Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пролетният сняг и земеделието в условията на коронавирус

Снимка: Любо Андреев


Ситуацията с епидемията от коронавирус ще се отрази негативно на целия ни живот, на всички сектори от икономиката, в това число и на българското земеделие. Това прогнозира Александър Александров от Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Според него, най-опасна е възможността да заболее някой от бригадите механизатори, защото тогава под карантина ще бъдат поставени всички, а трябва да се спазват задължителните агротехнически срокове. 
Скорошното изявление на министър Танева, че зърно има за две години напред, не е съвсем обективно, смята зърнопроизводителят, въпреки че към момента проблеми няма: 

"Храни има, но те ще свършат. А трябва да се засее, да се ожъне... Никой не може да каже колко време ще продължи ситуацията. Един от работниците да се разболее, ще поставят под карантина всички... Ако карантината трае 15-20 дена, сеитбата ще мине..."

В условията на извънредно положение селското стопанство трябва да продължи да произвежда, а земеделските култури и животните не могат да чакат. Секторът е донякъде облагодетелстван, защото е по-изолиран, намира се основно извън големите градове, а повечето дейности са на открито и не предполагат големи струпвания на хора в близка дистанция. Въпреки това, опасността е налице, а търговията въобще не върви, смята Александър Александров:

"Търговията е умряла, горивата падат надолу, ако някъде има търговия, тя е вяла, явно хората са заели изчаквателна позиция...  Не сме подготвени да посрещнем подобно предизвикателство.... Природата в момента ни показва какво ни чака, обарнахме се срещу нея и тя ще ни го върне..." 

Разработване на инструкции и правила за работа в земеделието по време на извънредното положение - това поискаха в писмо до министерството на земедерлието биопроизводители. Те предлагат да се приложи изцяло електронно подаване на документи. Според председателя на Българска Асоциация Биопродукти -Албена Симеонова, ситуацията в момента ще има много негативни последствия за сектора:
"Работниците се притесняват да идват на работа...Транспортът поскъпва, фирмите със семената са притеснени за това как ще си получат парите. Малките и средни фирми, които и в момента са изправени до стената, ще фалират. Ако те фалират и се освободят работници, които са основната маса работещи у нас, тогава ще видим какво ще правят тези хора, които не мислят за това как ще оцелее земеделието, как ще оцелеят селата... Банките- би трябвало с тях да се получи смислено предложение за замразяване на  плащанията... Всичко зависи от политиката на държавата."
Сняг през март- явлението е колкото необичайно, толкова и нормално. Проблемът е, че този пролетен сняг най-вероятно ще се отрази на рано цъфналите дръвчета, коментира агрономът Иван Попов: 
"За дръвчетата, които цъфнаха първи, е опасно- моето мнение е, че по-голяма част от реколтата от праскови и кайсии е провокирана. Надявам се при предишните топли дни да са се опрашили и оплодили. Най-вероятно няма да има реколта или ще е много слаба... Засега при сините сливи се надявам да няма проблеми, защото все още не са цъфнали, останалите овошки също... Късната резитба няма да се отрази, ако е извършена както трябва, добре е да се обработват раните при отреза, за да се предотврати заразяването на дръвчето. По-дебелите рани е добре да са намазани с овощарска замазка, защото иначе водят куп проблеми в развитието на дръвчетата. При напъпилите дръвчета една закъсняла резитба обърква вегетацията, най-добре е да се извършва по време на покой, а дръвчетата отдавна са излезли от фазата на покой... Има опасност и от слани по-ксно, но сме в ръцете на природата....Добре е, което можем, да спазваме и да пазим равновесието в природата... "

Още по темите в предаването чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30