Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Променена е транспортната схема в община Видин

Снимка: Радио Видин
С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза Венета Йорданова- младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин: 

"За направление Кошава-Кутово-Гомотарци има две обиколки. С час на тръгване от Видин 5:50 и 18:10. Сутрешният курс е първо през Гомотарци и после през останалите села, а вечерният е първо през Антимово, Кутово, Кошава и на връщане през Гомотарци. По линия Видин - Капитановци в 5:50 и 17:30 ч. тръгват от Видин. По линия Видин- Иново -Майор Узуново имаме в 7:15, 8:00, 17:30. Видин - Градец в 6:00 и 17:30. Видин - Каленик веднъж в 10:00. Видин - Бела Рада в 6:15, 8:00, 12:00 и 18:10. Има повече пътуващи от Новоселци и за това са повече курсове. Видин - Буковец в 5:45 и 17:30. Видин - Дунавци -Синаговци са седем курса на ден: 6:40, 7:00, 10:15, 11:30, 13:30, 16:30 и 17:30. Видин - Делейна пътува в сряда и неделя, и Видин - Цар Петрово пътува всеки делничен ден в 7:30 и в 18:00. Само Видин - Арчар не се изпълнява поради липса на пътници. Основно курсовете, които са оставени, са за работещите, които пътуват."

Община Видин е предупредила превозвачите да поставят информация за промяната в разписанието, допълни Венета Йорданова:

"Промените са в сила от 24 март до края на извънредното положение. С писмо сме уведомили всички управители на транспортни фирми, с които имаме договори, за корекция на тези разписания, като те търпят и промяна. Зависи, просто всеки ден е различен. При някаква промяна, ще ви информираме задължително. Предупредили сме всички превозвачи да поставят информация за разписанията в района на автогарите, спирките и населените места. Кметските наместници и кметовете ще бъдат уведомени за това, така че могат да търсят и от тях информация, ще им изпратим и на тях тези курсове, но повечето вече са информирани. Имаме получено писмо в общината от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което ни е препратено от областния управител и Националното сдружение на общините, с което дават указания и препоръки, всяка община за периода на извънредното положение да преразгледа възложените превози на пътници. Икономически ще бъдат много зле превозвачите, с тази цел предполагам. За момента тази транспортна фирма покрива навсякъде, само Арчар остава, но от там пътуваха основно ученици, които в момента не пътуват."

Лиляна Петкова е от село Буковец. Налага й се два пъти в месеца да пътува до Видин, за да купува лекарства.
 
"Взимам лекарства на всяко десето число и не помня другата дата. Ходех с автобус в 7:30, на обяд в 12 и вечер се прибирах в 17 ч. Сега са сложили в 6 часа. Е може ли жена на 73 години с епилепсия, как ще стигне сутринта в тъмницата. Ще падна някъде по улиците. На моя мъж са задължителни, той е онкоболен.  За да отида в 6 часа, трябва да стана по нощите, да хапна нещо, да си изпия лекарствата и да тръгна. Ще отида до аптеката и ще ги взема, и до вечерта трябва да ходя из целия град, или да намеря някъде място, където да седя. Еми, къде да отида? 12 часа по улиците. Когато са гласували това, помислили ли са?"

Вижте още

Потресно покаяние

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в  Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . Петата седмица и Петата неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В..

публикувано на 05.04.20 в 08:00

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15