Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсенето на мед във Враца се увеличава

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Ръст на продажбите от мед отчитат пчелари от Враца. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. В условията на епидемия на коронавирус медът е сред продуктите, към които има увеличение на потребителски интерес. Хората предпочитат да си купят продукта директно от производителите, това каза Даниел Ганчев председател на общинското пчеларско дружество във Враца.

"Би могло да се каже, че има повишено търсене на мед в момента. Колеги с павилиони споделят за 3-кратни увеличения на продажбите дневно. Килограм мед в буркан в зависимост от меда, но средно е 8 лв. Акациевият или липовият мед е с 2, 3 лв. по-скъп. Категорично няма да се вдигат цените. Преложили сме да събереме по-голямо количество мед и чрез социален патронаж Враца да ги раздадем на възрастните хора."

Полезните свойства на меда и пчелните продукти са известни отдавна, сподели Даниел Ганчев.

"Това са продукти, които аз силно препоръчвам на всички, не е тайна, че повечето витамини от аптеките са изкупени, а и те са по синтетичен път. Медът се усвоява на 100 % от организма. Именно по тази причина тази храна е много пълноценна, богата на всякъкви минерали, витамини, ензими, микроелементи и др. Тя е много по-добър естествен заместител на тези синтетични витамини. Прополиса е един тотален дезинфектант за човешкия организъм. Полезен е да се ползва, при малките деца трябва да е разреден с вода, а при възрастните по 20 капки в лъжица сутрин. Пчелният прашец е другият мощен имуностимулатор, като цяло."

Повече по темата в звуковия файл.

Вижте още

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Детството - преди и сега

Когато си малък, бързаш да пораснеш. В момента, в който престъпиш детството и те погълне животът с пълна пара, моментално започваш да искаш да се върне времето назад и отново да си дете.  Според възрастните, на днешните деца и младежи най-много им липсват игрите навън:  "Днешните деца не умеят да играят на воля. Непрестанно..

публикувано на 01.06.20 в 13:11

Ботевите чествания в историята

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край.  Летописът на..

публикувано на 01.06.20 в 12:34

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38