Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

Снимка: радио Видин

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец, община Ружинци, разказа кмета Надя Иванова

"Имаме хора, завърнали се от чужбина, преди да се обяви извънредното положение, както и след това. Имаме четири семейства в селото, които са под карантина. Те са добре, обслужват ги техните близки, като им оставят продуктите пред вратата и нямат допир с тях, всичко е спокойно." 

Сред последните, завърнали се от чужбина е мъж от Дреновец, който е работел в Германия. Как в селото разбират за прибралите се от други държави, разказа кметът Надя Иванова.

"Той постъпи много отговорно и се обади, когато тръгна оттам, обади се, когато влезе и в Дреновец, даде си телефона и данните. Другите трябваше да ги търсим и полицията ни подаде сигнал. За другите хора жителите ни сигнализират. Веднага с местния полицай отиваме на място, обаждаме се и искаме техните данни."- обясни Надя Иванова.

До скоро Страхил Иванов работел в строителството. След препятствия и чакане по границите, вече е в България. Сега е под карантина в Дреновец.

"Работех в Германия и шефа ми каза, че има вероятност да затворят обектите. Нямах договор, там той не ми е направил договор и не бях регистриран ... Сега съм под карантина и чакам тия 14 дни да минат, децата не са при мен- нищо ми няма, но все пак това са мерки за безопасност."- разказа Страхил Иванов за живота си под карантина.

Вижте още

Потресно покаяние

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в  Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . Петата седмица и Петата неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В..

публикувано на 05.04.20 в 08:00

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15