Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общински съвет Монтана проведе закрито заседание

Снимка: Любо Андреев

За първи път в най-новата си история Общинския съвет в Монтана проведе закрито заседание. Причината е извънредното положение в страната заради епидемията от коронавирус. В голямата зала на Младежкия дом, наредени през два метра един от друг, съветниците разгледаха точките от дневния ред при изключителни мерки, разказа на среща с журналисти след това председателят на общинския съвет инж. Иво Иванов:
 
"Беше създадена организация съгласувана от РЗИ. Имаше максимално разстояние от съветник до съветник, с раздадени лични предпазни средства, с дезинфектанти, с влизане на фирмата, която дезинфектира целият поток, където се проведе сесията и максимално проветряване. Няма причина да спрем, прави чест на колегите, че бяха отговорни.

Съветниците приеха отчета на общинския бюджет за 2019 година, общинския дълг, прогнозата за постъпленията от местните приходи за периода 2021 – 2023 година и разходите за местни дейности. Няколко са докладните за кредитиране от фонд ФЛАГ за съфинансиране на проекти, внесени от кмета Златко Живков.
 
"Проектите на този етап са свързани с фонда на общините. Ние имаме ангажименти по 19 проекта. В този период тези ангажименти продължават и остават. Ние сме длъжни да се разплатим по образователна инфраструктура, намираме се в такъв период. В момента държавата работи на по друг ход, но ние не може да спре работа в никакъв случай."


Обсъдена бе и промяна в наемните цени на общинските имоти. Последната наредба за това е от 2005 година. Съветниците приеха комплексната програма на общината за намаляване на фините прахови частици за периода 2019-2023 година. В дневния ред бяха включени и годишните отчети на всички общински фирми и предприятия. На закритото заседание като  общински съветник се закле Мартин Бориславов, който влиза на мястото на назначената за зам. областен управител Десислава Димитрова.
Вижте още

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева

Разпределят 12 100 лева между двете болници в Монтана и хора над 65 години. Средствата са събрани от дарения. Общинските съветници в Монтана отделиха по 300 лева. В инициативата се включиха още кметът, неговите заместници и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова с 500 лева. Какво ще е разпределението, обяви кметът Златко Живков : "За държавната..

публикувано на 03.04.20 в 16:03

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19

Бърз тест, направен във Враца, е отчел положителен резултат за коронавирус. Поради тази причина детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ е поставено под карантина. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев потвърди новината. Той каза, че отделението остава под карантина до неделя-понеделник, когато се очаква да бъде готов резултата от..

публикувано на 03.04.20 в 15:55

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков :  "Много се гордеем, че в следващите три години, се..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

Хулигани от Бяла Слатина остават в ареста

Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления - хулиганство и повреда на чужди движими вещи . През нощта на 27 март в Бяла Слатина са спукани гуми на 16 автомобила. Причинените на собствениците им имуществени вреди възлизат на около 2600 лева. По..

публикувано на 03.04.20 в 15:27