болница в Белоградчик, за която се твърди, че е пред закриване, да бъдат преместени във видинската болница "Св. Петка". Това е препоръчал началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. На въпрос на БНР той обясни, че е провел разговор по казуса с прокуриста на лечебното заведение във Видин д-р Ивета..

публикувано на 05.04.20 в 11:23

Вдигат нов завод край Враца

Монтанска фирма, която произвежда акумулатори, е внесла инвестиционно намерение, с което настоява за разрешение за изграждането на свой завод в града. Предложението е качено на сайта на общинската управа. Ако получи зелена светлина от местната власт и РИОСВ, новият обект ще бъде изграден в местността "Манастирски дол". Намерението е да се..

публикувано на 05.04.20 в 09:00

Издирват петима врачани летели в самолет с пътник заразен с COVID-19

Регионалната здравна инспекция във Враца издирва петима души с адресна регистрация от областта, които са летели заедно със заразен пътник в самолет от Англия. Информация за позитивния тест е полузена вчера в РЗИ – Враца, като от властите уточняват, че полетът от Острова е бил на 23 март. На борда на самолета е имало 102-ама пътници, петима от..

публикувано на 05.04.20 в 08:22

Бездомни животни бедстват по време на извънредното положение във Видин

Сигнали за бедстващи бездомни животни постъпват от началото на извънредното положение в Сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" във Видин. Това съобщи Юлия Иванова от организацията: "По принцип имаме много оплаквания за бедстващи животни, които са пред заведения, които доскоро са работили. Който има възможност, ако може,..

публикувано на 04.04.20 в 17:30
враца автобусни превози автобус

Дезинфекцират автобусите в община Мездра

Най-голямата транспортна фирма продължава да обслужва жителите на община Мездра, въпреки сериозното намаляване на пътниците. Фирмата обслужва линиите от Мездра до Враца, Боденец, Крапец, Върбешница, Моравица, Руска Бела, Брусен, Царевец и Старо село. В направлението Мездра-Враца курсовете са 8, вместо 16, а до селата автобуси пътуват сутрин и..

публикувано на 04.04.20 в 17:26