Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дистанционното обучение в ППМГ „Академик Иван Ценов“ Враца е на 100%


Дистанционното обучение  в  Профилираната природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" Враца се провежда на 100% . 888 ученици в прогимназиална и гимназиална степен и 67 преподаватели работят активно онлайн - каза директорът на училището Татяна Василева: 


"Нашите колеги за два дни успяха да реорганизират работата си, да подготвят платформите за електронното обучение и учебното съдържание към тях. Това се случи, защото в училище се работи години наред с дистанционни форми на обучение и платформи, това е ежедневие в работата на нашите учители.  Имаше проблеми в началото, защото когато останеш сам вкъщи и трябва сам да организираш работата си, нужна е подготовка, планиране и адаптация. Но това се случи бързо. Ние поддържахме тясна връзка с родителите. Най-големи трудности срещнахме, когато трябваше да се инсталира системата. Най-трудно беше да пригодим онлайн системата към   присъствената форма на обучение... Координацията на системата беше проблем. По-големите ученици  по-трудно свикнаха с дисциплината вкъщи,  да следят седмичното разписание и да изпълняват домашните работи. Дистанционното ни  обучение се реализира основно с "Класрум", всички модули на "Школо". Тази система я подбирахме една година и после две години сме я прилагали активно в нашата работа, това беше основната  ни подготовка."


В работата си ученици от 5-ти до 10-ти клас  използват електронни учебници и платформата за провеждане на занятия онлайн, която е атрактивна и предпочитана от учениците. За по-добро преподаване задачите се подават и в "Класрум", използват се допълнителни материали от "Уча се". Преподавателите използват и много свои материали, които са подготвяли през последните три години. 


"В нашето училище децата са обхванати на 100% в онлайн обучението. Имахме затруднения с 4-5 деца, които живеят в отдалечени села. По телефона им се дават консултации... Дебатът върви в социалните мрежи за продължаване на учебната година. Няма еднозначен отговор, защото образователната  система не навсякъде функционира  добре . Сериозен е дебатът за националното  външно оценяване за 4 клас. Това, което ни тревожи, е  отмяната на  националното  външно оценяване,  а оценката е важна за балообразуването за приема в математическите гимназии. Този изпит е важен. Важно е децата да са здрави и колегите да са здрави. Смятам, че всеки един дефицит в нашата система може да се компенсира при достатчно желание и компетенции."- обясни директорът Татяна Василева.
 

Вижте още

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00

Да достигнеш звездите: Двама българи в екипа на първата частна космическа компания, изстреляла хора в Космоса

На 30 май Съединените американски щати осъществиха първия пилотиран полет от девет години от космическия център в Кейп Канаверал. В 22:22 ч. българско време бе извършен историческият полет до Международната космическа станция. Така за първи път от почти десетилетие, компанията на Илън Мъск- SpaceX, изпрати двама астронавти до Международната космическа..

публикувано на 04.06.20 в 00:31